Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά

ΔΕΥΑ Βέροιας – συνέντευξη τύπου: Όχι στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ / το νερό δίνεται στους ιδιώτες!

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο Δημαρχείο της Βέροιας σήμερα το πρωί με αφορμή το Νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση, συγχωνεύοντας τις ΔΕΥΑ και στην πορεία να τις περάσει στους ιδιώτες.

Με την παρουσία του Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, του Προέδρου της ΔΕΥΑ Βέροιας Στέργιου Διαμάντη και του εκπροσώπου  της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων των  ΔΕΥΑ, Παύλου Δραγκόλα και δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων κοινοτήτων αναλύθηκε το θέμα και οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η συγχώνευση και για τις ίδιες τις ΔΕΥΑ, αλλά και για τον κόσμο.

Ο Δήμαρχος Βέροιας χαρακτήρισε ζημιογόνα την επικείμενη συγχώνευση  εξηγώντας πως έτσι δεν θα υπάρχει έλεγχος τιμών και η εξυπηρέτηση του κοινού δεν θα είναι η ίδια.

“Περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024, να δούμε ποιες αποφάσεις θα παρθούν, δηλώνουμε όμως αντίθετοι από τώρα στις συγχωνεύσεις” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος  της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης στην τοποθέτησή του τόνισε:

“Το θέμα ξεκίνησε από παλιά, από το 2020. Ισχυρίστηκαν ότι οι ΔΕΥΑ είναι προβληματικές, δεν είναι όμως έτσι.

Επιδιώκουν με τις συγχωνεύσεις να κάνουν μία ΔΕΥΑ σε κάθε περιφέρεια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει απλά με εκπροσώπους της. Κάθε ΔΕΥΑ, όμως, έχει τις ιδιαιτερότητές της, τα προβλήματά της. Η δική μας είναι απόλυτα υγιής. Αντέξαμε χωρίς καμία χρηματοδότηση.

Ήμασταν ικανοί να δίνουμε λύσεις στις πιο δύσκολες περιπτώσεις ( περίπτωση Σελίου). Με τις συγχωνεύσεις χάνουμε την επαφή μας με τον κόσμο. Επιπλέον χάνονται πόροι για την Τοπική Αγορά, από την οποία ψωνίζαμε υλικά.

Η συγχώνευση είναι πέρα για πέρα άδικη είτε γίνει ανά περιφέρεια, είτε ανά 2-3 νομούς.” ολοκλήρωσε.

Ο Παύλος Δραγκόλας, εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, ήταν ακόμη πιο κάθετος στις διαπιστώσεις του και στην άρνηση απέναντι στις συγχωνεύσεις.

“Το ζήτημα είναι τεράστιο και ως προς το πόσιμο νερό και ως προς το νερό της άρδευσης. Όταν ιδρύθηκαν το ’81 οι ΔΕΥΑ, επί κυβερνήσεως τη ΝΔ τότε, υπήρχαν προβλήματα. Τώρα έχουν πέρα για πέρα διορθωθεί. Έχουμε εξαιρετικό Χημείο, οι αρμόδιοι μηχανικοί μπορούν να ελέγξουν  τα πάντα, γίνονται βιολογικοί καθαρισμοί. Οι παραλίες μας παίρνουν, πολλές απ’ αυτές, μπλε σημαίες. Είμαστε πρώτη χώρα σ’ αυτό στην Ευρώπη μετά την Ισπανία.

Επομένως τι επιδιώκουν με τις συγχωνεύσεις;

Με πρόσχημα την αύξηση του ρεύματος προχωρούν να ιδιωτικοποιήσουν έμμεσα το μόνο κοινωνικό αγαθό που υποστηρίζει το Σύνταγμα. Επιδιώκουν μεγάλα σχήματα για να τα πάρουν μεγάλες εταιρείες. Έτσι, όπως είναι ανά δήμο, δεν μπορούν να το κάνουν. Άρα, το κέρδος θα είναι των μεγάλων εταιρειών. Παράλληλα πλήττεται και η οικονομία και η απασχόληση. Σχεδιάζουν να υπάρχει ένας Καθηγητής Πανεπιστημίου και ένας μάνατζερ, με τη συμμετοχή μόνο 5-6 δημάρχων συνολικά.

Όλα γίνονται στο πόδι και χωρίς συμμετοχή των εργαζομένων. Τα χρέη των πολιτών θα πάνε στην Εφορία. Θα πάψουν να είναι δημοτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον θα κάνουν επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, τη δημιουργία των οποίων θα πληρώνουν οι πολίτες. Μπορούσαν να τις έκαναν νωρίτερα, γιατί όλοι ξέρουμε πως οι ΔΕΥΑ πληρώνουν οικιακό ρεύμα και όχι βιομηχανικό.Θα καταφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Όλα θα περνούν από τον μάνατζερ και επιπλέον δεν θα υπάρχει κοινωνικό τιμολόγιο, κάτι που ισχύει τώρα για τους οικονομικά ευάλωτους. Η Κυβέρνηση έκανε ελιγμό, αλλά δεν θα υποχωρήσει. Το νερό θα περάσει σε 5-6 μεγαλοεταιρείες. Το Νομοσχέδιο θα το περάσουν από την πίσω πόρτα. Κι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε βγει στους δρόμους. Μπορεί ο υπουργός να υπόσχεται ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμείς πιστεύουμε πως δεν ισχύει καμία δέσμευση. Πρέπει όλοι ν’ αντισταθούμε!” ολοκλήρωσε μαχητικά.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης συμπλήρωσε πως πρέπει να πάρουμε το νομοσχέδιο στα χέρια μας και ο λαός της Βέροιας να μπει μπροστάρης εμποδίζοντας τις συγχωνεύσεις.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων