Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Ο δικός μας Θόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, ο πόντιος κοσμοναύτης, τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Δήμητρα Σμυρνή

Στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης τιμήθηκε χθες ο Θόδωρος Γιουρτσίχιν, ο πόντιος κοσμοναύτης που κατέχει την έκτη θέση παγκόσμια σε διαστημικές αποστολές, κάνοντας και την Ελλάδα περήφανη για τις διακρίσεις του.

Ο Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος τιμήθηκε όχι από κάποιον φορέα του ποντιακού ελληνισμού, όπως περιμέναμε, αφού το δελτίο τύπου που λάβαμε ανέφερε απλώς τον τίτλο της εκδήλωσης «Πόντος Παντού», χωρίς οποιαδήποτε άλλη αναφορά, αλλά από το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη, με παρόντα πολλά εξέχοντα πρόσωπα του κομματικού χώρου και με κορυφαίο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Κατάμεστο το Βασιλικό Θέατρο, αποδεικνύοντας τη μεγάλη δημοτικότητα του Γιουρτσίχιν αλλά και το ενωτικό πνεύμα που διακρίνει τον ποντιακό ελληνισμό.

Η εκδήλωση τιμής είχε ένα υψηλότατο καλλιτεχνικό επίπεδο και έγινε με την παρουσία του Γιουρτσίχιν μια κατάθεση τιμής όχι μόνο σ’ ένα πρόσωπο αλλά σ΄ ολόκληρο το χώρο που αυτό εκπροσωπεί.

Ο αρχιμηχανικός του Διαστήματος, κοσμοναύτης Θόδωρος Γιουρτσίχιν, που έχει στο ενεργητικό του πέντε ταξίδια  στο διάστημα, 537 ημέρες συνολικά  παραμονής σ’ αυτό και  και  52 ώρες  διαστημικού περιπάτου στο κενό, γιος του Νικολάι Γιουρτσίχιν και της Μικρούλας Γραμματικοπούλου, από παιδί, από τα πέντε του χρόνια, δήλωσε πως θέλει να γίνει κοσμοναύτης και το πέτυχε.

Πρότυπο ήθους, σεμνότητας, τόλμης και ευφυίας, κατά τους ομιλητές της εκδήλωσης, είναι εκείνος που στο πρόσωπό του τιμώνται οι Έλληνες της Διασποράς.

Συμβολική η έναρξη της εκδήλωσης μ’ ένα μικρό παιδί ντυμένο στα λευκά να κρατά στα χέρια του την ποντιακή λύρα, διαχέοντας στο χώρο τον ήχο της, φωνή αέναης παρουσίας του ποντιακού ελληνισμού αλλά και φωνή για δικαίωση της γενοκτονίας του.

Η δική μας,  η διεθνούς φήμης βεροιώτισσα σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, καθήλωσε στη συνέχεια το κοινό με τη μοναδική φωνή της να τραγουδά «την πατρίδα μ’ έχασα» μ’ έναν εκπληκτικό τρόπο που θύμιζε αρχαία τραγωδία, πλαισιωμένη επάξια στα επόμενα τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου.

Οι  εντυπωσιακοί πόντιοι χορευτές του Συλλόγου Αυγής Λαγκαδά έδωσαν τη θέση τους στο Γιάννη Τσιτιρίδη, που με τη φωνή του ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού στο κοινό.

Ο Γιουρτσίχιν ανέβηκε στη σκηνή, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, χωρίς το μύθο του κοσμοναύτη να τον περιβάλλει, ένας από μας…

Τιμημένος με το ύψιστο βραβείο του ήρωα της Ρωσίας, αλλά τιμημένος κι από τη ΝΑΣΑ, ο Γιουρτσίχιν μίλησε στον κόσμο για την αγάπη του γι’ αυτό που έκανε αλλά και για τις τρεις πατρίδες του που εξίσου αγαπά. Τη Ρωσία, τη Γεωργία στην οποία γεννήθηκε –γεννήθηκε στο Βατούμ- αλλά και την Ελλάδα, της οποίας τη σημαία ζήτησε ν’ ανεβάσει στο Διάστημα.

«Ονόμασα το τελευταίο διαστημόπλοιο “Αργώ”, γιατί αγαπώ την Ελλάδα και ξέρω τη μυθολογία της.

Αγαπώ την Ελλάδα κι είμαι ευτυχισμένος που είμαι εδώ σήμερα, μαζί σας. Τη Θεσσαλονίκη την επισκέπτομαι συχνά, αφού εδώ, στη Σίνδο, ζουν τώρα πια η μητέρα και ο πατέρας μου» είπε με σπασμένα ποντιακά, για να κλείσει λέγοντας:

«Πρέπει εσείς τα νέα παιδιά να ονειρεύεστε. Και η ζωή είναι στα χέρια σας…»

Μια εκδήλωση που ένωσε τον ποντιακό ελληνισμό στο πρόσωπο ενός δικού του ανθρώπου, του Θόδωρου Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλου, «αργοναύτη της Οικουμένης».

Φωτογραφίες: faretra.info              

banner-article

Ροη ειδήσεων