Βέροια Πολιτισμός

“Απ’ τη Δοβρά στη Λευτεριά”/ Μια εκδήλωση λόγου και μουσικής, που τίμησε επάξια τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας

 

——–

Δήμητρα Σμυρνή

Με μια εκδήλωση αξιώσεων η Μητρόπολη τίμησε τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και την  ιστορική μάχη  στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά.

Με παρόντα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο,  συνοδευόμενο από τον Μητροπολίτη, τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τις πολιτικές  και στρατιωτικές αρχές, κληρικούς και πλήθος κόσμου, η εκδήλωση ξαναθύμισε τα ιστορικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στο Μοναστήρι την Άνοιξη του 1822.

Τα γεγονότα αποδόθηκαν μέσα από κείμενα του ιστορικού Ευσταθίου Στουγιαννάκη και τα τραγούδια που ακούστηκαν αγκάλιασαν τον αγώνα ολόκληρου του Ελληνισμού, που ξεκίνησε την Επανάστασή του οπλισμένος με το πείσμα και την ανδρεία του αδικημένου και καταπιεσμένου.

Εξαιρετική η απόδοση των κειμένων από τον μοναχό Γεράσιμο Μπεκέ και τον διάκονο Παντελεήμονα Παπαεμανουήλ. Με εμφανή τη θεατρική του παιδεία ο πρώτος και συγχρόνως με μια θαυμαστή ωριμότητα στην απόδοση του βάθους  των κειμένων, με στιβαρή φωνή αλλά και ευέλικτη στην εναλλαγή των αποχρώσεών του λόγου ο δεύτερος, κράτησαν το κοινό προσηλωμένο μέχρι το τέλος.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Η έξοχη Ελένη Αναγνώστου στο πιάνο της,  εντυπωσίασε όχι μόνο με τη δουλεμένη χορωδία της, τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας “Αιγές”, αλλά και με τα τραγούδια που επέλεξε να ακουστούν στην εκδήλωση.

Ξεκινώντας με το “Τη Υπερμάχω”, περνώντας στον “Θούριο”, κάνοντας συγκινητικούς σταθμούς  σε άλλα εμβληματικά τραγούδια, όπως το ” Η Ρωμανία ‘πάρθεν” και στο ναουσέϊκο “Μακρυνίτσα”, έκλεισε με αποσπάσματα από τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” του Σολωμού. Τα τραγούδια “Το χάραμα επήρα”(αφήγηση Ελένη Αμανατίδου), και το επικό “Δρόμο να σχίζουν τα σπαθιά” ήταν η συγκλονιστική ματιά του εθνικού μας ποιητή στον Αγώνα.

Πέρα από τη χορωδία της, οι σολίστες που επέλεξε η Ελένη Αναγνώστου απέδωσαν τα τραγούδια τους έτσι, ώστε να προκαλέσουν συγκίνηση αλλά και έντονο συναίσθημα ψυχικής ανάτασης.

Απεριόριστες οι φωνητικές δυνατότητες του π. Μακάριου Λιακόπουλου, εξαιρετικοί οι Ελίζα Κοτρίδου, Γιάννης Βαΐδης, Δέσποινα Χατζόγλου, Ανθή Καλαϊτζίδου και εντυπωσιακή η Άννα – Πολύμνια Προβάδου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο σε παραδοσιακούς χορούς από το Τμήμα Παραστάσεων του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας.

Το Λύκειο έδειξε για ακόμη μία φορά την ικανότητά του να συναρπάζει με τα χορευτικά του, που είναι προϊόν υπεύθυνης και σοβαρής δουλειάς και  απεριόριστου σεβασμού στην παράδοση.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων χαρακτήρισε τη βραδιά ως  εξαιρετική βραδιά έμπνευσης, συγχαίροντας  όλους, όσοι οδήγησαν στην επιτυχία της. Για τη γενικότερη προσφορά τους στην πόλη συνεχάρη ιδιαίτερα τις κυρίες Ελένη Αναγνώστου, χοράρχη της χορωδίας “Αιγές”, την κυρία Έλλη Μάλαμα, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και την κυρία Μελίνα Δαμιανίδου, πρόεδρο του ΚΕΜΑΕΔ, τιμώντας τες με το Μετάλλιο της Μητρόπολης.

Το Μετάλλιο επέδωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα τον θαυμασμό του για την ποιότητα της εκδήλωσης και  την επιτυχία του στόχου της να τιμήσει επάξια μια τέτοια ιστορική στιγμή.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας