Βέροια Ρεπορτάζ

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας – Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση (5/4/’17)

Δήμητρα Σμυρνή

Τη συμπαράσταση του ΔΣ ζήτησαν οι εργαζόμενοι του «Καρυπίδη» Ημαθίας-Πέλλας

Με κείμενο συμπαράστασης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κατέθεσε στο Προεδρείο ο Γιώργος Μελιόπουλος, ώστε να διαβαστεί από τον Πρόεδρο του ΔΣ, λόγω της δικής του δικαιολογημένης απουσίας, ξεκίνησε το 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης, σχετικό με τα προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων στα super markets της εταιρίας «Καρυπίδης».

Με πολλούς εργαζόμενους να έχουν κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων, η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Έφη Σταμένου, έθεσε τα προβλήματά τους, ξεκινώντας από τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, για να τονίσει το οικονομικό τους πρόβλημα, το οποίο γιγαντώνεται και να ζητήσει στη συνέχεια έμπρακτη συμπαράσταση από το Δήμο και με ψήφισμά του, αλλά και ζητώντας να μην κοπεί το νερό των εργαζομένων,  καθώς και ειδική αντιμετώπιση τους στο θέμα των δημοτικών τελών.

Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις συμβούλων, οι οποίες κατέληξαν σε ψήφισμα συμπαράστασης από τη μεριά του ΔΣ.

Δεύτερη ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Χειμώνα, αφού ήδη μετά την παραίτηση του Θωμά Αγγελίνα άρχισε να συζητιέται και το δικό του όνομα. Ο Γιάννης Χειμώνας με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΔΣ  και το Δήμαρχο τόνισε πως οι λόγοι που τον οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση ήταν οι παρακάτω:

1)Δεν έγινε αλλαγή στις θέσεις ευθύνης του Δήμου
2)Μια μικρή ομάδα συμβούλων αποφασίζει για τις προτεραιότητες του Δήμου
3)Δήμος Βέροιας θεωρείται ο αστικός ιστός και ειδικότερα οι οδοί Μητροπόλεως, Ελιάς και Βενιζέλου. Το υπόλοιπο της πόλης και τα χωριά έχουν αφεθεί στο έλεος. Ειδικότερα στο Δήμο Μακεδονίδος, από τον οποίο προέρχομαι, κανένα σημαντικό έργο δεν έγινε.
4)Τα προβλήματα του Δήμου δεν ιεραρχήθηκαν και δεν επιλύθηκαν.

Ο Δήμαρχος Βέροιας δήλωσε για τη συγκεκριμένη ανεξαρτητοποίηση:

«Σε μια ομάδα πρέπει να κυριαρχεί το εμείς και όχι το εγώ. Ό,τι γίνεται γίνεται για το καλό της ομάδας. Όσο για τη Μακεδονίδα έγιναν έργα και αυτό θα το θυμίσουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.»

Γιατί δεν χρησιμοποιούνται στις αναπλάσεις βεροιώτες επιστήμονες;

Ήταν το ερώτημα του Γιάννη Παπαγιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε και στην άποψη που σχημάτισαν οι περισσότεροι κάτοικοι πως ήταν αποτυχημένες, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τα ονόματα  αρχιτεκτόνων, όπως οι Πάπαρη, Κουκούδης και Δημόπουλος.

Ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος θύμισε τότε απαντώντας πως ειδικά η πλατεία Ωρολογίου είναι έργο εξέχοντα βεροιώτη καθηγητή της Αρχιτεκτονικής  και πως στις προηγούμενες αναπλάσεις δούλεψε και ένα από τα προαναφερθέντα ονόματα από τον κ. Παπαγιάννη.

Γιατί δεν έγινε διαβούλευση για τον νέο Καλλικράτη;

Δεν έγινε ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους δήμους ο νέος Καλλικράτης υποστήριξε ο Γιώργος Γουλτίδης.

«Το εμείς του Δημάρχου αναφέρεται μόνο στη δημοτική του ομάδα. Όφειλε να μας ενημερώσει. Έπρεπε ένα τόσο σοβαρό θέμα να συζητηθεί και να ζυμωθεί. Ποια είναι η θέση του συμβουλίου μας για το νέο Καλλικράτη;»

Τη σοβαρότητα του θέματος του νέου νόμου έθεσε και ο Σάκης  Κούτρας τοποθετούμενος διεξοδικά.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος τοποθέτησε χρονικά το θέμα, λέγοντας πως δεν έχει φτάσει ακόμα στη στιγμή της διαβούλευσης, αφού δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, και η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί, όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Ανεκμετάλλευτος ο ελκυστικός Τριπόταμος

«Γιατί ο Δήμος δεν αναδεικνύει  το φυσικό πλούτο του Τριπόταμου, που μπορεί να αποτελέσει όχι απλά πόλο αλλά ‘λόγο’ έλξης τουριστών αλλά και ντόπιων;» ρώτησε ο Ζήσης Πατσίκας, παίρνοντας ως αφορμή την εθελοντική δουλειά ομάδας που τον καθάρισε πριν λίγες μέρες, αναδεικνύοντας την ομορφιά του.

Η απάντηση του Δήμαρχου πως για το συγκεκριμένο θέμα κατατέθηκε μελέτη φάνηκε  ικανοποιητική.

Το θέμα των αδέσποτων παίρνει διαστάσεις

Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το θέμα των αδέσποτων μετά την επίθεση σε γυναίκα, που κατέθεσε ως πληροφορία ο Σάκης Αποστολόπουλος λέγοντας:

«Πρέπει να εξετάσουμε το θέμα των αδέσποτων, ώστε να τροποποιηθεί προς προστασία των πολιτών», αναφερόμενος σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτών.

Καθησυχαστικός ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος απάντησε πως ο Δήμος εφαρμόζει το νόμο για τα αδέσποτα, όσο κανένας άλλος φορέας.

Το ίδιο υποστήριξε και ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος και στη σχετική συζήτηση που έγινε με τους μαθητές, προσθέτοντας πως ο νόμος επιδέχεται, βέβαια, βελτίωση.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας