Άρθρα Κόσμος

ΗΠΑ: «Κυνήγι μαγισσών» στη Φλόριντα – Bιβλία αφαιρούνται από τις σχολικές βιβλιοθήκες γιατί θεωρούνται «ακατάλληλα»

Χρίστος Καλουντζόγλου

Πηγή: Pixabay

Πανικόβλητοι εκπαιδευτικοί αδειάζουν τα ράφια, μήπως και έχουν στην τάξη κάποιο βιβλίο που δεν εγκρίνεται και βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων. Εικόνες που δεν εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, αλλά στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το Nation.

Πέρυσι ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον Ντε Σάντις υπέγραψε τον νόμο ΗΒ1467, που απαγορεύει βιβλία με περιεχόμενο «ακατάλληλο για τις ηλικίες» των μαθητών και προβλέπει ότι όλα τα βιβλία στις σχολικές βιβλιοθήκες θα περνούν από ειδικές επιτροπές για να παίρνουν έγκριση.

Τα βιβλία «παρουσιάζονται και εγκρίνονται» από ειδική σχολική επιτροπή και τελικά «υπογράφονται από τον διευθυντή» του σχολείου, όπως προβλέπει ο νόμος. Όμως δεν αποσαφηνίζεται τι ακριβώς σημαίνει “ακατάλληλο” περιεχόμενο και ως εκ τούτου τα μέλη των επιτροπών δεν είναι βέβαια ότι ακολουθούν το νόμο.

Γι αυτό οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των σχολείων στις κομητείες Μανάτι και Ντουβάλ συμβούλευσαν τους εκπαιδευτικούς είτε να αποσύρουν τα βιβλία από τις αίθουσες, είτε να καλύψουν τα εξώφυλλα μέχρι να λάβουν σαφείς οδηγίες. Όσοι εντοπιστούν να μην τηρούν το νόμο κινδυνεύουν με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

Έλεγχος και λογοκρισία

Στην κομητεία Ντουβάλ, η ΡΕΝ America εντόπισε 176 τίτλους που έχουν ήδη απαγορευτεί, μεταξύ των οποίων οι βιογραφίες των Χένρι Άαρον, Χάριετ Τούμπμαν, Σίλια Κρους, Ρόζα Παρκς και της Μαλάλα. Εκπλήσσει το ότι στους απαγορευμένους τίτλους περιλαμβάνονται και βιβλία που αναφέρονται σε εθνικές κουζίνες. Η Φλόριντα όμως είναι η τρίτη μεταξύ των 50 πολιτειών στις ΗΠΑ ως προς τον αριθμό των βιβλίων που θεωρούνται ακατάλληλα. Έπεται του  Τέξας και της Πενσιλβάνια.

Ο ρόλος των «μαμάδων για την ελευθερία»

Η ακροδεξιά οργάνωση «Moms for Liberty», μια ομάδα πίεσης που είναι πολύ ενεργή με εκστρατείες εναντίον της χρήσης προστατευτικών μασκών και της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, έχει βάλει στο στόχαστρο πολλά βιβλία, που ζητάει να απαγορευτούν.

Μεταξύ αυτών το The Bluest Eye, της βραβευμένης με Νόμπελ, Τόνι Μόρισον, πιθανότατα επειδή αναφέρεται σε μία σκηνή βιασμού. Η συγκεκριμένη ακροδεξιά ομάδα έχει καταφέρει επίσης να αποσυρθούν από τις σχολικές βιβλιοθήκες όλα τα βιβλία που αναφέρονται στην κοινότητα LGBT.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει 195 παραρτήματα σε 37 πολιτείες και 100.000 μέλη και έχει στόχο να είναι παρούσα σε κάθε σχολική περιφέρεια.

Το «αντάρτικο» των εκπαιδευτικών

Κάποιοι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να ρισκάρουν και αντί να απομακρύνουν τα βιβλία, που θα μπορούσαν να τους βάλουν σε μπελάδες, προτιμούν να καλύπτουν τα εξώφυλλα. «Νομίζω ότι είναι πιο δυνατό το μήνυμα αν καλύψουμε τα εξώφυλλα.

Οι μαθητές μου με ρώτησαν τι συμβαίνει και χωρίς να τους αναφέρω λεπτομέρειες, τους άφησα να καταλάβουν ότι έχουν επιβληθεί περιορισμοί στα βιβλία από την πολιτεία», δήλωσε ο Ντον Φαλς, ένας 38χρονος καθηγητής στο Γυμνάσιο του Μπράντεντον, στην κομητεία Μανάτι, εκφράζοντας την αντίθεσή του και στη διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης ενός βιβλίου. “Είναι θεμελιώδες λάθος και αντίκειται στα δικαιώματα των μαθητών μου, με βάση το Σύνταγμα”, προσθέτει.

Ο πολιτιστικός πόλεμος των «τραμπιστών»

Αλλά ο κυβερνήτης της Φλόριντα δεν είναι μόνος. Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον δικό του πολιτιστικό πόλεμο την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από τα σχολεία να προσλαμβάνουν μόνο  “πατριώτες εκπαιδευτικούς”. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται ο Γκλεν Γιάνγκιν, κυβερνήτης της Βιρτζίνια και όλοι τους αλιεύουν φανατικούς υποστηρικτές σε ομάδες πίεσης όπως η “Moms For Liberty”.

Αν περάσει η εκπαιδευτική πολιτική που αυτοί πρεσβεύουν, τα παιδιά μας θα εκπαιδεύονται με τις αξίες των πιο ηλίθιων, στενόμυαλων και φανατικών ανθρώπων, προειδοποιεί το Nation.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το δίκτυο CBS έδειξε ότι το 80% των Αμερικανών αντιτίθεται στις απαγορεύσεις βιβλίων που αναφέρονται σε θέματα φυλετικών δικαιωμάτων, σε ιστορικά γεγονότα και στην πολιτική.

Στη Φλόριντα στο μεταξύ οι εκπαιδευτικοί έχουν να παλέψουν με τους περιορισμούς στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στο φύλο ή στην σεξουαλικότητα στο γυμνάσιο και με την απαγόρευση του μαθήματος των Αφροαμερικανικών Σπουδών στα λύκεια. Ο υπερσυντηρητικός κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις εμφανίζεται ως σταυροφόρος κατά της ανεξάρτητης σκέψης και “ρίχνει στην πυρά” όσα βιβλία θεωρεί επικίνδυνα, προκαλώντας έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ίσως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε κατά πόσο ευθύνονται μόνον οι φανατικοί Ταλιμπάν για την επιστροφή στον Μεσαίωνα.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων