Πολιτική

Χειροκροτήματα με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου! – Οι ομιλίες και οι”κόντρες” των πολιτικών αρχηγών – Video

 

 Με 154 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  και των ΑΝΕΛ ψηφίστηκε, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, το πολυνομοσχέδιο    με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση με 140 βουλευτές, καταψήφισε επί της αρχής .

Ωστόσο, από την κυβερνητική πλειοψηφία υπήρξε επί των άρθρων μία διαφοροποίηση, αυτή του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος καταψήφισε τα 6 άρθρα του νομοσχεδίου (1,2,5,10,13,21).

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 συνολικά βουλευτές.

Απουσίασαν, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, οι βουλευτές της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ‘Αννα Καραμανλή, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης όπως και η Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι.

Παρότι όλοι απέστειλαν επιστολή προς το προεδρείο η οποία ταυτιζόταν με τη θέση του κόμματός τους δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα καθώς εκφράζει απλώς πρόθεση ψήφου.

Η ΝΔ, ψήφισε «όχι» σε όλα, εκτός από το άρθρο 14.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη , ψήφισε «όχι» σε όλα, εκτός από τα άρθρα 14 και 17.

Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι» σε όλα, εκτός από το άρθρο 10.

Η Ένωση Κεντρώων, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

Σημειώνεται ότι η ονομαστική ψηφοφορία έγινε επί 8 άρθρων που είχαν ζητήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΚΚΕ.

Και ειδικότερα στα άρθρα:

-1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

-2, για τα φορολογικά θέματα

-5, για τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων

-10, για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και ελεγκτικό συνέδριο.

-13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ

-14, για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

-17 για ζητήματα σιδηροδρομικών σταθμών και αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ

-21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δε μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Δείτε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα αλλά δύσκολα μέτρα τα οποία γνωρίζαμε –  Video

«Ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα και για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, διαψεύστηκε» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας  μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο  και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία όμως τα γνωρίζαμε, τα γνωρίζατε, τα γνωρίζαμε όλοι από τον Αύγουστο».

«Υπάρχουν δύσκολα μέτρα που οφείλουμε να ικανοποιήσουμε, έχοντας μία στρατηγική που λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, να μην χάσουμε το τρένο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να προχωρήσουμε στην μεγάλη συζήτηση για την αναγκαία απομείωση του χρέους» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της «στρατηγικό και υπαρξιακό αδιέξοδο απέναντι στην κυβέρνηση» και συμπλήρωσε:

«Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη. Διότι έχουν περάσει μοναχά λίγοι μήνες από όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, επί επτά μήνες, διεκδικούσε μια καλύτερη συμφωνία και ήσασταν εσείς που μας κατηγορούσατε ότι ρίχναμε τη χώρα στα βράχια που δεν υπογράφαμε».

«Εμείς δώσαμε μία μάχη με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Φτάσαμε στα όρια, στα άκρα, είδαμε ότι πήραμε όσα περισσότερα μπορούσαμε να πάρουμε, ότι ήταν εφικτό να κερδηθεί. Πήραμε μία δύσκολη απόφαση και κάναμε μία επιλογή συμβιβασμού. Δεν κοροϊδέψαμε κανέναν», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλετε να καταψηφίσετε σήμερα τους εφαρμοστικούς νόμους μιας συμφωνίας που υπερψηφίσατε τον Αύγουστο. Ζητάτε και από μας να καταψηφίσουμε. Ποια είναι η δική σας αντιπρόταση; Ποιο είναι το εναλλακτικό σας σχέδιο, η άποψή σας για το μέλλον του τόπου; Τι μας ζητάτε να κάνουμε; Να επαναδιαπραγματευθούμε; Να μην εφαρμόσουμε τη συμφωνία; Να μην προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης; Να μην προχωρήσουμε στην αξιολόγηση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος; Πείτε μας μία εναλλακτική» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και συνέχισε:

«Δεν έχετε σχέδιο για τη χώρα. Το μόνο που έχετε κατά νου είναι το μεγάλο σας καημό να είστε ξανά στις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά θα μείνετε για πολλά χρόνια στις καρέκλες της αντιπολίτευσης. Κοιτάξτε τουλάχιστον να είναι εποικοδομητική αυτή η αντιπολίτευση».

 

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ έχει καθαρό πρόσωπο και δεν φοβάται –  Video

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της  Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης  Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για “θράσος”.

