Απόψεις Κοινωνία

“Ο Μήτσος, η Μαίρη το υπουργικό Συμβούλιο κι ο τραπεζίτης” γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ είνα πάντα μια καλή αφορμή για να αναλογιστεί κανείς οικονομικές έννοιες. Όπως αυτή της “χρεοκοπίας”
—————-

Όταν οι παράγοντες των δημόσιων οικονομικών συμβουλεύουν το “μέσο νοικοκυριό” να μην χάνει την ψυχραιμία του

Έτσι θα ισχυριστούν τουλάχιστον αυτο οι δύο (μια και το μωρό δεν μιλάει ακόμη). Ιδίως όταν θα διαπιστώσουν πως ο ένας δουλεύει για να πληρώσει το νοίκι και (κάποια από) τα κοινόχρηστα ενώ ο άλλος δουλεύει για τους λογαριασμούς.

Με τον ισχυρισμό τους θα διαφωνήσουν οι κάτωθι:

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: Θα τους διευκρινίσει πως ο όρος «χρεοκοπία» αφορά αποκλειστικά τα δημοσιονομικά της χώρας. Για τα οποία παρεμπιπτόντως είναι ιδιαίτερα ανήσυχος αφού υπάρχει σημαντική άνοδος του δημοσίου χρέους και ταυτόχρονη άνοδος των spreads. Ως εκ τούτου πρέπει να επιδείξουμε πνεύμα οικονομίας και να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης: Θα τους πει πως πολύ ευχαρίστως θα τους μείωνε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα,, όμως αυτό δεν τους συμφέρει, γιατί είναι φτωχοί και δεν έχουν αυτοκίνητο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης: Θα τους ζητήσει το ποσό που αναγράφεται μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ να μην επηρεάσει σε καμία περίπτωση την ψυχολογία τους. Γιατί μετά από ενδελεχείς μελέτες του υπουργείου διαπιστώθηκε ότι είναι κυρίως ψυχολογικοί οι λόγοι που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης και η μείωση αυτή είναι επιζήμια για την οικονομία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας: Θα τους εξηγήσει αυτό που είπε πριν 3 ημέρες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σε περίπτωση που δεν τον παρακολούθησαν: Πως το επόμενο διάστημα «οι λογαριασμοί δεν θα είναι ασήκωτοι. Θα είναι φουσκωμένοι».

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης: Θα τους θυμίσει ότι βεβαίως η ανεργία μειώθηκε, αλλά όχι και τόσο πολύ ώστε να μην αισθάνονται τυχεροί που δουλεύουν για να μπορούν να πληρώνουν. Επίσης θα τους αναφέρει διακριτικά ότι με ένα νομοσχέδιο που φέρνει θα «κοπούν» τα πολλά-πολλά με τα επιδόματα ανεργίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: Θα τους διαφωτίσει σχετικά με τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης. Επισημαίνοντας ότι χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης η Ελλάδα έχει την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας: Θα τους ξεκαθαρίσει πως ως κεντρικός τραπεζίτης γνωρίζει πως πολλά νοικοκυριά έχουν «σημαντικά αποθεματικά για να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό γεγονός όπως αυτό». Ότι δηλαδή είχε πει σε πρόσφατη τηλεοπτική δήλωσή του (επίσης στον ΣΚΑΙ).

Ο Μήτσος και η Μαίρη θα συνεχίσουν να έχουν διαφορετική γνώμη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον κεντρικό τραπεζίτη. Αλλά ποιος τους ακούει; Στο κάτω –κάτω τι ξέρουν αυτοί από οικονομικά, και τις ανάγκες της χώρας;

Ας είμαστε σοβαροί.

 news247.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων