Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Βέροιας στη Μπαρμπούτα, ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή για πυρκαγιά
Παρακολουθήσαμε σήμερα το πρωί την Ετήσια Άσκηση Ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας, σε ιδιαίτερα δύσκολη στην πρόσβαση για τους πυροσβέστες περιοχή, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την πρόκληση πυρκαγιάς. (Τους λόγους εξήγησε μεταξύ των άλλων με δήλωσή του στη Φαρέτρα ο Διοικητής Επιπυραγός, Αλέξανδρος Κουβακάς).
Πριν αρχίσει η άσκηση, αξιωματικός της Πυροσβεστικής ανέλυσε στους πυροσβέστες – όσοι δεν ήταν σε υπηρεσία και βρισκόταν ως παρατηρητές στο χώρο- το σενάριο της άσκησης, καθώς και την ιδιαιτερότητα της περιοχής.
Την προβλεπόμενη ώρα δόθηκε η εντολή για την έναρξη της άσκησης. Δύο πυροσβεστικά οχήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα προσέγγισαν από δύο σημεία την περιοχή, αλλά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το σπίτι, που κατά το σενάριο είχε πάρει φωτιά.
Έτσι, δύο ομάδες πυροσβεστών με τα πόδια και με πλήρη εξάρτηση πλησίασαν το χώρο, φροντίζοντας ταυτόχρονα:
α) Να απεγκλωβίσουν τον αναίσθητο ένοικο του σπιτιού που καίγονταν, να τον τοποθετήσουν με σίγουρες και σταθερές κινήσεις σε ειδικό φορείο και να τον παραδώσουν στο ΕΚΑΒ που ήδη είχε καταφτάσει στην περιοχή για τη μεταφορά στο Νοσοκομείο Βέροιας.
β) Ειδοποιήθηκαν όλοι οι ένοικοι της γύρω περιοχής να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος, σύμφωνα με το σενάριο, να επεκταθεί η φωτιά και στα γειτονικά σπίτια.
γ) Να σβήσουν με νερό- που ήδη υπήρχε σε συγκεκριμένα πυροσβεστικά σημεία- αφ’ ενός τη φωτιά και αφετέρου να περιορίσουν τον κίνδυνο επέκτασή της.
Παρατηρήσαμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, λεπτό προς λεπτό, ο Διοικητής παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσοχή τις ενέργειες των πυροσβεστών και κρατούσε σημειώσεις.
Μετά το τέλος της άσκησης o Διοικητής έκανε στη Φαρέτρα την παρακάτω δήλωση:
« Κάθε χρόνο υπάρχει εντολή από το Αρχηγείο να κάνουμε δύο ασκήσεις ετοιμότητας. Ο σκοπός αυτών των ασκήσεων είναι κυρίως να διαπιστώσουμε λάθη και προβλήματα και κυρίως να γνωριστούμε με τους άλλους φορείς, ώστε ό καθένας να γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος κάθε φορέα σε τέτοια συμβάντα, αλλά να ξέρει και ο κάθε φορέας το ρόλο του άλλου, ώστε να μην έχουμε ταύτιση ρόλων.
Ελέγχουμε τα μέσα επικοινωνίας μας, ελέγχουμε τα λάθη μας και μαθαίνουμε απ’ τα λάθη μας. Αυτός είναι ο σκοπός των ασκήσεων, να μαθαίνουμε απ’ τα λάθη μας, ώστε, ο μη γένοιτο, σ΄ αντίστοιχα συμβάντα να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Γίνονται ασκήσεις σε σημεία τα οποία και παρουσιάζουν μια επικινδυνότητα. Επικίνδυνοι χώροι είναι για μας κάποιοι στεγασμένοι που έχουν εύφλεκτα υλικά, είτε χώροι που συντηρούν μεγάλο πληθυσμό κατοίκων. Χώροι που είναι δύσκολα προσπελάσιμοι επίσης είναι επικίνδυνοι χώροι για μας.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, που σήμερα έγινε η άσκηση, η προσπέλαση είναι πάρα πολύ δύσκολη και δεν μπορεί να γίνει προσπέλαση από πυροσβεστικά οχήματα. Αντιλαμβάνεστε υπάρχει πολύ πυκνή δόμηση, πολλά παλιά κτήρια έτσι, που οι προδιαγραφές πυροπροστασίας είναι ελάχιστες και μπορεί να υπάρξει εύκολα ανάφλεξη.
Όταν φτάσουμε εμείς σε τέτοιες περιοχές σε μια τέτοια φωτιά, ενδεχόμενα το πρόβλημά μας δεν θα είναι να σώσουμε το κτήριο αυτό καθ’ αυτό, αλλά τα γειτονικά κτήρια, για να μην υπάρξει επέκταση της φωτιάς»
far
Φωτογραφίες: faretra.info