Βέροια Κοινωνία

Συνάντηση του “Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών” του Δήμου Βέροιας για τους πρόσφυγες

Για περισσότερο από τρεις μήνες, από τη πρώτη στιγμή που οι πρόσφυγες έκαναν την εμφάνισή τους στο νομό Ημαθίας, όταν τα λεωφορεία που τους μετέφεραν στην Ειδομένη έκαναν στάσεις στο ΣΕΑ Πλατάνου, συγκεντρώνονται καθημερινά με μέριμνα του Δήμου Βέροιας, φορέων, Σωματείων και αλληλέγγυων πολιτών, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία ταξινομούνται και τοποθετούνται στις αποθήκες του Δήμου, ενώ διοργανώθηκαν επανειλημμένα αποστολές για την διάθεση τους σε πρόσφυγες. Από την περασμένη Παρασκευή (24/3/2016) λιγότεροι από 400 πρόσφυγες -εκ των οποίων 136 είναι μικρά παιδιά και βρέφη- φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στην Αγία Βαρβάρα, που λειτουργεί ως Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας. Ήδη εκατοντάδες συνδημότες με την προσφορά τους είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε με χορηγίες, είτε με την προσφορά εθελοντικής εργασίας έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανθρωπιάς, τόσο στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, όσο και στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το αληθινό πρόσωπο της Βέροιας, αυτό του Πολιτισμού και της Αλληλεγγύης.

Σε αυτές τις μόλις 10 ημέρες λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας ήδη υλοποιήθηκε με συνεργασία του Στρατού, του Δήμου, Φορέων και εθελοντών ένα τεράστιο έργο:

  1. Καλύφθηκε η στέγαση όλων των προσφύγων σε κτίσματα (και όχι σε υπαίθριους μη στεγασμένους χώρους) και εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν τοποθετηθεί με μέριμνα της Ύπατης Αρμοστείας κρεβάτια για όλους.
  2. Καλύφθηκε η σίτιση και η υδροληψία, με οργάνωση αποθήκης τροφίμων για κάλυψη γενικών αναγκών, αλλά και των ιδιαίτερων αναγκών των βρεφών (παιδικά γάλατα και τροφές, μπιμπερό, καρότσια, βραστήρες νερού κλπ.)
  3. Παραδόθηκαν είδη ένδυσης (ρούχα, εσώρουχα, παπούτσια)
  4. Παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς και εγκύους και παροχή φαρμάκων, ακόμα και με μεταφορές από και προς το Νοσοκομείο Βέροιας και Έδεσσας και τέθηκε σε καθημερινή λειτουργία ιατρείο με στρατιωτικό ιατρό και εθελοντές γιατρούς.
  5. Παρασχέθηκαν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής στο μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων (λούσιμο, ατομική υγιεινή, κούρεμα), ενώ ήδη τοποθετήθηκαν οι πρώτοι δύο ηλιακοί θερμοσίφωνες που υδροδοτούν σύγχρονο συγκρότημα με οκτώ (8) ντουζιέρες.
  6. Έγινε καταγραφή των οικογενειών και των αναγκών των μελών τους, αλλά και των γνώσεων και υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν οι ίδιοι στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης και αυτοεξυπηρέτησης τους.
  7. Υπήρξε καθημερινή αποκομιδή των σκουπιδιών.
  8. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις φορέων και υλοποιήθηκαν δράσεις και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016, και ώρα 15.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των φορέων και αλληλέγγυων πολιτών, που αποτελούν πλέον το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών» του Δήμου Βέροιας για τους πρόσφυγες, έπειτα από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας & Εθελοντισμού και του Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Βέροιας και Προέδρων, αντίστοιχα της ΚΑΠΑ και της ΚΕΠΑ, Θεόφιλου Κορωνά και Γιώργου Σοφιανίδη.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε επί ενός οργανογράμματος για το συντονισμό του Δήμου και των υπηρεσιών του, με το Στρατό και με όλους τους φορείς και αλληλέγγυους πολίτες που εμπλέκονται για περισσότερο από μία εβδομάδα στη διαδικασία διαμόρφωσης κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στην Αγία Βαρβάρα, το οποίο ετοίμασαν και παρουσίασαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Από τις τοποθετήσεις διαμορφώθηκε μία σαφής εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας σε αυτή την πρώτη εβδομάδα, των ελλείψεων, των αναγκών και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στον τομέα του συντονισμού αλλά επίσης, διατυπώθηκαν και χρήσιμες προτάσεις σε ζητήματα όπως αυτό της διαχείρισης των εφοδίων και της καλύτερης οργάνωσης του δικτύου των εθελοντών.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε το οργανόγραμμα που παρουσίασαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, το οποίο προβλέπει δύο γενικούς συντονιστές εντός του κέντρου φιλοξενίας οι οποίοι θα συντονίζουν τους υπεύθυνους των αποθηκών, μεταφορών και δράσεων και θα αποτελούν παράλληλα το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους υπεύθυνους εντός του στρατοπέδου και το συντονιστικό του «Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών» του Δήμου Βέροιας.

Τέλος, διατυπώθηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν τη δομή ενός Κανονισμού Λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας και οι οποίες έχουν ως εξής:

  1. Η διάθεση των τροφίμων και των ειδών βασικής στέρησης θα γίνεται συγκεντρωτικά μέσω του Δικτύου και όχι σποραδικά από μεμονωμένους εθελοντές.
  2. Σε κάθε μία κατηγορία ξεχωριστά θα τεθούν τα ονόματα των εθελοντών που θα αναλάβουν δράση σε συγκεκριμένους τομείς.
  3. Όλοι οι εθελοντές θα καταγραφούν σε κατάλογο ανά τομέα ευθύνης, ο οποίος θα κοινοποιηθεί στο Στρατό και στην Αστυνομία.
  4. Θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν από κάθε κτίριο δύο πρόσφυγες που θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο με τους γενικούς συντονιστές.
  5. Θα γίνει καταγραφή των ειδικών δεξιοτήτων των προσφύγων και θα διερευνηθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας ανάλογα με τις ειδικότητες τους.
  6. Θα γίνεται απογραφή αγαθών που βρίσκονται στις αποθήκες και τήρηση βιβλίων αποθηκών και παράλληλων δράσεων από τους δύο υπεύθυνους.
  7. Θα τηρείται ημερολόγιο από τους γενικούς συντονιστές.

“Δίκτυο  Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών” του Δήμου Βέροιας

banner-article

Ροη ειδήσεων