Άρθρα Κόσμος

Εκρηκτικό κοκτέιλ: Φόβοι για ντόμινο ταραχών λόγω της ακρίβειας | videos

Χρίστος Καλουντζόγλου

Το προεδρικό μέγαρο καταλαμβάνεται από κοινούς θνητούς στη Σρι Λάνκα. Στην Ολλανδία τρακτέρ παρατάσσονται σε κεντρικούς δρόμους. Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας σε πολλές χώρες. Ακόμα και στην Κίνα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται έξω από τράπεζα με τον φόβο μήπως χάσουν τα λεφτά τους.

Αλλά υπάρχει κι ένας κοινός παρονομαστής, που ορίζεται από τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων, τις τιμές των καυσίμων που έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη, την δραματική άνοδο στις τιμές των τροφίμων, που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας.

Όπως γράφει στο Skynews ο αναλυτής Ντόμινικ Γουάγκορν, οι κοινωνικές ταραχές είναι μεταδοτικές. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, παρακινούνται από τον διπλανό τους.

Στην λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, το 2016, εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποιήθηκαν από τους γείτονές τους για να κάνουν το αδιανόητο: να βγουν στους δρόμους και να ρίξουν τις κυβερνήσεις.

Η συγκυρία αυτό το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε δοκιμασία πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η κυβέρνηση στη Σρι Λάνκα δεν θα είναι η τελευταία που ανατρέπεται υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, γράφει με σιγουριά ο αναλυτής του Skynews, εκτιμώντας ότι όταν κατακαθίσει η σκόνη από τις μαζικές διαδηλώσεις πολλά καθεστώτα θα έχουν ανατραπεί κι άλλα θα έχουν γίνει πιο αυταρχικά για να επιβληθούν. Αλλά αυτή η αναταραχή θα αποτελέσει δοκιμασία για την παγκόσμια τάξη.

Θα δοκιμαστούν οι μεταπολεμικοί πολυμερείς θεσμοί που συγκροτήθηκαν στο όνομα της διεθνούς ασφάλειας και ευημερίας, υπό την αμερικανική ηγεμονία. Η Κίνα περιμένει …στη γωνία, για να προσφέρει στους δυσαρεστημένους λαούς τη δική της εκδοχή  για την τάξη και την ευημερία.

Στη Σρι Λάνκα η διαφθορά, ο νεποτισμός και η οικονομική κακοδιαχείριση επιδεινώθηκαν λόγω του πληθωρισμού και των ελλείψεων στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Το ίδιο εκρηκτικό μείγμα υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να δανείζονται και να ξοδεύουν, αλλά τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα μετά την πανδημία.

Την τελευταία εβδομάδα έγιναν διαδηλώσεις λόγω της οικονομικής κατάστασης στη Γκάνα, το Περού και την Ινδία. Στο Λίβανο η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, αφού εκτός από τον παράγοντα οικονομία υπάρχουν και οι χρόνιες πολιτικοθρησκευτικές διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί. Το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο θα δοκιμαστεί από την έλλειψη τροφίμων και την ακρίβεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε ορισμένες χώρες τα πράγματα είναι εκρηκτικά αφού η έλλειψη τροφίμων οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση. Το Κέρας της Αφρικής απειλείται από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών. Οι περισσότεροι μπορεί να μην έχουν καν το κουράγιο για να διαμαρτυρηθούν, αλλά στις πόλεις εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές ομάδες ικανές να προκαλέσουν το χάος.

Κυβερνήσεις και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ μπορεί να πάρουν μαθήματα για το που οδηγεί το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας και ελλείψεων βασικών αγαθών διαβάζοντας την πρόσφατη ιστορία στον αραβικό κόσμο. Αλλά αυτή τη φορά τα  πράγματα είναι απρόβλεπτα αφού στην εξίσωση έχει προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του.

Η εξάπλωση των κοινωνικών αναταραχών φαίνεται βέβαιη, γράφει ο Ντόμινικ Γουάγκορν, το ερώτημα είναι πότε ακριβώς και που θα ανάψει η πρώτη φλόγα και πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας