Πολιτική

Σε τεταμένο κλίμα η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Γαλιατσάτος Παναγής

Ο επαναπροσδιορισμός των στόχων και του προγράμματος τουΣΥΡΙΖΑ στα δεδομένα που δημιούργησε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου αλλά και η ανασυγκρότηση του ίδιου του κόμματος, που δίνει εικόνα αποσύνθεσης με συνεχείς αποχωρήσεις και παραιτήσεις στελεχών σε όλη την επικράτεια αποτελούν το ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα  από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στον Πολυχώρο Αθηναϊδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στη Διάσκεψη βαθιά διχασμένος και ενώ το μπαράζ παραιτήσεων και ηχηρών αποχωρήσεων συνεχίζεται. Χθες παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή ο κ. Ανδ. Καρίτζης, προσωπικός φίλος και επί σειρά ετών στενός συνεργάτη του κ. Τσίπρα, που είχε διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημα της Προεδρίας του.

Ο κ. Καρίτζης στην επιστολή παραίτησης μιλά για κατάργηση των συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα. Προηγουμένως, είχαν ανακοινώσει την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μάνια Μπαρσέφσκι και ο Δημήτρης Παπαδάτος, μέλη της κίνησης των «53» καταγγέλλοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της κατήργησε το κόμμα και οδήγησε σε συντριπτική ήττα τις στρατηγικές επιλογές του.

Δονήσεις καταγράφηκαν ωστόσο χθες και στο χώρο της Νεολαίας, όπου 7 μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από το κόμμα. Η τελευταία αυτή αποχώρηση πάντως ήταν αναμενόμενη, καθώς τα 7 ηγετικά μέλη της νεολαίας πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον κ. Λαφαζάνη. Αποτελεί ωστόσο επιλογή της «Λαϊκής Ενότητας» αυτές οι αποχωρήσεις να γίνονται σταδιακά, ώστε να συντηρείται μια εικόνα διάλυσης που πλήττει το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τακτική αυτή η ηγετική ομάδα αντέδρασε με καθυστέρηση και ελλιπώς μόλις την Πέμπτη το βράδυ, με κείμενο στήριξης των επιλογών της ηγεσίας που υπέγραφαν 50 βουλευτές. Το κείμενο συμπληρώθηκε από 20 ακόμα υπογραφές την Παρασκευή, όχι όμως και από το σύνολο των βουλευτών που παραμένουν πιστοί στον κ. Τσίπρα.

Χωρίς να κάνει κάτι συγκεκριμένο για αυτό, η ηγετική ομάδα ευελπιστεί πάντως, ότι το ντόμινο των αποχωρήσεων και παραιτήσεων θα έχει ολοκληρωθεί σήμερα, ώστε στη συνέχεια η συνδιάσκεψη να επιδοθεί απερίσπαστη στις εργασίες της.

Και μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως αναμένονται νέες αποχωρήσεις καθώς η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της. Κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, να αποχωρήσουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη, ανακοινώνοντας το μάλιστα και από το βήμα, και ανησυχούν για την καλλιέργεια κλίματος έντασης.

Για την ηγεσία πάντως ακόμα και αυτό είναι προτιμότερο, από το να συνεχιστούν οι αποχωρήσεις και την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορεί να υπάρξει ακριβής καταγραφή των δυνάμεων που παραμένουν στο κόμμα και να ξεκινήσει η προσπάθεια ανασύνταξης του και συσπείρωσης της εκλογικής του βάσης.

Την συσπείρωση αυτή θα επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας στη βάση μιας στρατηγικής που θα έχει στο επίκεντρό της τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την υλοποίηση της συμφωνίας κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος το πρωί της Παρασκευής ότι θα επιμείνει στη διάκριση του ΣΥΡΙΖΑ από το παλαιό πολιτικό σύστημα, το οποίο ταυτίζει με διαπλοκή τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

590_b9aac5359654c4cb1590c43ce379834a.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη  του ΣΥΡΙΖΑ :  «Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει. Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά»

«Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. «Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει. Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, για να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αξίες, τους εργαζόμενους τους ανέργους», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Συζητάμε, συνεδριάζουμε, αποφασίζουμε, δρούμε σε ένα πολεμικό πολιτικό τοπίο», ότι «όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε να δίνουμε μάχες με πείσμα και αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού».

«Παλέψαμε», τόνισε, «με θεριά, μέσα κι έξω από τη χώρα, ούτε μια στιγμή όμως δεν δειλιάσαμε να πάρουμε ρίσκα, να ξεπεράσουμε τα όρια, να φτάσουμε μέχρι το τέλος».

Απάντησε σε όσους λένε ότι αυτός ο αγώνας πήγε χαμένος: «ας φανταστούμε πού θα ήταν η χώρα, η συμφωνία και η αριστερά χωρίς αυτόν τον αγώνα. Τι συμφωνία θα έφερνε αλήθεια ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός;».

«Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη», είπε και τόνισε ότι «έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην εκλογική μάχη θα κριθεί το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ελπίζει.

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς αποχωρήσαντες, σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι, να υποκριθούμε ότι εκτός ευρωζώνης μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο και καλύτερο επίπεδο για τους πολλούς, να παραδώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στη μανία του παλαιού πολιτικού καθεστώτος». «Αν δεν λερώναμε τα δικά μας τα χέρια ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον;» διερωτήθηκε, για να σημειώσει ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τις δικές μας αδυναμίες, προσπαθώντας να ανοίξουμε δρόμους, προχωρώντας μπροστά ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν».

real.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο