Άρθρα Κόσμος

Το βομβαρδισμένο τρένο, ο σταθμός της Ζαπορόζια και τα επίμονα ψέματα

Μετέφερε πολίτες ή στρατιώτες η αμαξοστοιχία που βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους στο Ντνιπροπετρόφσκ; Καθώς τα ντοκουμέντα σπανίζουν, καθείς διαλέγει… την αλήθεια του! ● Εκτενής συζήτηση στο Σ.Α. του ΟΗΕ για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορόζια έπειτα από καταγγελίες της Ρωσίας για τις συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις ● O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες διάταγμα για την αύξηση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά 137.000 άντρες από τις αρχές του 2023. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος των εν ενεργεία ρωσικών ενόπλων δυνάμεων θα φτάσει από το 1,9 στα 2,04 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων το 1,15 εκατ. ανήκουν στον στρατό ξηράς.

Με νέο μπαράζ ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων «απάντησε» η Ρωσία στις υποσχέσεις Ζελένσκι για μάχη μέχρι την τελική νίκη της Ουκρανίας – μια ανεδαφική υπόσχεση που ακόμη και η φανατικά φιλο-Ουκρανή Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, «γείωσε» χτες τονίζοντας ότι «δεν γνωρίζουμε αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή». Οπως είπε η… φαιο-Πράσινη Μπέρμποκ, η Γερμανία και οι εταίροι της «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ουκρανία να μπορεί να κερδίσει», αλλά η παράδοση όπλων προς το Κίεβο παραμένει για τη Γερμανία «λεπτή γραμμή», καθώς λόγω των συνεχών δωρεών οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λέει ξεμείνει πια από οπλικά συστήματα και πυρομαχικά!

Η προσοχή των περισσότερων ξένων ΜΜΕ στράφηκε πάντως, όπως αναμενόταν, στο πολύνεκρο χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τσαπλίν, στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, όπου ένα ουκρανικό τρένο με δεκάδες βαγόνια καταστράφηκε από πύραυλο «Ισκαντέρ»: οι ουκρανικές αρχές λένε ότι το τρένο ήταν επιβατικό και ο πύραυλος σκότωσε περισσότερους από 25 πολίτες και τραυμάτισε πενήντα ακόμη, ενώ ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι πέντε από τους νεκρούς απανθρακώθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο, ανάμεσα στους οποίους και ένα παιδί 11 ετών.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από τη μεριά του τονίζει ότι το τρένο μετέφερε στρατιώτες και πολεμικό υλικό στα μέτωπα του Ντονμπάς και ότι από το χτύπημα σκοτώθηκαν ώς και 200 στρατιώτες.

Στην πραγματικότητα, όπως έχει συμβεί και στις περισσότερες παρόμοιες πολύνεκρες τραγωδίες σε αυτόν τον άγριο πόλεμο προπαγάνδας, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι έχει συμβεί: οι λιγοστές εικόνες που τραβήχτηκαν στον τόπο της επίθεσης δείχνουν μόνο μακρινά πλάνα και όχι το εσωτερικό των κατεστραμμένων βαγονιών, ενώ εστιάζουν μόνο στα διαλυμένα αυτοκίνητα και τα σπίτια περιοίκων: οι Ρώσοι υποστηρίζουν πάντως ότι ο σταθμός της Τσαπλίν χρησιμοποιείται ήδη από το 2014 ως χώρος συγκέντρωσης μονάδων και των οπλικών συστημάτων που στέλνονται ως ενισχύσεις στο Ντονμπάς, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα στα ανατολικά, και ότι είναι πάγια τακτική των Ουκρανών να συνδέουν επιβατικά βαγόνια σε στρατιωτικούς συρμούς ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Την ίδια στιγμή που όλοι ασχολούνται με τη νέα αμφιλεγόμενη ρωσική «θηριωδία» πάντως, οι Ουκρανοί συνέχισαν τον εξωφρενικό βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορόζια που βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων από την περασμένη άνοιξη. Μετά το τελευταίο μπαράζ με τουλάχιστον εφτά ρουκέτες ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στο ατομικό εργοστάσιο, προκαλώντας βλάβες σε εναέρια καλώδια και θέτοντας σε κίνδυνο τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων που δουλεύουν με ρεύμα: οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να αποσυνδέσουν προσωρινά το εργοστάσιο από το δίκτυο με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπλακ άουτ στις κατειλημμένες από τη Ρωσία περιοχές (Χερσώνα, Ενεργοντάρ, Μελιτόπολη) αλλά και σε ουκρανικές πόλεις στον Βορρά.

Επικίνδυνες αστοχίες

Ομως το RIA Novosti μετέδωσε ότι τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και ότι οι δύο αντιδραστήρες επανασυνδέθηκαν στο δίκτυο. Από τους έξι συνολικά σοβιετικής κατασκευής αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος εσχάτως λειτουργούν μόνο οι δύο όχι μόνο λόγω των βομβαρδισμών, αλλά όπως διαβάζουμε και λόγω χρόνιων προβλημάτων με τις ράβδους ουρανίου που το Κίεβο αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να αγοράσει από τις ΗΠΑ (και συγκεκριμένα από τον κολοσσό Westinghouse) στο πλαίσιο της «απο-ρωσοποίησης» παρά τις προειδοποιήσεις πολλών ειδικών για «επικίνδυνες ασυμβατότητες» μεταξύ σοβιετικής και αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας…

Πάντως το φλέγον θέμα της ασφάλειας του σταθμού της Ζαπορόζια συζητήθηκε εκτενώς τη νύχτα της Τετάρτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ρωσίας, που παρουσίασε φωτογραφικές αποδείξεις για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των Ουκρανών και αξίωσε την άμεση αποστολή εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αποστολή την οποία μπλοκάρει ώς τώρα για ευνόητους λόγους η Ουκρανία.

Αντίθετα, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. επέμειναν στην πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τον σταθμό και την επιστροφή του στην Ουκρανία, κάνοντας τους… Αμερικανούς για τους βομβαρδισμούς – ένα πρωτοφανές αίτημα που φυσικά απορρίπτουν οι Ρώσοι.

Εγκλημα πολέμου

Να τονίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (και κυρίως τον «Διεθνή Ανθρωπιστικό Νόμο», IHL, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού – ICRC), η Ρωσία έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να τοποθετήσει στρατεύματα και αντιαεροπορικά/αντιπυραυλικά συστήματα για την προστασία των σταθμών που ελέγχει από τρομοκρατικές επιθέσεις και σαμποτάζ: αυτό που της απαγορεύεται είναι να εξαπολύει επιθέσεις από την περιοχή. Αντίθετα, κάθε σκόπιμη στρατιωτική επίθεση σε πυρηνικό σταθμό είναι ένα αυτόματο έγκλημα πολέμου, που αναβαθμίζεται σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αν οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας… Είπαμε όμως: σύμφωνα με τους αξιωματούχους-στρουθοκάμηλους και τα ευκολόπιστα δυτικά ΜΜΕ οι Ρώσοι είναι τόσο βάρβαροι που… βομβαρδίζουν και τους εαυτούς τους!

Κατά τ’ άλλα, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χτες διάταγμα για την αύξηση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά 137.000 άντρες από τις αρχές του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος των εν ενεργεία ρωσικών ενόπλων δυνάμεων θα φτάσει από το 1,9 στα 2,04 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων το 1,15 εκατομμύρια ανήκουν στον στρατό ξηράς. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει εάν ο στρατός θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευσίμων ή εκείνο των εθελοντών/συμβασιούχων – και αυτό είναι σημαντικό διότι το Κρεμλίνο επιμένει να χρησιμοποιεί μόνο επαγγελματίες στρατιώτες και εθελοντές ή μισθοφόρους της εταιρείας Wagner στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί, ενώ μέχρι στιγμής αποφεύγει για πολιτικούς λόγους να προχωρήσει σε γενική επιστράτευση, κάτι που έχει συμβεί μόνο στις άμεσα ενδιαφερόμενες εξεγερμένες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Αυτή η «ανισορροπία» έχει οδηγήσει σε έναν αντισυμβατικό υβριδικό πόλεμο, όπου οι επιτιθέμενες δυνάμεις (που δεν έχουν ξεπεράσει σε καμιά φάση τους 200.000 άντρες) είναι αριθμητικά πολύ μικρότερες από τους αμυνόμενους, που μετά από έξι αλλεπάλληλους γύρους επιστρατεύσεων ξεπερνούν στα χαρτιά τους 600.000 άντρες, ενώ το κλασικό δόγμα απαιτεί υπεροπλία του επιτιθέμενου κατά τουλάχιστον 3:1. Μια «ανισορροπία» που βέβαια εξηγεί τον αργό ρυθμό των επιχειρήσεων στο βαριά οχυρωμένο από τους Ουκρανούς Ντονμπάς, αλλά και την πρωτοκαθεδρία που έχει δοθεί στο πυροβολικό, τους πυραύλους και την αεροπορία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις απολαμβάνουν τεράστια υπεροπλία.

Σημειώνεται ότι όλοι οι Ρώσοι άντρες ηλικίας 18-27 ετών πρέπει να υπηρετήσουν έναν χρόνο στον στρατό, αλλά μεγάλο ποσοστό αποφεύγει τη στράτευση για λόγους υγείας ή σπουδών – ιδιαίτερα στη Μόσχα και άλλες μεγάλες πόλεις.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας