Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βιβλιοπαρουσίαση: Γιάννης Μανέτας “Τα Δαρβινικά Δεινά” / Ιστορική, κοινωνική και πολιτική προσέγγιση του κόσμου των ανισοτήτων της εποχής μας

Στη Βέροια, στον Πολυχώρο Ελιά, παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Μανέτα με τίτλο “Τα Δαρβινικά Δεινά”, εκδόσεις Διόπτρα, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δέσποινα Καρυπίδου με τον γνωστό διεισδυτικό της λόγο έδωσε αρχικά τον στόχο του βιβλίο που είναι να μας διαφωτίσει πάνω στις συνιστώσες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας και την εποχή μας.

Με κυρίαρχο το οικονομικό χρέος να κυβερνά την κοινωνική ζωή του λαού των τελευταίων χρόνων και τους θύτες να αναγκάζουν τα θύματα να πληρώσουν, είναι ολοφάνερο, δυστυχώς, πως η βιωσιμότητα των οικονομικά ισχυρών είναι σημαντικότερη στην κοινωνία μας από την βιωσιμότητα του ανίσχυρων. Όταν μας καταδυναστεύουν μη εκλεγμένες Αρχές, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική ανισότητα καταντά μεταστατικός καρκίνος.

Στο βιβλίο περιγράφεται η εργαλειοποίηση της θεωρίας του Δαρβίνου, που χρησιμοποιήθηκε για την επικράτηση οικονομικών συμφερόντων ως απόλυτα φυσιολογικού φαινομένου, αφού η επικράτηση του ισχυρού στη φύση είναι νομοτέλεια.

Σ’ έναν κόσμο όπου η ουσιαστική εκπαίδευση χωλαίνει και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, η μόνη λύση σύμφωνα και με το βιβλίο είναι η καθημερινή αντίσταση του καθένα στον χώρο του.

“Όχι στον Κόσμο που μας επέβαλαν”κατέληξε η Δέσποινα Καρυπίδου.

Ο βιολόγος Βασίλης Πετρομελίδης ξεκίνησε με το βιογραφικό του συγγραφέα:

“Ο Γιάννης Μανέτας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε φυσιογνωσία και γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα Βιολογικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1976. Εργάστηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο από το 1978. Εξελέγη καθηγητής Φυσιολογίας Φυτών το 1993. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών, εργάστηκε ερευνητικά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, στον Πειραματικό Σταθμό “Abisco” της Λαπωνίας και στα Πανεπιστήμια Stirling (Σκωτία), Goteborg (Σουηδία), Essen και Karlsruhe (Γερμανία).

Η συγγραφική του δράση είναι μεγάλη με έκδοση βιβλίων επιστημονικά εκλαϊκευμένων και του τελευταίου βιβλίου να αγγίζει πλευρές επιστημονικού, ιστορικού, πολιτικού και  κοινωνικού στοχασμού.”

Και συνέχισε για το τελευταίο βιβλίο του Μανέτα ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν αναφέρεται στα δεινά που αντιμετώπισε ο ίδιος ο Δαρβίνος, αλλά στα δεινά που επέφερε η εκμετάλλευση της θεωρίας του για τον Κόσμο.

Η νομοτέλεια της ύπαρξης του ισχυρότερου στη φύση οδήγησε, πέρα από την αποικοκρατία και τους πολέμους, και στη ναζιστική άποψη περί ισχυρότερων φυλών με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σαφώς και το γενετικό υλικό κληρονομείται από τις προηγούμενες γενιές,  αλλά και η επίδραση του περιβάλλοντος της κοινωνίας επηρεάζει την εξέλιξη την Γενετικής.

Ο συγγραφέας Γιάννης Μανέτας βρήκε εξαιρετικές τις προσεγγίσεις του βιβλίου του και προχώρησε προσθέτοντας περισσότερα στοιχεία για τους στόχους του.

Όταν διατυπώθηκε η θεωρία του Δαρβίνου, πρόσθεσε, αφορούσε αρχικά μόνο τους πανεπιστημιακούς, την εκμεταλλεύτηκαν, όμως, προσαρμόζοντάς την στα συμφέροντά τους οι οικονομικά δυνατοί. Η επικράτηση των δυνατών μέσω του σκληρότερου ανταγωνισμού, ώστε να πετύχουν το κέρδος, στηρίχτηκε στη “θεωρία της εξέλιξης” του Δαρβίνου.

Στόχος του βιβλίου κατά τον συγγραφέα είναι να δείξει πως αυτό δεν μπορεί να ισχύει στις κοινωνίες και να καθορίζει την τύχη τους. Τα δεινά που επέφερε ο Ναζισμός οδήγησαν σε κάποια βήματα κρατών δικαίου και πρόνοιας, αλλά η υποχώρηση έγινε  σύντομα ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Έτσι, εφαρμόστηκε πια παγκόσμια ο Κοινωνικός Δαρβινισμός, με την απόλυτη επικράτηση των οικονομικά ισχυρών. Παράλληλα, όμως, δεν έπαψαν οι άνθρωποι να αναζητούν την εξίσωση. Κι επειδή  ο εγκέφαλος επηρεάζεται από τα γονίδια, αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής επηρεάζεται από το περιβάλλον και από τη λειτουργία των κοινωνιών, μπορούμε να αλλάξουμε τα κοινωνικά συστήματα στα οποία μας έχουν καταδικάσει.

“Ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από τα δομικά στοιχεία που τον ωθούν στην επικράτηση, αλλά και από άλλα που τον ικανοποιούν, όπως αυτό του αλτρουισμού.  Υπάρχει ακόμα ελπίδα” κατέληξε ο Καθηγητής.

Η παρουσίαση έκλεισε με συζήτηση.

Φωτογραφίες: faretra. info

…………..

……………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας