Ένα εντυπωσιακό ορατόριο, εφάμιλλο της μεγαλοπρέπειας ενός Αγίου, σε παγκόσμια πρώτη, στη Βέροια
21α Παύλεια -“Αγάπησα το μαρτύριο – Άγιος Λουκάς: Των πασχόντων ιατρός και προστάτης”
Ένα ιδιαίτερα τιμητικό και αρκούντως αντιπροσωπευτικό ορατόριο – αφιέρωμα στη μνήμη του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως του Ιατρού, ως προς τη μεγαλοπρέπεια, το ύφος, και το κύρος του, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε χθες βράδυ (26-06-15), στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, σε ποίηση και μουσική του Δημήτρη Μπρούχου, σε παγκόσμια πρώτη, με τίτλο: “Αγάπησα το μαρτύριο – Άγιος Λουκάς: των πασχόντων ιατρός και προστάτης”.
Ο Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων για τον Αγ. Λουκά
Όπως σημείωσε στο σύντομο εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, το θέμα του ορατορίου είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Αγ. Λουκά, ενός σύγχρονου Αγίου, που θεωρείται υπόδειγμα υπομονής και καρτερίας (η θεματική των ΚΑ’ ΠΑΥΛΕΙΩΝ), διότι διήλθε δια του πυρός και του ύδατος των δοκιμασιών, των φυλακίσεων, των εξοριών και των μαρτυρίων, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να λάμψει ως χρυσός και να αισθανθεί την παράκληση του Θεού στην ψυχή του και τη ζωή του, αλλά και να τη μεταδώσει σε όλους, όσοι προστρέχουν μέχρι και σήμερα στα λείψανά του και λαμβάνουν χαρισματικά την ίαση και την θεραπεία.
Σύνοψη της ζωής και του έργου του Αγ. Λουκά
Ο Ιατρός, κατά κόσμον Βαλεντίν του Φέλιξ Βοινο-Γιασενετσκι, γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου Κριμαίας.
Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση.
Ως ιατρός δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα.
Τα πρώτα 12 χρόνια της δραστηριότητάς του είχε ήδη δημοσιεύσει τα δεκαεννέα από τα σαράντα έργα του. Τον απασχολούσε πολύ η γενική αναισθησία, που όπως έλεγε, την εποχή εκείνη «ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση». Γύρω στο 1909 κατάφερε να βρει έναν απλό και σίγουρο μαζί τρόπο τοπικής αναισθησίας.
Με τη δική του μέθοδο έκανε 538 εγχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία.
Το 1921 χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα (1923) Επίσκοπος Τασκένδης. Από το 1922 φυλακίστηκε και εξορίστηκε συνολικά για έντεκα χρόνια. Οι λόγοι των διώξεών του ήταν οι γενικοί διωγμοί των Σοβιετικών κατά των Ορθοδόξων, ενώ σοβαρό λόγο έπαιξε και η συκοφαντία, λόγω προσωπικής εμπάθειας, ενός κυβερνητικού στελέχους, ο οποίος ήθελε να καταδικάσει σε θάνατο κάποιους γιατρούς που αντιμετώπιζαν κατηγορίες αδιαφορίας απέναντι σε ασθενείς.
Ένα άριστα δεμένο μουσικό έργο – Άξιοι οι συντελεστές
Αμέσως μετά το οπτικό αφιέρωμα με διαφάνειες, ακολούθησε το μουσικό έργο του Δημήτρη Μπρούχου, που απέδωσε, χωρίς να κουράσει στο παραμικρό, όλες τις βιογραφικές αλλά και πνευματικές παραμέτρους της ζωής του Αγίου Λουκά, από τη γέννηση μέχρι και την κοίμησή του.
Όλα αυτά, μέσα από την προσεγμένη, έμμετρη αφήγηση τόσο του δημιουργού Δημητρίου Μπρούχου, όσο και του Μιχάλη Λιάγγου, με την υποβλητική προσήκουσα μουσική υπόκρουση του Γιώργου Ξανθόπουλου στο πιάνο και τις άριστες ερμηνευτικές αποδόσεις, τόσο των μελωδικότατων μονωδιών των τριών αξιέπαινων σολίστ, Μαίρης Δούτση, Φωκίωνος Μπαρμπόκα και της Ελένης Αναγνώστου, όσο και των δύο χορωδιών, του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΙΓΕΣ» της Βεργίνας και της Σχολικής Χορωδίας Βεροίας, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της τελευταίας.