Αγροτικά Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας: Στηρίζουμε τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου

———-

Από το ΜέΡΑ25  πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Επίσκεψη στο μπλόκο των αγροτών της Νίκαιας στη Λάρισα πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την βουλεύτρια του κόμματος Μαρία Απατζίδη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με μέλη και στελέχη του κόμματος από τις οργανώσεις της Θεσσαλίας.

Το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 συναντήθηκε με το Συντονιστικό της Επιτροπής μπλόκων των αγροτών της Θεσσαλίας οι εκπρόσωποι του οποίου επισήμαναν το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας λόγω της ακρίβειας, που οδηγεί στην ερημοποίηση της υπαίθρου, την επισιτιστική κρίση, αλλά και την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε χέρια λίγων.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν ακόμη πως η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τους αντιμετωπίζει με καταστολή και ΜΑΤ, ενώ τα συστημικά ΜΜΕ συστηματικά αγνοούν και συκοφαντούν τον αγώνα τους.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τους ανέφερε πως με τα μπλόκα τους οι αγρότες δίνουν κουράγιο στην κοινωνία. “Ωφελείτε την κοινωνία. Ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση σας εμπαίζει, μεταφράζεται στην ακρίβεια που αντιμετωπίζει ο κόσμος στα αστικά κέντρα με τα υπερκέρδη πολύ λίγων” τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και την ολιγαρχία που αφήνουν τα κέρδη των ολιγαρχών να διογκώνονται, τη στιγμή που οι αγρότες πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ως ένα χαράτσι υπέρ των ολιγαρχών. Ούτε επιδοτήσεις θέλουμε υπέρ των ολιγαρχών στην ενέργεια, όμως, θέλουμε ταβάνι στην τιμή του ρεύματος.

Παράλληλα πρέπει να υπάρξει κατάργηση του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο και στα λιπάσματα. Πώς το έκανε η Πολωνία εντός Ε.Ε.;

Επιπλέον, εμείς ως ΜέΡΑ25 ζητάμε να υπάρξει μια νέα Αγροτική τράπεζα. Αν βγήκαμε από τα μνημόνια όπως μας λένε, γιατί δεν την ξαναφτιάχνουν; Άμεση επανίδρυση της λοιπόν, όχι να αφήνεται στα χέρια των ιδιωτών μιας διεθνούς μαφίας.

Στηρίζουμε τους αγώνες των αγροτών.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Η Κυβέρνηση τον δημοσιονομικό χώρο τον επικαλείται μόνο όταν είναι για τα λαϊκά αιτήματα.

Χρειάζεται ένα λαϊκό μέτωπο με τους εργαζόμενους στις πόλεις, που να βάλει τέλος στην Μητσοτάκης Α.Ε. και σε όποιον άλλον θέλει να κυβερνήσει με τους ίδιους όρους” ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

“Το κράτος που ξέρει από αντικειμενικές αξίες, δεν ξέρει από αντικειμενικές ποσότητες; Βασικό αίτημα του ΜέΡΑ25 είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο των αγροτών για την ποσότητα εκείνη που χρειάζονται για να καλλιεργήσουν” δήλωσε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε όσον αφορά την ενέργεια: “το Χρηματιστήριο της Ενέργειας πρέπει να καταργηθεί, δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η ευρωπαϊκή ένωση, να πάμε σε ρήξη. Πρέπει να σταματήσει αυτή η τιμολόγηση στη βάση του οριακού κόστους“.

Συνοψίζοντας το ΜέΡΑ25 ζητάει:

·         Φθηνό αγροτικό ρεύμα, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καμία επιδότηση στους ολιγάρχες της ενέργειας.

·         Αντικειμενική ποσότητα αφορολόγητου πετρελαίου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

·         Νέα αγροτική τράπεζα, καθώς δεν γίνεται να ανήκει η αγροτική γη στην Πειραιώς, με φθηνά και άτοκα δάνεια, χρειάζεται πρόσβαση σε φθηνή πίστη.

·         Για τον ΕΛΓΑ, 100% αποζημιώσεις παραγωγής που έχει το χωράφι, όχι της τεκμαρτής παραγωγής και ζημιάς. Ένας ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα, που θα συνεισφέρουν μέσα το κράτος και οι αγρότες.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

“Είμαστε εδώ να στηρίξουμε και με την κομματική μας δουλειά αλλά και με επιχειρήματα. Τα επιχειρήματα είναι απλά. Η κοροϊδία που δέχονται οι αγρότες από την Κυβέρνηση, ποια κοροϊδία;, “ότι δεν γίνεται αλλιώς, το ηλεκτρικό ρεύμα ανεβαίνει, το πετρέλαιο είναι ακριβό, τι να κάνουμε;” αυτό είναι κοροϊδία.

Γιατί ναι, ανεβαίνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά πως είναι δυνατόν η ιδιωτική ΔΕΗ να έχει κερδοφορία που όλο και αυξάνεται στη διάρκεια της κρίσης; Πώς είναι δυνατόν ο κ. Μυτιληναίος, οι ολιγάρχες που παράγουν από φυσικό αέριο να έχουν κέρδος αυτή την εποχή το οποίο αυξάνεται.

Για να αυξάνεται το κέρδος τους σημαίνει ότι η τιμή που χρεώνουν τους αγρότες είναι μεγαλύτερη από το κόστος τους. Οπότε το επιχείρημα είναι πολύ απλό: Ταβάνι στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας το οποίο ουσιαστικά είναι ένα αλισβερίσι μεταξύ των ολιγαρχών εις βάρος των καταναλωτών και των αγροτών από την άλλη μεριά.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο, είναι δυνατόν να έχουν οι εφοπλιστές αφορολόγητο πετρέλαιο και να μην έχουν οι αγρότες; Εμείς δεν είπαμε να έχουν άπειρες ποσότητες. Πόσο diesel χρειάζεται χρειάζεται diesel ένας αγρότης για να καλλιεργήσει τα στρέμματα που έχει; Αντικειμενική ποσότητα όπως έχουμε αντικειμενικές αξίες. Δώστου αφορολόγητο αυτά τα λίτρα diesel. ΦΠΑ 0% στα λιπάσματα, σε όλα αυτά που χρειάζεται για να καλλιεργήσει.

Το έκαναν στην Πολωνία. Αν το έκανε η Πολωνία που είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί δεν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα; Και μετά πάμε στα θεσμικά, τα μεγαλύτερα ζητήματα γιατί στην Ελλάδα με τα μνημόνια είχαμε μια μεγάλη καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο. Την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς, όχι ότι η Αγροτική Τράπεζα δούλευε ιδιαίτερα καλά υπέρ των αγροτών αλλά κάτι έκανε τουλάχιστον. Χρειάζεται μια νέα Αγροτική Τράπεζα γιατί οι αγρότες χρειάζονται πρόσβαση σε φθηνή πίστη για να μπορέσουμε να έχουμε επισιτισμό σε αυτή τη χώρα.

Το κατεστημένο στην Αθήνα κοροϊδεύει τους αγρότες, “ούτε καν κρεμμύδια δεν παράγουν και αναγκαζόμαστε να φέρνουμε από το εξωτερικό”. Αλλά όταν δεν τους έχεις τους αγρότες μια Αγροτική Τράπεζα, όταν τους βάζεις να πληρώνουν χρήματα για τους ολιγάρχες, η λύση δεν είναι επιδόματα για το ηλεκτρικό ρεύμα τα οποία θα τα παίρνουν οι ολιγάρχες, τα οποία τα δανείζεται ο ελληνικός λαός υπέρ των ολιγαρχών. Είναι κατάργηση αυτής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα επιχειρήματα είναι αδέκαστα υπέρ των αγροτών και των καταναλωτών και εναντίον της ολιγαρχίας.

Δυστυχώς δεν ακούγονται γιατί έχουμε, πέραν κάποιων λίγων Μέσων -η ΕΡΤ είναι ένα από αυτά- τα οποία έχει ακόμα μια φωνή η οποία δεν άγεται και φέρεται από την ολιγαρχία, τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης των Αθηνών, όχι της επαρχίας, ουσιαστικά παίζουν το ρόλο του να μην ακούγεται το επιχείρημα της αγροτιάς“.

banner-article

Ροη ειδήσεων