Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Βέροια – Ερατεινή Ημαθία”. Ένα νέο περιοδικό με βεροιώτες συγγραφείς παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

 Δήμητρα Σμυρνή

Ένα νέο περιοδικό, που στόχος του είναι να διαφυλάξει τον συγγραφικό πλούτο όσων κατάγονται από τη Βέροια ή ζουν σ’ αυτήν, είναι το περιοδικό «Βέροια – Ερατεινή Ημαθία», με υπεύθυνο έκδοσης και σύνταξης τον Δρ καθηγητή Αντώνη Κολτσίδα.

Το περιοδικό παρουσιάστηκε από τον κ. Κολτσίδα μαζί με πολλούς από τους συγγραφείς του που ήταν παρόντες, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Εκδότης του ο Γεράσιμος Καλλιγάς και οι εκδόσεις  Lexis Course.

Ο κ. Κολτσίδας προλογίζοντας, αφού κατέθεσε την ευγνωμοσύνη του στον κ. Καλλιγά για την πολύτιμη προσφορά της έκδοσης του περιοδικού,  είπε χαρακτηριστικά:

«Το περιοδικό γεννήθηκε από την ανάγκη να καταγραφεί η ιστορική πραγματικότητα. Στόχος του η στήριξη του τοπικού συγγραφικού πλούτου. Στο περιοδικό οι συγγραφείς καταθέτουν την έρευνα, το λόγο αλλά και την προσωπικότητά τους. Καταγράφονται για να μη χαθούν.»

Στη συνέχεια, με απόντες τους Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, Σταύρο Αυγολούπη, και Απόστολο Ιωσηφίδη, για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους, ο κ. Κολτσίδας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμμετοχής του Δρ Ερωτόκριτου Κατσαβουνίδη, ο οποίος και με κείμενό του χαιρέτισε από την Αμερική, όπου διδάσκει ως Καθηγητής του ΜΙΤ στο Τμήμα Φυσικής.

Η εργασία του αναφέρεται στην έρευνα του γύρω από τα βαρυτικά κύματα,  η οποία και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είπε ο παρουσιαστής του περιοδικού, και υποστηρίζεται από ανάλογες φωτογραφίες.

Ο Καθηγητής Αστρονομίας στο ΑΠΘ, Δρ Σταύρος Αυγολούπης, συμμετέχει με εργασία του που σχολιάζει αποσπάσματα από  την «Περί Ουρανού» πραγματεία του Αριστοτέλη πρόσθεσε ο φιλόλογος και ιστορικός Αντώνης Κολτσίδας, περνώντας στη δική του συμμετοχή με τίτλο « Το Νυμφαίο της Μίεζας στη Νάουσα – Η Σχολή του Αριστοτέλη».

Ο Mr. Γεώργιος Προβατάς, Μηχανικός, παρών στην παρουσίαση, μίλησε για τον «Διαχρονικό Αριστοτέλη» και τα χαρακτικά που ο ίδιος του αφιέρωσε σε εκθέσεις του στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ο Κων/νος Ζώκος, Φυσικός, ασχολήθηκε με την «πορεία των επιδόσεων των μαθητών σε πανελλήνιο επίπεδο» σε μια εξαετία, με απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι η πορεία δυναμικά χειροτερεύει.

Η Δρ Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Αρχιτέκτων, ασχολήθηκε με τη Βέροια και την οπτική των παιδιών, «Αστικός χώρος και παιδική ηλικία», καταλήγοντας σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη σχέση παιδιών και πόλης.

Ο Γεράσιμος Καλλιγάς προσέγγισε την ονομασία της Μπαρμπούτας μέσα από  γλωσσολογική οπτική, καταλήγοντας πως η ονομασία έχει σχέση μάλλον με τη γαλλική, κατάλοιπο των Σταυροφοριών ή τους ισπανόφωνους Εβραίους της Βέροιας.

Ο Μρ. Παύλος Πυρινός κατέθεσε τη δική του έρευνα για το εξατάξιο Γυμνάσιο (1926-27/1936-37) και το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης του, εκπλήσσοντας με την επιμονή του στη λεπτομέρεια.

Ο Υποστράτηγος εα, Αλέξανδρος Τρομπούκης, κατέθεσε στην εργασία του με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Ρουμλούκι» την προσωπική του ματιά ως στρατιωτικός, διανθίζοντας το κείμενό του με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της εποχής.

Τέλος, ο ερευνητής και ποιητής Δημήτρης Καρασάββας συμμετέχει στο περιοδικό με την έρευνα γύρω από τη «Βέροια του 1929 – Πτυχές  της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής», με την πεποίθηση πως σε ό,τι αφορά τη Βέροια του 20ου αιώνα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε θεματικές ενότητες.

Το περιοδικό διατέθηκε δωρεάν στους παρισταμένους και διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Φωτογραφίες:faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο