Άρθρα Οικονομία

Δάνεια: Έκρηξη στο κόστος της εξυπηρέτησης τους – Αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ

Παράλληλα, αύξηση θα δουν στις μηνιαίες δόσεις τους και όσοι έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την επιλογή τους στο παρελθόν με προτροπή των τραπεζών.

Μάλιστα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως «ό,τι δάνεια είναι με κυμαινόμενα επιτόκια θα επηρεαστούν προς τα πάνω.

Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια» επισημαίνοντας ότι οι δανειολήπτες θα αρχίσουν να επηρεάζονται «όσο αυξάνει η ΕΚΤ το επιτόκιο», κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα.

Παράλληλα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ (δηλαδή ο τερματισμός των αγορών ομολόγων και η συνακόλουθη αύξηση των επιτοκίων) αποτελεί μία αναγκαιότητα μετά την άνοδο του πληθωρισμού.

Αιτία ο πληθωρισμός

Η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ στην ανακοίνωσή της η τράπεζα επικαλέστηκε την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, την ανάκαμψη της συνολικής δραστηριότητας και τον αυξημένο πληθωρισμό, ο οποίος αντανακλά «τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές».

Η αύξηση αναμένεται να γίνει σε δύο δόσεις: από το 0,35% σήμερα, το επιτόκιο αναφοράς θα αυξηθεί στο 0,6% και κατόπιν στο 1,1%.

Άλλωστε και η επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο προβλέπει αρχικά μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και μια ακόμα, ίσως μεγαλύτερη, τον Σεπτέμβριο.

«Αυτές οι αποφάσεις υποδηλώνουν την προηγούμενη δέσμευσή μας να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία εντός του πλαισίου της εντολής μας, περιλαμβάνοντας ευελιξία αν απαιτηθεί, για να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%» δήλωσε σε ευρωβουλευτές, ενώ υποστήριξε ότι η οικονομία επηρεάζεται από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και την ευρύτερη αβεβαιότητα.

Έτσι, σε περίπτωση που τα επιτόκια του ευρώ αυξηθούν κατά συνολικά 1% έως και τον Σεπτέμβριο, για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, που χορηγήθηκε το 2010 με επιτόκιο 3,75%, σε περίπτωση που ανέλθει στο 4,75% η μηνιαία δόση θα αυξηθεί από τα 463,12 ευρώ σήμερα στα 501,12 ευρώ τον μήνα, μια αύξηση σχεδόν κατά 38 ευρώ ή 456 ευρώ σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι ο κύκλος των υψηλότερων επιτοκίων θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άμεσα.

Ράλι στο euribor τριμήνου

Την ίδια ώρα το ράλι στο euribor τριμήνου συνεχίζεται. Μόλις την 1η Ιουνίου το euribor τριμήνου ήταν στο -0,335%.

Πλέον είναι στο -0,172. Στην αρχή της χρονιάς ήταν στο -0,572%. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν επηρεαστεί δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, κυρίως καταναλωτικά, αλλά και κάποια επιχειρηματικά δάνεια. Τα ανοιχτά δάνεια, επιχειρηματικά ή καταναλωτικά, επιβαρύνονται επίσης.

Έτσι, οι πρώτες μικρές αναπροσαρμογές σε επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι γεγονός. Μετά τα σκιρτήματα, κυρίως σε καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια (που δεν είχαν κλειδώσει) και επηρεάζονται από το euribor τριμήνου, παίρνουν σιγά – σιγά σειρά και τα νέα δάνεια με σταθερά επιτόκια.

Οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλες και ακόμα δεν έχουν περάσει στο σύνολο των τραπεζών. Πρόκειται για αυξήσεις μέχρι 0,20% της ποσοστιαίας μονάδας για δάνεια με μικρή χρονική διάρκεια 3-5 ετών και φθάνουν μέχρι 0,40% της ποσοστιαίας μονάδας για δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας.

Άλμα και στα σταθερά

Οι αναπροσαρμογές στα επιτόκια είναι απλώς θέμα χρόνου, καθώς όλες οι τράπεζες επηρεάζονται από την αύξηση των επιτοκίων, και ειδικά για τα δάνεια με σταθερά επιτόκια, από την πορεία των ομολόγων και τις αποδόσεις τους που αυξάνονται.

Καθώς οι αγορές προεξοφλούν και δεν περιμένουν την ΕΚΤ να αυξήσει 0,25%, έχουν ήδη αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων και είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είχε φθάσει μέχρι το 4,74%, πριν αρχίσει να υποχωρεί ξανά μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για να πέσει στο 4,019%.

Τα φθηνότερα δάνεια με σταθερό επιτόκιο για μικρής διάρκειας δανεισμό ξεκινούσαν από 2,70% στην αρχή του έτους και θεωρητικά ακόμα κάποιες τράπεζες προσφέρουν το επιτόκιο αυτό, ανάλογα με το προφίλ του πελάτη, τη σχέση με την τράπεζα, αλλά επί της ουσίας οι κατάλογοι είναι της προηγούμενης περιόδου και θα αλλάξουν. Πλέον στην αγορά τα σταθερά επιτόκια για δάνεια μικρής διάρκειας είναι 2,80% – 2,90%. Για δάνεια μεγάλης διάρκειας τα σταθερά επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 4,20% – 4,30%.

Ωστόσο υπάρχει μία κατηγορία κυμαινόμενων δανείων με καλύτερη συμπεριφορά για την ώρα. Είναι τα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια που βασίζονται στο euribor του μήνα. Το euribor ενός μηνός έχει μικρότερες διακυμάνσεις και παραμένει ακόμα φθηνό, στο -0,498%. Αν και αυξήθηκε η άνοδος είναι πολύ μικρότερη, καθώς το επιτόκιο στην αρχή της χρονιάς ήταν στο -0,576%.

Τα επιτόκια ΤΑΑ

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την αναμενόμενη αύξηση του επιτοκίου του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι ευκαιρία για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις να «κλειδώσουν» ένα σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τα επόμενα 10 – 12 χρόνια.

Και μάλιστα χρηματοδοτώντας όχι μόνο επενδυτικά σχέδια, αλλά και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ΦΠΑ κ.ά., δεδομένου ότι η επιλεξιμότητα για τη δανειοδότηση από το ΤΑΑ, κατά κανόνα, είναι ευρύτερη από αυτήν του Αναπτυξιακού Νόμου, όπου επιλέξιμες είναι μόνο οι δαπάνες βάσει του εφαρμοστέου άρθρου του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού.

Έτσι, είναι σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν, το ταχύτερο, αυτό το εργαλείο.

Όπως και να έχει πάντως το ράλι των επιτοκίων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, αφού άγνωστες παραμένουν ακόμα οι προθέσεις της ΕΚΤ για μια τρίτη αύξηση στις αρχές του 2023. Πάντως τραπεζικοί και επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι αυτός ο ανοδικός κύκλος της ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, με αυξήσεις στο επίπεδο του 1,5 έως 2%.

Καμπανάκια Στουρνάρα για την οικονομία

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το έλλειμμα της χώρας στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παρουσίασε σημαντική επιδείνωση το πρώτο τετράμηνο του έτους, καθώς παρουσίασε αύξηση 70% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 8,1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την εκρηκτική άνοδο στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, καθώς οι εισαγωγές καυσίμων της χώρας αυξήθηκαν κατά 97%, στα 7,87 δισ. ευρώ.

Γενικότερα οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 31,4% σε τρέχουσες τιμές (2,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 45,1% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 22,9% και 30,6% αντίστοιχα (8% και 22% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 462,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 576,7% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 73% και το 86,6% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 17%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση την ίδια περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, ενώ και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά στη βελτίωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης, προερχόμενης από την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF).

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 5,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Η καθαρή αύξηση και των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση κατά 3,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,6 δισ. ευρώ).

Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας