Κοινωνία

Εκπνέει ο νόμος Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια – 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές τραπεζών

Λίγες μέρες προθεσμία ώστε να αξιοποιήσουν τις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη έχουν περίπου 170.000 νοικοκυριά με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, οι οποίοι θα πρέπει να τρέξουν στα Ειρηνοδικεία ως και τις 31 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, οι τράπεζες χτυπάνε ήδη την πόρτα ακόμα και σε δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, εφαρμόζοντας τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές που έχουν στείλει ή πρόκειται να στείλουν οι τράπεζες και καλούν τους παραλήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα σε 15 ημέρες.
Αν αγνοήσουν την επιστολή, θα πάρουν και 2η προειδοποιητική επιστολή, όπου το μήνυμα θα είναι πιο αυστηρό: αν και στις επόμενες 15 ημέρες δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της κύριας κατοικίας τους. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, τα 400.000 έχουν «κοκκινίσει».
Από αυτά, τα 170.000 εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. Αυτά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου για υπαγωγή στον “παλιό” νόμο Κατσέλη, ενώ με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Όσοι δεν προλάβουν θα πρέπει να ξέρουν ότι από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

 dikaiologitika.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων