Βέροια Κοινωνία

Νίκος Ουσουλτζόγλου: Οι νόμοι που ψηφίζονται εξαφανίζουν τη μεσαία τάξη και δίνουν οριστικό “χτύπημα” στον πρωτογενή τομέα της χώρας

Παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας,  Νίκου Ουσουλτζόγλου, στην κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου, το Σάββατο 20-2-2016.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων στο Επιμελητήριο Ημαθίας, ευχαριστώ όλες και όλους που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.

Όλοι μας, αυτονόητα, προβληματιζόμαστε για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας, δυστυχώς όμως και το 2015 ήταν μια χρονιά με πολλές ομοιότητες με τις προηγούμενες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες και τα επακόλουθα της τραγικά απελπιστικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας, καθώς και τις “αστοχίες” στην πολιτική που ασκείται από την κεντρική Διοίκηση.

Βέβαια, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, όταν πια θα έρθει η ανάπτυξη δεν θα πρόκειται για πραγματική οικονομική μεγέθυνση, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, αλλά για εξομάλυνση μιας οικονομίας, η οποία έχει απολέσει σωρευτικά τα τελευταία χρόνια περισσότερο από το 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, και πάει και παρακάτω, αφού και το 2015 έχουμε πάλι ύφεση!

Σε ότι αφορά το νομό μας, θα ήθελα να σας πω ότι 294 Ημαθιώτικες επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο, ενώ 482 διαγράφηκαν οριστικά το έτος 2015. Σημαντική παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά οι επιχειρήσεις που εγγράφονται αφορούν κυρίως το χώρο εστίασης.

Σε επίπεδο χώρας, ενδιαφέρον έχει να εξετάσουμε την περίοδο από το 2008 μέχρι το 2015, όπου το 2008 λειτουργούσαν στην Ελλάδα περίπου 820 χιλιάδες επιχειρήσεις ενώ το 2015 λιγότερες από 600 χιλιάδες επιχειρήσεις. Η μείωση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλησιάζει το 27% !

Τα προηγούμενα χρόνια η αντιπολίτευση, σημερινή κυβέρνηση, έλεγε ότι στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι. Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 31 Δεκεμβρίου 2015, 3.885.000 άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στερούνται υλικών αγαθών ή ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

Επίσης, το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας βασικά αγαθά (φαγητό, θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών κ.ά.), ανέρχεται στο 39,5% του πληθυσμού, έναντι 23% το 2009. Σχεδόν διπλασιάστηκαν. Και με βάση τα στοιχεία αυτά γίνονται και πάλι οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο. Ανεξάρτητα όμως από το τι θα ζητήσουν οι δανειστές και τις ενδεχομένως νέες απαιτήσεις που θα προβάλουν για να κλείσει η διαπραγμάτευση, ώστε να ανοίξει η πολυπόθητη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, η κυβέρνησή μας ποιο δρόμο τραβά;

Το νέο ασφαλιστικό που προτείνει, αλλά και οι αλλαγές στη φορολογία, που, όσο κι αν υποστηρίζει ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση, έχουν ήδη υπογραφεί με το Μνημόνιο ΙΙΙ. Η κυβέρνηση δυστυχώς, όμως, κάνει όσα οι προηγούμενοι δεν θα τολμούσαν καν να ξεστομίσουν. Και ίσως χειρότερα.

Η Ελλάδα είναι βέβαια χώρα μνημονιακή και, ούτως ή άλλως, θα εφαρμόσει τελικώς αυτά για τα οποία ο κύριος κορμός των πολιτικών σχηματισμών της έχει ήδη δεσμευτεί. Το ερώτημα παραμένει: µε πόσο λάθος τρόπο θα τα εφαρμόσει, µε πόση καθυστέρηση και µε πόση παραπληροφόρηση.

Η κυβέρνηση ρίχνει νερό στον μύλο των παράλογων αξιώσεων των δανειστών, οι οποίοι, από την αρχή της ένταξης της χώρας στα μνημόνια, ζητούσαν επιτακτικά εσωτερική υποτίμηση σε επίπεδα Βουλγαρίας, συντάξεις Πορτογαλίας, γενικότερα επιστροφή της Ελλάδας στη βαλκανική πραγματικότητα. Είναι όμως αυτή η λύση;

