Κόσμος

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

———

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε σήμερα να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά κατά στην ψηφοφορία στην οποία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.

Καταψήφισε η Κίνα

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Zhang Jun είπε ότι η χώρα θα καταψηφίσει την κίνηση.

«Η αντιμετώπιση της ιδιότητας μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τέτοιο τρόπο θα δημιουργήσει νέο επικίνδυνο προηγούμενο» και «θα έχει σοβαρές συνέπειες», είπε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση.

«Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να εργαστούν μαζί προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ειρήνη και προοπτικές για διαπραγμάτευση. Η Κίνα θα συνεχίσει να έχει αντιρρήσεις και αμερόληπτη θέση και να διαδραματίζει υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Zhang.