Ευρηματική και τρυφερή η βραδιά αφιέρωμα της Πόπης Φιρτινίδου στους καρκινοπαθείς
Δήμητρα Σμυρνή
«…Για πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα,
με καθαρή και ποιητική γλώσσα,
για θέματα που βασανίζουν και πονάνε τον κόσμο…»
Έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις για τη «Λιλιπούπολη», που έγινε για τη Μεταπολίτευση ένα σύμβολο παιδικής αθωότητας και κριτικής ματιάς, πράγματα που τα είχε ανάγκη, και τα δύο, η εποχή.
Στη χθεσινή βραδιά, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, η Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, πιανίστρια και πεζογράφος, Πόπη Φιρτινίδου, αφιέρωσε τη δική της «Λιλιπούπολη» στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Ημαθίας “Ο Άγιος Παρθένιος”, συμπληρώνοντας 10 χρόνια, από τότε που γεννήθηκε η ιδέα αυτών των εκδηλώσεων, με τίτλο «Το Πιάνο, μακρινός φίλος, οικείος ξένος», εκδηλώσεων, που αφιερώνονται στη δασκάλα της.
Οι εκδηλώσεις, με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο, «ήταν μια προσπάθεια να κρατήσω ζωντανό το όνομα, την ιστορία, την κληρονομιά και την αύρα της αγαπημένης μου δασκάλας, Πόπης Χατζηδήμου», έγραψε η Φιρτινίδου με συγκίνηση για κείνην «που της δίδαξε Μουσική, ήθος, και απλότητα».
Οι εκδηλώσεις της Πόπης Φιρτινίδου διακρίνονται πάντα από σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η χθεσινή, διατηρώντας αυτά τα μόνιμα χαρακτηριστικά, πρόσθεσε την ευρηματικότητα, την τρυφερότητα και τη δροσιά που της ενέπνευσε ένα έργο σαν αυτό της «Λιλιπούπολης».
Έτσι, φωτίζοντας το φαινόμενο «Λιλιπούπολη» – ένα έργο σταθμό, σε μουσική των Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου και Λένας Πλάτωνος και σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή – από πολλές πλευρές, πολιτική, ψυχολογική, μουσική, έδωσε με το κείμενό της, όχι μόνο τη δική της διάσταση, αλλά τη διάσταση μιας ολόκληρης εποχής.
Το κείμενό της Πόπης Φιρτινίδου διάβασαν με καθαρή άρθρωση και χρώμα, ο Θάνος Βαρακλής, η Βίκυ Καρανικόλα, και η Ιωάννα Λαζαρίδου και το διάνθισαν με το τρυφερό παίξιμό τους στο πιάνο, οι μαθητές της: Ελένη Συλίβριλη, Γεωργία Παπανίδου, Πένη Ρίστα, Ειρήνη Τουλίκα, Ελένη Ιωακειμίδου, Αναστάσης Κετίκογλου, Νίκος Τζέμης, Σέβη Σαρρή, Βαλεντίνα Γουλάρα, Χριστίνα Παπαχαρίτων, Ευτέρπη Αδαμοπούλου, και Μαρία Μόρα. Κλαρινέτο έπαιξε ο Καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας Λευτέρης Καραγιάννης, και σαξόφωνο η διπλωματούχος Άννα Παπανίδου.
Εντυπωσιακή η συμμετοχή του Θανάση Τσολάκη, Μουσικολόγου, παλιού σπουδαστή μονωδίας του Ωδείου στην τάξη της Ελένης Αναγνώστου, που γοήτευσε «παίζοντας» και τραγουδώντας το «Λαέ της Λιλιπούπολης» αλλά και τραγουδώντας και χορεύοντας το «Πριγκηπικό βαλς» με την αντάξιά του Μαρία Ανδρεάδου, πτυχιούχο πιανίστρια και σπουδάστρια μονωδίας του Ωδείου, στην τάξη της Μαριαλένας Παναγιωτοπούλου, της οποίας οι διαφάνειες έδεσαν ιδανικά με το κείμενο.
Έτσι η Πόπη Φιρτινίδου, όχι μόνο κατάφερε να ενθουσιάσει με τη «Λιλιπούπολή» της μικρούς και μεγάλους, αλλά και να διδάξει, όπως η δασκάλα της, μουσική, ήθος και απλότητα.