4

Οι νόμοι που έχουν περάσει από τη Βουλή και αυτοί που έρχονται, πριν από το τέλος της αξιολόγησης, μόνο «αντίσταση» στην τρόικα δεν είναι, μόνο στη βελτίωση και στήριξη της «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας δεν συμβάλλουν, όπως διατυμπάνιζε η σημερινή κυβέρνηση. Αντιθέτως, εξαφανίζουν τη μεσαία τάξη. Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, με δεδομένη την κατάσταση της αγοράς, χρειάζονται μέτρα για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας όλων των επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων. Δράσεις που σίγουρα απέχουν από το πλαίσιο του ασφαλιστικού, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά και από την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, αφού το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δώσουν το οριστικό «χτύπημα» στον πρωτογενή τομέα της χώρας, αλλά και γενικότερα στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αυτό που πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό είναι ότι οι επιχειρήσεις, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και γενικώς οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι απαιτούνται θυσίες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, αλλά δεν είναι δυνατόν τα υποζύγια να είναι μονίμως τα ίδια, και στην προκειμένη περίπτωση οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου. Ή θα πεθάνουν ή θα απομακρυνθούν. Θα πρέπει επιτέλους να επενδύσουμε στο μέλλον αυτού του τόπου. Θα πρέπει να στηριχθούν όσοι μπορούν και θέλουν να παράγουν, να εισάγουν συνάλλαγμα και να φέρουν ξένο χρήμα στη χώρα, να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με αύξηση της φορολογίας δεν μειώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και είναι επομένως «αυτοαναιρούμενες». Πιο αποτελεσματικές για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνονται οι πολιτικές μείωσης των δαπανών.

Η μελέτη τονίζει ότι τα συμπεράσματα είναι «σημαντικό δίδαγμα για την πολιτική, δεδομένου ότι οι προσαρμογές που βασίζονται στα έσοδα τείνουν να είναι η προτιμώμενη μορφή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεδομένου του πολιτικού κόστους που έχει μια διαρκής μείωση των κρατικών δαπανών». Εμείς όμως εδώ και επτά συναπτά έτη ακολουθούμε την ίδια εσφαλμένη πολιτική!

Η έκθεση αναλύει τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στη συμπεριφορά του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ για μια ομάδα χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και αποδεικνύει περίτρανα αυτό που φωνάζουμε εδώ και 7 χρόνια: ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΜΗΝ ΑΥΞΑΝΕΤΕ ΑΛΛΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

Για να έχεις έσοδα πρέπει να πουλήσεις προϊόντα ή υπηρεσίες σε τιμή που κάποιοι είναι διαθετιμένοι να αγοράσουν. Άρα η παραγωγικότητα είναι το πρώτιστο μέλημα. Παραγωγικότητα είναι η μονάδα έργου ανά μονάδα κόστους εργασίας. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι: οι δεξιότητες, οι υποδομές / εξοπλισμός και το λειτουργικό σύστημα. Άρα η βελτιστοποίηση είναι απαραίτητη, όπως το λιτό κράτος και η ευνοϊκή νομοθεσία. Το αντίθετο αυξάνει φόρους, μειώνει αξίες, συρρικνώνει μισθούς και συντάξεις και τελικά μειώνει τα φορολογικά έσοδα. Αυτό βιώνουμε σήμερα.

8

 

Σήμερα η χώρα μας έχει 27% καταγεγραμμένη ανεργία, δίχως να υπολογίζουμε την μερική απασχόληση αλλά και τους άνεργους που δεν καταγράφονται. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε όλες τις κοινωνίες, όσο υπάρχουν παραγωγικές μονάδες υπάρχουν και θέσεις εργασίας. Πάντως ο λόγος μεταξύ παραγωγικών μονάδων και θέσεων εργασίας είναι απόλυτος. Αν μια μέρα πάψουν να υπάρχουν παραγωγικές μονάδες, τότε χάθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας. Και νέες παραγωγικές μονάδες δύσκολα αναδημιουργούνται. Οπότε ας κοιτάξουμε να κρατήσουμε τουλάχιστον τις ήδη υπάρχουσες.

Αυτό επιβάλλεται και από τη φύση. Σε ένα μελίσσι για παράδειγμα, οι κηφήνες είναι απαραίτητοι για τη γονιμοποίηση της Βασίλισσας. Όταν υπάρχει έλλειψη τροφής (χρημάτων) εκδιώκονται από το μελίσσι. Άρα, όταν το δημόσιο στραγγαλίζει την οικονομία, απλουστεύεις τις διαδικασίες και προχωράς σε μειώσεις προσωπικού. Η φορολογία για να εκτρέφεις τους κηφήνες, επιβαρύνει τους παραγωγικούς εργαζόμενους (τις μέλισσες-εργάτες) και έτσι καταρρέει η παραγωγή και η κυψέλη (το κράτος).

Σε ότι αφορά τον Νομό Ημαθίας, οι αναπτυξιακές επιλογές και οι δυνατότητες μας πρέπει να αξιοποιηθούν με δράσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, με αναπτυξιακές πολιτικές και στοχευμένες στρατηγικές υποστήριξης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκεντρωθούν οι αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας μας και να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κάθε περιοχή. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή οικονομικού μοντέλου, με έμφαση στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εξωστρέφεια.

Η Ημαθία συνιστά μάλλον το ισχυρότερο παραγωγικό σημείο αναφοράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή η τεράστια δυναμική που παρουσιάζει στο πλαίσιο της Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των πολλών δράσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, θα ήθελα να σταθώ μόνο σε κάποιες που θεωρώ από τις πιο σημαντικές:

Μία θεσμική: την άρτια και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Ημαθίας και την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

Μία παράπλευρη πρωτοβουλία: τη συλλογή χρημάτων από τις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου, για την αξιοποίηση της αγοράς της Κουλούρας, τη μεταφορά του τελωνείου, του χημείου καθώς και μιας σειράς σχετικών υπηρεσιών στον ιδιόκτητο χώρο της Κουλούρας. (Πρέπει να μνημονεύσουμε ιδιαίτερα τους εκτελωνιστές, το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ν. Ημαθίας και λοιπούς επιχειρηματίες για τις ενέργειές τους προς το σκοπό αυτό).

3

Τις νέες δωρεάν ανταποδοτικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου προς τα μέλη του. Συνοπτικά σας αναφέρω ότι προσφέρουμε :

• Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

• Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile και tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη.

• Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν

• Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Ημαθίας στην Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.

Τη νέα υπηρεσία των επιμελητηρίων για χορήγηση ψηφιακής υπογραφής στα μέλη τους, με πολύ χαμηλό κόστος, η οποία είναι απαραίτητη πλέον για όσους θέλουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και όχι μόνο

Τα σεμινάρια που υλοποιήθηκαν για την Εξωστρέφεια και τις Εξαγωγές το προηγούμενο διάστημα και έτυχαν της μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο, και θα ακολουθήσουν και άλλα. Ήδη έχει προγραμματιστεί ημερίδα για την κοστολόγηση στις 16 Μαρτίου και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι μεγάλο.

Τη δημιουργία κέντρου διαμεσολάβησης στο Επιμελητήριο Ημαθίας, για την εναλλακτική επίλυση διαφορών. Πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και γι΄αυτό ενημερωτική εκδήλωση

6

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Επιπλέον όλων των παραπάνω, η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στην κλιμακούμενη διεθνή θύελλα, την οικονομική, τη μεταναστευτική και τη γεωπολιτική. Εκκολάπτεται χάος, αδιέξοδα, συγκρούσεις και νέες απρόβλεπτες ρήξεις γύρω µας. Με λεονταρισμούς και επαιτεία δεν επιτυγχάνονται μεγαλεία. Τουναντίον, οι ευκαιρίες της διεθνούς συγκυρίας, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό ή στην κρίση Ρωσίας-Τουρκίας, από ευκαιρία μετατρέπονται σε σοβαρή απειλή.

Η αντιμετώπιση της διεθνούς κατάστασης και της εσωτερικής κρίσης απαιτεί άλλου είδους πολιτική ευθύνη και ποιότητα διακυβέρνησης. Είναι θέμα προσώπων και προπαντός της δυναμικής των κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών σχηματισμών. Δυναμικής που θ’ απορρέει από φρέσκες ιδέες, δημιουργικές αλλά και ρεαλιστικές, σχέδια ευέλικτα αλλά και συνεπή, από πολιτικά στελέχη άφθαρτα και συνάμα έμπειρα.

Προσωπικά, δεν με έχει πείσει κανείς στη χώρα ότι μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δε συμπαθώ καθόλου το παλιό κατεστημένο και χαίρομαι ιδιαίτερα που απαξιώθηκε. Δε συμπαθώ όμως και κανέναν που δίχως σχέδιο και με απλή ροπή προς το “νταβαντούρι”, κόπτεται για να μας κυβερνήσει, είτε παρουσιάζεται ως αριστερός είτε ως φιλελεύθερος. Οι εκλογές που δεν θα παίξουν απλά με τον πόνο μου, δεν έχουν έρθει ακόμη, αν και τις περιμένω με ανυπομονησία.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω περαιτέρω, μόνο να επισημάνω, πως οι δυσκολίες που περνάμε, επιβάλλουν σε όλους μας, να ενισχύσουμε περισσότερο τους δεσμούς που μας ενώνουν. Θα πρέπει να κρατηθεί ψηλά το γόητρο της χώρας και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Ευχαριστώ όλους τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας, (Βουλευτές, Αντιπεριφέρεια, Δήμους, Προϊσταμένους υπηρεσιών) τον Περιφερειάρχη, , τους συναδέλφους Προέδρους Επιμελητηρίων Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Κοζάνης, Γρεβενών, Σερρών Θεσσαλονίκης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ημαθίας καθώς και το προσωπικό του Επιμελητηρίου για την συνεργασία μας.

Εύχομαι σε όλους το 2016 να κυριαρχήσει η αισιοδοξία, η δύναμη και η μαχητικότητα που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν, όπως επίσης η κοινωνική συνοχή και η δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστώ

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