Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ένα εντυπωσιακό μουσικό δρώμενο αφιερωμένο στη Ρωμιοσύνη από τον “Έρασμο”

Δήμητρα Σμυρνή

Με τους στίχους του Σολωμού, «Ω θεϊκιά κι όλη αίματα Πατρίδα» ως τίτλο, να διαπερνούν σαν ένα αόρατο νήμα όλη την εκδήλωση, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος»  κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για πάνω από ένα δίωρο, προκαλώντας έντονα συναισθήματα.

Ο «Έρασμος» έδειξε με την εκδήλωσή του τη σημασία της προσφοράς, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, όπως τόνισε και η εκπρόσωπός του Νόπη Σκεντερίδου προλογίζοντας, αφού το μουσικοχορευτικό δρώμενο, που ανέβηκε στη σκηνή του Χώρου Τεχνών της Βέροιας, τα επιβεβαίωσε στην πράξη.

Η Χορωδία Ενηλίκων και η Παιδική Χορωδία Μελίκης με διδασκαλία της Κατερίνας Σωτηρίου, τα χορευτικά της Μελίκης, η επιμέλεια των κειμένων και η σκηνοθεσία του όλου δρώμενου από την Κατερίνα Πασιοπούλου, έδεσαν σ’ ένα αρμονικό σύνολο, που προσφέρθηκε στον «Έρασμο» με τη μορφή της συνεργασίας, κερδίζοντας ανεπιφύλακτα τις εντυπώσεις με την αρτιότητά του.

Οι μεγάλοι ποιητές μας, οι συνθέτες που αγαπήσαμε με τα τραγούδια τους να σηματοδοτούν τους καημούς της Ρωμιοσύνης χρόνια τώρα, έγιναν ένα με την ιστορική πορεία, που πέρασε αβίαστα μέσα από το λόγο και τη μουσική, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και τα αδιέξοδά του.

Με μια εξαιρετική ορχήστρα, αποτελούμενη από τους Γανόπουλο Χρήστο, Δημόπουλο Χρήστο, Καλατή Αντώνη, Γκατζούρα Στάθη, Θεοδωρίδη Παναγιώτη, Παπαρουσσόπουλο Γιώργο, Μπάμπαλο Στέφανο, Νεοκαστρίτη Χριστίνα και Σαββίδη Κώστα, με πολλές φωνές ξεχωριστές- πέρα από την ιδιαίτερη φωνή του Δημήτρη Ερατεινού-  που τραγούδησαν και μόνες, αν και ανήκαν στην πολύ καλή Χορωδία Ενηλίκων ή στην ορχήστρα, η Παιδική Χορωδία πρόσθεσε τη δροσιά της στο όλο δρώμενο, δίνοντας τη δική της χάρη και την παιδική αθωότητα πέρα από το τραγούδι στον τομέα και του χορού, ολοκληρώνοντας την εικόνα που αποτύπωσαν με τη συμμετοχή τους ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και ο Σύλλογος Ποντίων Μελίκης.

Κι όσο για τα τραγούδια που ακούστηκαν, είναι πραγματικά άξιο να προστεθει πως υπήρχαν τραγούδια δύσκολα και σύνθετα, όπως αυτά από το “Άξιον Εστί”, που αποδόθηκαν άψογα και από τους ερμηνευτές και από τη χορωδία, χάρη στην εμπνευσμένη διδασκαλία της Κατερίνας Σωτηρίου. Και βέβαια το να συνηθίζουν μικρά παιδιά να ακούν τέτοιου είδους τραγούδια, και να τα τραγουδούν, όπως όλα που ειπώθηκαν στη βραδιά, τραγούδια υψηλής ποιότητας, κόντρα στην ευτέλεια της εποχής, είναι αξιέπαινο.

Πολλά χρώματα, πολλά συναισθήματα, και βέβαια ικανοποίηση από τη μεριά του «Εράσμου», που νιώθει τον τόπο να στηρίζει το έργο του μέσα στα πλαίσια της καλύτερης ανθρώπινης συνύπαρξης και συνεργασίας, πράγμα που εκφράστηκε στο τέλος της εκδήλωσης όχι μόνο με λόγια αλλά και με απονομή τιμητικών πλακετών από την Πρόεδρό του Γιούλη Φωστηροπούλου.

Μια βραδιά που έφερε κοντά τον κόσμο και του υπενθύμισε την κοινή του κοίτη, τον Ελληνισμό, μέσα από την Τέχνη.

Φωτογραφίες: faretra. info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας