Life

Στη μαγική Κάλυμνο, εκεί στο νησί των σφουγγαράδων – 16 προτάσεις

Δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα γίνει ποτέ εύκολος προορισμός. Απλά για σένα που ψάχνεσαι και θες να περνάς σε διαφορετικά μέρη τις διακοπές σου, αξίζει να πας. Ναι, εκεί στο νησί των σφουγγαράδων.

Γιώργος Οικονόμου  

Η κάθε κρίση για την Κάλυμνο φυσικά και δεν είναι αντικειμενική αλλά κάθε πρόταση είναι ψαγμένη για όσους ξεκινήσουν το ταξίδι για το ακριτικό νησί που έγινε γνωστό στους περισσότερους με το επεισόδιο των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996. Φυσικά, έχει πολλά να σου δώσει αρκεί να το ψάξεις.

Όταν κοιτάς από ψηλά... Ας ξεκινήσω λίγο ανάποδα για όσους δεν γνωρίζουν πως η Κάλυμνος είναι από τους κορυφαίους τόπους συνάντησης αναρριχητών απ’ όλο τον κόσμο. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να προσελκύσει τουρίστες, όχι για τις παραλίες αλλά για τα βουνά της και να βρει ζωή όλο το χρόνο, μέσα στην περίοδο της κρίσης. Επειδή καλοκαίρι και βουνό όμως, δεν μας ταιριάζει πάμε να μπούμε στο. ψητό και πιστέψτε με, έχει πολύ.

Χαλάρωσε. Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση με το καλημέρα είναι πως αγχώνεσαι μόνο εσύ. Εσύ που έχεις μάθει να δουλεύεις στην πόλη και ν’ ασχολείσαι καθημερινά με την κρίση και όλα όσα σου πλασάρουν τα. χαζοκούτια. Εκεί θα ηρεμήσεις και θα καταλάβεις πως είναι να ζεις σε χαλαρούς ρυθμούς, ασχέτως τις υποχρεώσεις που τρέχουν. Ο πρώτος καφές στην κεντρική πλατεία θα σου δώσει το σύνθημα για να πας. μπροστά όπως χαρακτηριστικά λένε οι ντόπιοι τα μέρη που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του νησιού.
Λινάρια από το ηλιοβασίλεμα. Μετά από το πρώτο χαλαρό ποτάκι στην πλατεία όλοι οι δρόμοι (ένας συγκεκριμένα), οδηγούν στα Λινάρια.

Εκκίνηση από το «Καφές και Αλάτι» που πλέον έχει γίνει «must» για τους ντόπιους και όχι μόνο, για κοκτέιλ και κορυφαία κρέπα με κρέμα μπουγάτσας και σοκολάτα.
Στη συνέχεια, τα μαγαζιά δίπλα στη θάλασσα σου δίνουν την ευκαιρία να πιεις το ποτό σου, ρίχνοντας ματιές στο Αιγαίο με το φεγγάρι να σου. κλείνει το μάτι και ν’ ακουμπάει τη θάλασσα.
Πάμε για βουτιές. Μια βουτιά στην μεγάλη αμμώδη παραλία στο Μασούρι, δεν μπορεί, θα γίνει.
Όπως και μία βόλτα το απόγευμα με θέα την Τέλενδο. Το νησάκι με τους λιγοστούς κατοίκους το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε με καΐκι για μπάνιο και φαγητό. Η εικόνα με τον ήλιο να πέφτει πίσω από το βουνό της Τελένδου θα σας μείνει αξέχαστη.

Πλατύς γυαλός, Βλυχάδια , Καντούνι, Γέφυρα, Θέρμα και Καλαμιές είναι μερικές από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς. Φυσικά έχει και πολλές άλλες που μπορείς ν’ ανακαλύψεις.

Μια φωτό στο Βαθύ. Στο βορειοανατολικό τμήμα της Καλύμνου, περίπου 11 χιλιόμετρα από την Πόθια βρίσκεται το πιο εύφορο σημείο του νησιού, στο Βαθύ. Πρόκειται για μια κοιλάδα γεμάτη μανταρινιές και πορτοκαλιές που καταλήγει σε ένα λιμανάκι, τη Ρήνα.

Εκεί θ’ αντικρίσετε το μοναδικής ομορφιάς φιόρδ, το οποίο μπορεί ν’ αποτελέσει και ορμητήριο για θαλάσσιες εξορμήσεις γι’ απομονωμένες παραλίες και σπηλιές.
«Μούρι», φύλλα, θαλασσινά και Γαλακτομπούρεκο. Καλά κρατήθηκα αλλά να δούμε και τι θα φάμε ρε παιδιά.
Σε ένα μέρος σαν την Κάλυμνο, είναι περιττό να πούμε πως πρέπει να δοκιμάσουμε θαλασσινά, ψάρια και όλα τα οστρακοειδή που είναι αφθονία και φρέσκα. Δοκιμάστε «σπινιάλο», το μεζέ των βουτηχτάδων από πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό!

Αξίζει να δοκιμάσεις το «μούρι» (γεμιστό αρνί ή κατσίκι στη γάστρα ψημένο σε φούρνο με ξύλα), το οποίο είναι το παραδοσιακό πιάτο για την Κυριακή του Πάσχα και φυσικά τα φύλλα (τα γνωστά ντολμαδάκια αλλά με κιμά).
Ένα γλυκάκι το θες, δεν γίνεται. Αν είναι και γαλακτομπούρεκο με παγωτό ακόμα καλύτερα! Μια βόλτα στον Μιχαλαρά, στο λιμάνι θα σε πείσει. Πρόσφατα διαπίστωσα πως έχει και ωραίο προφιτερόλ. Λίγο ακόμα θα γράψουμε και τις συνταγές.
Για ηρεμία στον Άγιο Σάββα. Μια βόλτα στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις, να δεις την Κάλυμνο από ψηλά, την Κω μέχρι και απέναντι την Τουρκία. Όπως επίσης και να βγάλεις φωτογραφίες που θα σπάσουν ρεκόρ από like σε facebook kai instagram.

Aυτά για ορεκτικό, το κυρίως θα το διαπιστώσετε όταν αποφασίσετε να βρεθείτε στην Κάλυμνο που φημίζεται για την εξαιρετική φιλοξενία.
Εκεί θα φτάσετε, με καράβι ή αεροπλάνο απευθείας, είτε μέσω Κω.
Για διαμονή και ακτοπλοϊκά, θα βρεις ό,τι ψάχνεις στο διαδίκτυο.

banner-article

Ροη ειδήσεων