«Είπε στην κ. Μέρκελ ότι δεν θα ψηφίσει το αδελφό κόμμα το νομοσχέδιο, Έτρεξε σαν παιδάκι που φωνάζει τη μαμά του να μας κάνει ντα. Εσείς ο αντιμερκελιστής, πήγατε να τους βάλετε όλους να μας πουν να τα ψηφίσουμε; Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Θα ψηφίζουμε ότι είναι μη υφεσιακό, ότι είναι υπέρ του συμφέροντος της χώρας και θα καταψηφίζουμε ότι είναι αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό. Εν λευκώ εξουσιοδότηση δεν θα σας δώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υφάρπαξε την ψήφο του λαού», και όπως είπε, αντίθετα από ότι του υποσχέθηκε κανένα μέτρο με πρόσημο κοινωνικό ή αναπτυξιακό δεν έφερε, «και αυτό δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ», πρόσθεσε.

Απαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης στις αναφορές του πρωθυπουργού για τη Λίστα Λαγκάρντ, έκανε λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης τονίζοντας ότι η ΝΔ έχει καθαρό πρόσωπο, δεν φοβάται τίποτα.

Παράλληλα επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε σχετικά με τα «πόθεν έσχες», κυβερνητικών στελεχών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Τσίπρας έγινε δικαστής; Εξέδωσε απόφαση ότι όλοι είναι αθώοι. Πώς ενημερώθηκε; Είδε αυτά που λείπουν από τα πόθεν έσχες;»

«Εμείς πιστεύουμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, στους έντιμους δικαστές. Και αυτοί θα βγάλουν αποφάσεις. Ξεχάστε αυτά που ξέρατε, Δεν θα μας τρομοκρατήσετε. Εμείς δεν θέλουμε συμψηφισμούς. Όλα στο φως. Η ΝΔ έχει καθαρό πρόσωπο, δεν φοβάται και μην προσπαθείτε να μας τρομάξετε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Μιχαλολιάκος: Να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους

Την «απαίτηση» της Χρυσής Αυγής    να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι δεν αντιμετωπίζει το «τεράστιο αυτό ζήτημα για τη χώρα» όπως πρέπει.

Μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, είπε πως εκείνοι που το χειρίστηκαν είναι άριστοι στην λενινιστική τακτική, ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω, «αφαιρούν δηλαδή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών κι είναι ευχαριστημένος ο λαός». Ανέφερε επίσης, ότι μέσω του νομοσχεδίου αυτού, καταστρέφονται οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προς όφελος των ξένων, ενώ χαρακτήρισε «φαιδρό το φαινόμενο» να διαδηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των μέτρων που οι ίδιοι ψηφίζουν. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξημερώθηκαν με τον Μαρξ και τον Λένιν και νυχτώθηκαν με το ΔΝΤ. Είναι η καπιταλιστική αριστερά» είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση η οποία καταψηφίζει τα μέτρα για να σχολιάσει «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».

Ακόμη ο γραμματέας της ΧΑ ανέφερε: «Κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία. Το όνομα ανήκει στην ελληνική ιστορία. Ούτε σύνθετο, παράγωγο ούτε τίποτα» κι – όπως είπε – αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοια λύση θα έχει εναντίον της συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θέμα εκτίμησε ότι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε όριο και «η Ευρώπη δυστυχώς δεν κάνει τίποτα».

Κουτσούμπας: Φέρνετε χειρότερα μέτρα από αυτά που παραλάβατε – Video

«Όσο πλησιάζει η ψήφος του νομοσχεδίου τόσο δυναμώνετε τα ντεσιμπέλ της προπαγάνδας σας για να συντηρήσετε αυταπάτες περί διορθωτικών κινήσεων, περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο και να αποσπάσετε τη λαϊκή ανοχή» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας  μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα. «Γι αυτό ισχυρίζεστε ότι η υλοποίηση του Μνημονίου θα αποτελέσει μια συγκρουσιακή διαδικασία πάνω στην οποία μια κυβέρνηση της αριστεράς θα προσπαθήσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνική πλειοψηφία. Υλοποιείτε όλα όσα παραλάβατε και προσθέτετε και καινούργια και χειρότερα από αυτά που παραλάβατε», ανέφερε.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού περί απομείωσης του χρέους καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποκρύπτει από τον λαό, που δεν ευθύνεται γι αυτό, ούτε ωφελήθηκε τίποτα, πως θα κληθεί να το πληρώσει ολόκληρο.

Παράλληλα, είπε προς την κυβέρνηση ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι δεν πληρώνουν «για αυτό σας αγκαλιάζουν στοργικά και στο ελληνικό και στο αμερικανικό έδαφος» και πρόσθεσε πως την ίδια ώρα «εμπλέκετε τη χώρα στο επικίνδυνο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή». «Προχθές επιβεβαιώσατε την στρατηγική συμπόρευση με τις ΗΠΑ ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα τα ατλαντικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή σε βάρος των ρώσικων ανταγωνιστικών σχεδίων» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας «προειδοποίησε» μην τολμήσετε να προχωρήσετε στις παροτρύνσεις των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ για κοινή φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία με πρόσχημα το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Φορολογείτε τις μικρές μονάδες περισσότερο από τα πεντάστερα ξενοδοχεία, μειώνετε τα φορολογικά βάρη του μεγάλου κεφαλαίου το οποίο θα αναλάβει με συμβάσεις παραχώρησης να αξιοποιεί περιουσιακά στοιχεία του κράτους με την απαλλαγή του ΤΑΙΠΕΔ από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ο παραχωρησιούχος θα φορολογείται μόνο για την επικαρπία ή το δικαίωμα επιφανείας. ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας ότι «πάλι το μεγάλο κεφάλαιο τη βγάζει λάδι».

«Για αυτό και τα διάφορα φασιστικά τσιράκια του συστήματος αυτή η σαπίλα των καθοδηγητών εγκληματιών ναζιστών που βρίσκονται σήμερα υπόδικοι, απόγονοι των συνεργατών του Χίτλερ που τον υπερασπίζονται δεν βγάζουν τσιμουδιά, κάθονται κότες, γίνονται λαγοί στο άκουσμα της λέξης Ζήμενς, που χρηματοδοτούσε τον ιδεολογικό τους πατέρα τον Χίτλερ ή τσιρίζουν για άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Θυμούνται διάφορα οικονομικά που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για τέτοιους τύπους ούτε το σάλιο δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί».

 

Θεοδωράκης: Είμαστε ξεκάθαροι αλλά δεν είμαστε ασπρόμαυροι – Video

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης,  λέγοντας πως το Ποτάμι θα υπερασπίζεται το αυτονόητο και “σε πείσμα όλων αυτών που επιμένουν να μας ζητάνε ξεκάθαρο ασπρόμαυρο στίγμα, λέμε: είμαστε ξεκάθαροι αλλά δεν είμαστε ασπρόμαυροι”.

“Σήμερα έληξε η παράταση που είχε δοθεί για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαθιστούσαν το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.  Δεν τα βρήκατε τα ισοδύναμα. Και ξαναγυρνάνε κάποιοι υπουργοί στην ίδια δικαιολογία: «Οι ευρωπαίοι μας το επέβαλαν». Η εκπρόσωπος όμως του κ. Μοσκοβισί, στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ομολογήσει ότι οι Βρυξέλλες δεν ζήτησαν ποτέ αυτόν τον φόρο. Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε ΦΠΑ 23% επειδή τον θεωρούσε φόρο για τους πλούσιους. Αλλά για την κυβέρνησή σας πάντα κάποιος άλλος φταίει, πάντα κάποιος άλλος βολικός και αόριστος κακός σας αναγκάζει να κάνετε λάθη” τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

“Θέλετε να κάνετε οικονομίες κύριοι της κυβέρνησης; Θέλετε πραγματικά να ελαφρύνετε τα βάρη των Μνημονίων; Ξεκινήστε από τον περίγυρό σας. Από τα ρετιρέ της εξουσίας. Αλλάξτε το κράτος. Καταργήστε ό,τι είναι βαρύ και άχρηστο, ό,τι δεν εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά δίνει θαλπωρή στους κομματικούς παρατρεχάμενους. Λιγότερα υπουργεία. Λιγότερες Ειδικές και Γενικές Γραμματείες. Η Γαλλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό από εμάς, έχει 15 γενικές γραμματείες και εμείς 78. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να αναρτήσει στη Διαύγεια τον πλήρη κατάλογο των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται στα κόμματα και τους βουλευτές.

Στην τελευταία καταγραφή τους τον Ιούνιο του 2014 ήταν 2.000. Σήμερα πόσοι είναι; Σας καλέσαμε και σας καλούμε να δεσμευτούμε όλα τα κόμματα ότι σε ένα χρόνο από τώρα οι μισοί από τους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι στα κόμματα και στους βουλευτές θα γυρίσουν στα σχολεία. Γιατί δεν αξιοποιείτε την κτηματική περιουσία του Δημοσίου; Εκατοντάδες δημόσια κτίρια φθείρονται και καταρρέουν. Και ο κρατικός προϋπολογισμός σπαταλά εκατομμύρια ευρώ σε ενοίκια. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος στεγάζεται σε 19 διαφορετικά κτίρια και δίνει για ενοίκια 2 εκατομμύρια. Το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει 24 εκατομμύρια για ενοίκια Ταυτόχρονα από τα 80.000 ακίνητα του Δημοσίου, 28.000 είναι καταπατημένα” συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην απόσυρση- μετά από πρόταση του Ποταμιού όπως είπε- της διάταξης που επέτρεπε την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κατά τη διάρκεια των ελέγχων, λέγοντας πως αποδέχθηκε ότι η διάταξη όντως ευνοούσε τη φοροδιαφυγή και την διαφθορά.

“Είδα όμως πριν από λίγο τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής. Καταγγέλλουν ότι με το άρθρο 13 και την απαλλαγή εταιρειών από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών στους δήμους, εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών και συγκεκριμένοι εργολάβοι. Ποιων κ. Τσίπρα; Πού χαρίζετε δεκάδες εκατομμύρια;” σημείωσε.

“Αντί να καθαρίσετε το σπίτι σας όλους αυτούς τους μήνες, Αντί να θωρακιστείτε απέναντι στη διαφθορά τρολάρατε και λασπολογούσατε το Ποτάμι. Υβρίζατε για να καλλιεργείτε τη ψευδαίσθηση στους οπαδούς σας ότι οι άλλοι είναι χειρότεροι. Φωνάζετε για να φοβηθούμε. Και τώρα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις. Τι συμβαίνει με τις τεχνικές εταιρίες των υπουργών; Τι συμβαίνει με τα πόθεν έσχες των υπουργών; Γιατί τέτοια περιφρόνηση προς τις διαδικασίες; Να σας πω εγώ το γιατί” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης. “Γιατί έχετε μια αντίληψη καθεστώτος. «Ποιος θα μας ελέγξει; Από την ΕΥΠ μέχρι τους ελεγκτές της εφορίας είναι δικά μας παιδιά»”.

Στη συνέχεια ο κ.Θεοδωράκης απευθύνθηκε σε αυτούς που όπως ανέφερε, “συνεχίζουν να μιλάνε για μας χωρίς εμάς”. “Οι Ευρωπαίοι μας θέλουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκροτήματα Τύπου μας θέλουν με το ΠΑΣΟΚ. Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ μας θέλουν με τη ΝΔ. Το Ποτάμι όμως έχει άλλα πλάνα. Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε τις λύσεις, έχουμε τα πρόσωπα. Και πιστεύουμε στην ωφέλιμη πολιτική. Το αποδείξαμε.

Δεν φοβηθήκαμε να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση και στη Βουλή και στις Βρυξέλλες και δε διστάσαμε την ίδια στιγμή, να χτυπήσουμε την Κυβέρνηση και συγκεκριμένους υπουργούς της, που με τις αποφάσεις τους, γύριζαν και γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα είμαστε κανονικοί και θα υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο. Υπογράψαμε σήμερα μαζί με το ΠΑΣΟΚ πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία. Είχαμε ψηφίσει με το ΣΥΡΙΖΑ την ιθαγένεια – κόντρα στη ΝΔ. Έχουμε συμφωνήσει με το ΚΚΕ – έχουμε διαφωνήσει με το ΚΚΕ. Δεν δαιμονοποιούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Απαιτήσαμε και απαιτούμε κάθε φορά συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν ηθικολογούμε και δε θεωρούμε ότι κατέχουμε το αλάθητο” υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

“Δεν θα κάνουμε λοιπόν εύκολη αντιπολίτευση. Ούτε “όχι σε όλα”, ούτε ‘’ναι σε όλα’’. Και θα συνιστούσα και στους συναδέλφους της συμπολίτευσης να σκεφθούν ότι δεν πρέπει να καταλήξουν χειροκροτητές. Δεν λέω να ρίξουν την κυβέρνησή τους, αλλά δε θα ήταν κακό να διαφοροποιούνται σε επιμέρους θέματα. Οι μέρες είναι δύσκολες για τη χώρα μας. Είναι επιβεβλημένο να μη συμπεριφερόμαστε σαν κοπάδια, είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη. Δεν είναι όλα κόκκινες γραμμές. Να έχουμε τη γενναιότητα να κοιτάμε έξω από τις γραμμές των δικών μας στρατοπέδων” επισήμανε και κατέληξε: “Το Ποτάμι σε πείσμα όλων αυτών που επιμένουν να μας ζητάνε ξεκάθαρο ασπρόμαυρο στίγμα, λέει: είμαστε ξεκάθαροι αλλά δεν είμαστε ασπρόμαυροι”.

 

Λεβέντης: Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα – Video

Η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει τα μέτρα δήλωσε μιλώντας από του βήματος της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης.  

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα εάν δεν γίνουν δεκτά τα εννέα σημεία που έχει εισηγηθεί.

«Τα μέτρα είναι πολύ βαριά», είπε «γιατί αφαιρούν επιδόματα από ανασφάλιστους υπερήλικες χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για περιπτώσεις όπως οι 330.000 διπλοσυνταξιούχοι, τα ρετιρέ στις συντάξεις, και συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ και εξακολουθούν να εργάζονται», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Συνεχίζοντας καταλόγισε «έλλειψη αξιοπιστίας» στα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι ενώ ψήφισαν την αρχική συμφωνία τώρα αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα αν και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας, ότι «θα μπορούσε να αποφύγει το ενέχυρο των 50 δισ. ευρώ, εάν είχε απομακρύνει εγκαίρως τους δραχμιστές», όπως τους απεκάλεσε.

‘Ασκησε επίσης κριτική στη Νέα Δημοκρατία, ότι εμφανίζεται σήμερα κατά των φόρων, ενώ όσο κυβερνούσε έβαζε φόρους και υποστήριξε ότι υπάρχει συμμαχία ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, για την οποία εκτίμησε ότι θα αποτύχει.

«Ήρθα με διάθεση να ψηφίσω» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ωστόσο όπως δήλωσε «δεν μπορώ». «Περιέχει αυτό το νομοσχέδιο αναπτυξιακό ίχνος;». «Δεν θα γίνω Κουβέλης ή Καρατζαφέρης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι κόντρες στη Βουλή

Κόντρα Τσακαλώτου-Βενιζέλου – Video

Έντονη κόντρα σημειώθηκε, στη βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο  και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Βενιζέλου στη Βουλή και τις αναφορές του για το ελληνικό χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να του απαντήσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν αποτυχημένες λύσεις στο ζήτημα και πρόσθεσε: «Πρέπει κάποτε να αναγνωρίσετε ότι κάνατε κάτι λάθος και εσείς».

Άμεση ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας του χαρακτηριστικά: «Αντί να λέτε ανακρίβειες στη βουλή, όπως κάνατε προηγουμένως, και αντί να κάνετε συστάσεις ύφους σε εμένα, καλό θα ήταν να προσέχετε εσείς τώρα που ασκείτε εξουσία».

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος, πήρε και πάλι τον λόγο ξεκαθαρίζοντας στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει μια πιο επιθετική στρατηγική από αυτή που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών, του σύστησε να μην έχει έπαρση πριν πετύχει τους στόχους του.

 

Ο Σκουρλέτης στην Βούλτεψη: Μου θυμίζετε αυτήν που έχει πάθει ερωτική απογοήτευση – Video

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης,  πήρε τον λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη στη Βουλή και έκανε λόγο για κρίση προσανατολισμού.

Η φράση του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη και ο υπουργός της απάντησε:

«Εμένα κυρία Βούλτεψη να σας πω τι μου θυμίζετε, αυτόν ή αυτήν η οποία έχει πάθει ερωτική απογοήτευση…Εάν αυτό δεν είναι κρίση ταυτότητας τοτε τι είναι;».

Κόντρα στη Βουλή για την επιστολή του ΥΠΕΞ – Video

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης με  αφορμή την επιστολή του νίκου Κοτζιά προς τους προέδρους και τους επικεφαλής των κομμάτων για την ονομασία των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να του δώσει διευκρινίσεις για το θέμα, λέγοντας: «Είναι παράδοξο, είναι και επικίνδυνο. Θα σας παρακαλούσα  να πάρετε θέση επί του θέματος».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Κοτζιά, ο οποίος τόνισε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών είναι απόρρητο και ότι δεν πρέπει να παρουσιάζεται με αυτό τον τρόπο στη βουλή.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος σημείωσε: «Εάν θέλετε να μας καλέσετε τους αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το συζητήσουμε και όχι με επιστολές».

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος και πάλι στον Νίκο Κοτζιά, του είπε ότι πρόκειται «για μία γκάφα, για μια κίνηση επιπόλαιη».

Για το θέμα μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να υπενθυμίσω στον υπουργό ότι δεν συμμετέχουν όλα τα κόμματα στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν συμμετέχει».

Από την μεριά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, είπε: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό» και πρόσθεσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο Εθνικό συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τη συγκεκριμένη στιγμή στη βουλή.

enikos.gr

 

banner-article

Ροη ειδήσεων