Αγροτικά Νάουσα

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία στη Ναουσα οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για το Κεράσι

Απολογισμός Συνεδρίου

Με τη συμμετοχή συνολικά 140 εγγεγραμμένων συνέδρων από 31 χώρες* ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο ‘Sustainable production of high-quality cherries for the European market’. Επιπρόσθετα, σημαντικό αριθμός φοιτητών Γεωπονικών Σχολών και ατόμων από την ευρύτερη περιοχή είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μέρος των προφορικών ομιλιών που υποστηρίχθηκαν.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα το διάστημα 4-8 Απριλίου στον Πολυχώρο Vetlans (Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς «Χρήστος Λαναράς», ΕΡΙΑ) και διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής δράσης COST FA1104, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιελάβανε 30 προφορικές ομιλίες, 40 γραπτές ανακοινώσεις και 7 κεντρικές ομιλίες από τους παρακάτω διακεκριμένους ερευνητές:

–          Prof. Guglielmo Costa, Univesrity of Bologna, Italy

–          Prof. Matthew Whiting, Washington State University, USA

–          Prof. Gregory Lang, Mishigan State University, USA

–          Prof. Daniel Valero, University of Alicante, Spain

–          Dr. Ignasi Iglesias, IRTA Lleida, Spain

–          Dr. Francois Laurens, INRA, France

–          Dr. Kirsten Koeppler, Centre for Agricultural Technology, Karlsruhe, Germany

s3
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπή του Συνεδρίου στη Σχολή Αριστοτέλη. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά (Γ. Μαγγανάρης, Α. Μολασιώτης, Ν. Παπαδόπουλος) \Το συνέδριο κάλυψε όλο το φάσμα της καλλιέργειας κερασιάς με ιδιαίτερη έμφαση σε νέες/καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξησης της παραγωγής σε ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Σε εύθετο χρόνο θα ανακοινωθούν τα σημαντικότερα συμπεράσματα του συνεδρίου τόσο  σε επίπεδο εφαρμοσμένης όσο και βασικής έρευνας με σκοπό τη διάχυσή τους.

Το κοινωνικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάβανε ξεναγήσεις στη Σχολή Αριστοτέλη και του τάφους της Βεργίνας, οι οποίες αποκόμισαν τα πλέον κολακευτικά σχόλια από τους ξένους σύνεδρους**

Αναμνηστική φωτογραφία στη Σχολή Αριστοτέλη (Μίεζα, Μακεδονία)
Το τεχνικό μέρος της επίσκεψης περιελάβανε ξεναγήσεις σε εμπορικό οπωρώνα (Ροδοχώρι, Φάρμα Λεμονίδη), πρότυπα φυτώρια (Μίλης, Τσεσμελής) και το διεθνώς βραβευμένο οινοποιείο Κυρ-Γιάννη.

Επίσκεψη σε οπωρώνα κερασιάς στο Ροδοχώρι. Διακρίνεται στο κέντρο  Καθηγητής Gregory Lang, ο οποίος πραγματοποίησε επίδειξη διαφορετικών σχημάτων  διαμόρφωσης για μεγιστοποίηση της παραγωγής (fruit tree architecture), με έμφαση στο νέο προωθούμενο σχήμα UFO (Upright Fruiting Offshoot).

s4 α
Επιπρόσθετα, η Οργανωτική Επιτροπή θεωρεί υποχρέωση της να ευχαριστήσει δημοσίως:

τον Δήμαρχο και τον Δήμο Νάουσας για την αγαστή συνεργασία από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Δ. Μάντσιο.

–          τους Χορηγούς του Συνεδρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χρυσούς χορηγούς του συνεδρίου: (1) Φυτώρια Μίλης, (2) Plastik (Oroplus®), (3) Φυτώρια Τσεσμελή, (4) Πρωτοφανούσης

–          το σημαντικό αριθμό φοιτητών/εθελοντών και υποστηρικτικού προσωπικού που συνέβαλε στην επιτυχία του Συνεδρίου

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Νικόλαος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας, ΠΘ

Αθανάσιος Μολασιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Δενδροκομίας, ΑΠΘ

Γεώργιος Μαγγανάρης, Επίκουρος Καθηγητής Δενδροκομίας, ΤΕΠΑΚ

*Οι σύνεδροι προερχόταν από 31 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

s5

 

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας