Απόψεις Κόσμος Πολιτισμός

Ashraf Aboul-Yazid: “Η ουτοπία και η δυστοπία των λογοτεχνικών φεστιβάλ / «Ένας δρόμος στο Κάιρο», το βραβευμένο ποίημα”

———

Ashraf Aboul-Yazid, Αίγυπτος*

Επιμέλεια – Μετάφραση κειμένου Ξανθή Χονδρού – Χιλ

Οι παγκόσμιοι πολιτισμοί εφαρμόζουν λογοτεχνικές γιορτές με διάφορες μορφές εδώ και πολλούς αιώνες. Αν τα ονομάζουμε φεστιβάλ ή συνέδρια ή φόρουμ στη σύγχρονη εποχή, τέτοιες ελίτ συγκεντρώσεις είχαν διαφορετικά ονόματα στο παρελθόν, αλλά εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν ένα είδος ομοιότητας με τις νέες μορφές τους.

Στην αραβική κουλτούρα, στην πρόϊσλαμική εποχή, η αραβική χερσόνησος ήταν η πατρίδα της κορυφαίας τέχνης της αραβικής γλώσσας- της ποίησης, η οποία ήταν βαθιά συνδεδεμένη με τις αξίες της γενναιότητας, της ευγένειας, της ευγλωττίας και, κατά καιρούς, της ευαισθησίας. Πριν από περισσότερους από 15 αιώνες, ποιητές από την Αραβική Χερσόνησο συνόδευαν τους εμπόρους που συμμετείχαν στην αγορά του Akaz. Παραδόξως, θα είχαν την πρώτη παγκοσμίως ανθολογία- καθώς κρεμούσαν τα χειρόγραφα ποιήματά τους στην Κάαμπα στην πόλη της Μέκκας, ως παράδοση. Υπήρχαν τα επτά θαύματα της ποιητικής τέχνης (ή δέκα- σε μια άλλη αφηγηματική ιστορία), που ονομάζονταν Mu’allaqat, ή τα αναρτημένα ποιήματα. Τα ονόματα αυτών των πρώτων ποιητών εξακολουθούν να θεωρούνται οι πατέρες της μεγάλης ποίησης: Antarah ibn Shaddad, Al-Khansa, Imru’ al-Qais, Samaw’al ibn ‘Adiya και Zuhayr bin Abi Sulma, και τα ποιήματά τους που είναι γεμάτα από θαυμαστές ιστορίες περιπετειών, μεγάλων επιτευγμάτων και γενναιότητας.

Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, ο αραβικός πολιτισμός γνώρισε μια νέα μορφή πολιτιστικών και λογοτεχνικών συγκεντρώσεων, τα σαλούν. Οι ανδρικές και γυναικείες μορφές στις αραβικές χώρες, βασικά στην Αίγυπτο, είχαν τα δικά τους σαλόνια για να δέχονται εικόνες της λογοτεχνίας και της τέχνης σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Θα μπορούσε να είναι ένα σπίτι, ένας κήπος, μια βάρκα, ένα καφενείο ή μια λέσχη. Οι θαυμαστές και οι λάτρεις αυτών των μορφών μπορούσαν να προσέλθουν κατά καιρούς, όχι για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες, αλλά για να απολαύσουν την ακρόαση και την παρακολούθηση των μεγάλων ονομάτων, πρόσωπο με πρόσωπο. Τα πιο διάσημα ονόματα που συνδέονταν με αυτά τα σαλόνια ήταν ο Mai Ziada, ο Abbas Mahmood Al Akkad και ο Naguib Mahfouz.

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας παν-αραβικής συγκέντρωσης προέκυψε μετά την άνθηση της πολιτιστικής δημοσιογραφίας. Περιοδικά, όπως το Al Hilal στο Κάιρο, ενέπνευσαν τους ποιητές και τους συγγραφείς να συναντηθούν, όχι μόνο στις έντυπες σελίδες, αλλά και στη ζωή. Άρχισε να διαμορφώνεται ένα κύμα λογοτεχνικών συνεδρίων, που διοργανώνονταν σε ανώτατο επίπεδο, υπό την αιγίδα κυβερνητών, βασιλιάδων και προέδρων.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ένα φεστιβάλ ποίησης έχει γίνει μια κοινή εκδήλωση παντού, που διοργανώνεται από επίσημες και μη αρχές. Τα υπουργεία πολιτισμού μοιράστηκαν σε λογοτεχνικούς συλλόγους, πανεπιστήμια και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης την ευθύνη για τη διεξαγωγή τέτοιων φεστιβάλ.

Αλλά η πρόσφατη εύκολη πρόοδος και ανάπτυξη των φεστιβάλ ποίησης προήλθε κυρίως από τον διαδικτυακό πολιτισμό. Πριν από δύο χρόνια, αν αναφερόμασταν στη φράση “διαδικτυακός πολιτισμός”, θα περιοριζόταν σε όλες τις δραστηριότητες που μεταφέρονται από την πραγματική ζωή για να μεταδοθούν μέσω οποιασδήποτε διαδικτυακής πλατφόρμας. Φέτος, η ίδια φράση “διαδικτυακός πολιτισμός” θα μπορούσε εύκολα να σημαίνει τις πραγματικές δράσεις του πολιτισμού που ασκούνται εξ ολοκλήρου στο διαδίκτυο.

Παρουσιάζω δύο μορφές αυτών των πρακτικών, οι οποίες συνήθιζαν να εκτελούνται επί τόπου, εδώ και χρόνια, στην Ινδία και την Αίγυπτο. Και οι δύο έφερναν πολιτιστικές προσωπικότητες από μακρινούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, για να εκτελέσουν ένα είδος πολιτισμού για ένα ζωντανό κοινό.

Μετά την εξάπλωση του Covid-19 και το λουκέτο που ανάγκασε τις πολιτιστικές δραστηριότητες να σταματήσουν, οι δύο διοργανωτές είχαν δύο επιλογές: να ακυρώσουν τις ετήσιες εκδηλώσεις τους ή να βρουν μια εναλλακτική λύση. Η δεύτερη λύση ήταν μια επιτυχία που έδωσε ένα φιλί ζωής στην αιγυπτιακή κοινωνία και το ινδικό κίνημα για να συνεχίσουν τις αποστολές τους με διακεκριμένο ύφος.

Η χρήση της διάσκεψης στο διαδίκτυο ως γενικού όρου καλύπτει διάφορους τύπους διαδικτυακών συναντήσεων και υπηρεσιών συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών σεμιναρίων (“web seminars”) και των διαδικτυακών συναντήσεων. Καθίσταται δυνατή χάρη στις τεχνολογίες του Διαδικτύου που μπορούν να επιτρέψουν την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο από σημείο σε σημείο από έναν αποστολέα σε πολλούς παραλήπτες. Προσφέρει ροές δεδομένων από μηνύματα κειμένου, φωνητική και βιντεοσυνομιλία που μπορούν να διαμοιραστούν ταυτόχρονα, σε γεωγραφικά απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Στη δεκαετία του 1870, οι επιστήμονες παρουσίασαν τις πρώτες έννοιες της τηλεδιάσκεψης ως μέρος μιας επέκτασης των συσκευών ήχου. Ξεκίνησε με το βιντεοτηλέφωνο στα τέλη της δεκαετίας του 1920 με την εταιρεία AT&T Bell Labs και τον John Logie Baird. Η πρώτη εταιρεία πειραματίστηκε με βιντεοτηλέφωνα το 1927, ενώ τα πειράματα βιντεοσυνδιάσκεψης ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στη Γερμανία, με ακίνητες εικόνες. Η μεγαλεπήβολη εξάπλωση της τηλεδιάσκεψης ξεκίνησε με την επανάσταση των υπολογιστών τη δεκαετία του 1980.

Η πρώτη εμπορική κάμερα, που κυκλοφόρησε στην αγορά τον Αύγουστο του 1994, ονομαζόταν QuickCam και ήταν συμβατή με Mac. Μια έκδοση για PC κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο. Το περιοδικό Time χαρακτήρισε την QuickCam ως μία από τις κορυφαίες συσκευές υπολογιστών όλων των εποχών το 2010.

Μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης ήταν το Skype. Αν και έχει επαγγελματικούς περιορισμούς, το Skype είναι δημοφιλές επειδή είναι μια δωρεάν υπηρεσία πολλαπλών πλατφορμών. Η υπηρεσία βιντεοσυνομιλίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2003 και εξαγοράστηκε από το eBay λίγα χρόνια αργότερα. Πωλήθηκε σε επενδυτές το 2009 και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τη Microsoft το 2011.

Μέσω του Facebook, του Instagram, του YouTube, τις συναντήσεις της Google, του ΖΟΟΜ και πολλών άλλων πλατφορμών, τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή, κατέστη δυνατό να δράσουμε εικονικά σαν να ήμασταν ηθοποιοί επί τόπου. Τον περασμένο μήνα 90 δημοσιογράφοι από 50 χώρες με διαφορετικές ζώνες ώρας μπορούσαν να προσκληθούν από την JAK για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημοσιογράφων 2020.

Στην Ινδία, το Kritya Poetry Festival, που ιδρύθηκε το 2005, είχε ορισμένους στόχους: να προωθήσει την αισθητική εμπειρία μέσω της ποίησης και των συναφών μορφών τέχνης, να παρέχει ένα κοινό φόρουμ για τους λάτρεις της ποίησης σε όλο τον κόσμο να συναντηθούν, να παρουσιάσουν το ταλέντο τους και να ανταλλάξουν απόψεις, να επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση μέσω της ποίησης και των συναφών τεχνών ανεξαρτήτως τάξης, θρησκείας, χρώματος ή χώρας, να ενθαρρύνει νέα ταλέντα χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα, να δημιουργήσει μια ευαισθητοποίηση για τους παλαιότερους δασκάλους με τα δέοντα αφιερώματα και να δημιουργήσει και να ενισχύσει μια αδελφότητα ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης μέσω της ποίησης.

Στον πρώτο γύρο συμμετείχαν 13 ποιητές από το εξωτερικό, με την πάροδο των ετών προσκλήθηκαν περισσότεροι ποιητές να απαγγείλουν ποιήματα, όχι μόνο για λογοτεχνικούς κύκλους, αλλά οι ποιητές επισκέπτονταν νοσοκομεία, φυλακές, σχολεία και θρησκευτικούς χώρους για να διαβάσουν ποίηση για όλους.

Στην εποχή της πανδημίας, η Rati Saxena, η ιδρύτρια ποιήτρια της Kritya, προσκάλεσε 150 ποιητές, μπορεί να είναι εξίσου ο ίδιος αριθμός ποιητών που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, προσθέτοντας περισσότερο αριθμό τοπικών ποιητών. Η δύσκολη εποχή απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να προχωρήσουν στην αποστολή τους. Τα μαγνητοσκοπημένα βίντεο και οι ζωντανές ομιλίες θα μπορούσαν να παρακολουθούνται ζωντανά από το κανάλι του Kritya στο YouTube και τις σελίδες του Facebook, ανοιχτές για όλους, και να τεκμηριώνονται με την ευκαιρία της καταγραφής τους.

Στην Αίγυπτο, η διαδικτυακή μεταφορά φάνηκε πιο δύσκολη- επειδή το συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στην τέχνη της ζωγραφικής, έτσι το έβδομο διεθνές συμπόσιο Burullus για τη ζωγραφική σε τοίχους και σκάφη (το οποίο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2020, για 2 εβδομάδες, με τη συμμετοχή περισσότερων από 65 Αιγυπτίων καλλιτεχνών, καθώς και καλλιτεχνών από άλλες 20 χώρες), έπρεπε να πάρει τη βοήθεια της τεχνολογίας για να μπει στο διαδίκτυο.

Το φόρουμ, τα προηγούμενα χρόνια, συνήθιζε να έχει ζωγραφική στους τοίχους της πόλης Burullus στο Kafr el-Sheikh Governorate, και ζωγραφική σε βάρκες- οι οποίες θα εκτίθενται αργότερα στο Κάιρο για πώληση για τη χρηματοδότηση του φόρουμ. Φέτος εισήχθη η διαδικτυακή προσθήκη για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή καλλιτεχνών στην Αίγυπτο και στο εξωτερικό.

Η Ανώτατη Οργανωτική Επιτροπή του φόρουμ αποτελείται από τον καλλιτέχνη Abdel Wahab Abdel Mohsen, τον πρόεδρο του φόρουμ – τον καλλιτέχνη Iman Ezzat- ο Ramy Shehab και ο Islam Abdul Wahab είναι μεταξύ των μελών της επιτροπής. Ο Δρ Abdel Mohsen ξεκίνησε το Διεθνές Φόρουμ για τις Τέχνες στο Burullus πριν από 7 χρόνια, ως σημείο γέφυρας μεταξύ τέχνης, καλλιτεχνών και πολιτών σε μια καθημερινή επαφή μέσα σε μια μικρή πόλη και ένα ταπεινό χωριό. το φόρουμ έδωσε επίσης στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να εξασκηθούν στη ζωή και την εργασία σε ένα πράσινο περιβάλλον. Οι πίνακες των καλλιτεχνών βγήκαν από τα κάδρα τους για να λειτουργήσουν ως τέχνη του δρόμου, δημιουργώντας μια αναγκαία επικοινωνία με τους ανθρώπους. Η επιλογή των σκαφών είναι ένα σύμβολο για το ψάρεμα, το οποίο συνδέεται απόλυτα με τους κοινούς ψαράδες του Burullus, που η λίμνη του συνδέεται με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι ζωντανές σκηνές και οι ταινίες μικρού μήκους από τις δραστηριότητες των καλλιτεχνών θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια τεράστια επιτυχία, βάρκες από την Ινδία, την Ιταλία, την Τυνησία, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν ζωντανά. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν για επίδειξη στο Κάιρο- κάτι που το διαδίκτυο δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα!

Αλλά αν οι διοργανωτές κατάφερναν να δημιουργήσουν τη δική τους ουτοπία μέσα από τη δυστοπική/ μη πραγματική πραγματικότητα, θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο σκοτεινό πρόσωπο. Έχουμε την τύχη να συγκεντρωθούμε σήμερα, πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά αυτό είναι προς το παρόν αδύνατο για εκατοντάδες και χιλιάδες που παλαιότερα ταξίδευαν και συναντιόντουσαν. Οι χορηγοί των εκδηλώσεων ενδιαφέρονται λιγότερο να υποστηρίξουν τις διαδικτυακές εκδηλώσεις από ό,τι τις offline. Δεν ταξιδεύαμε μόνο για να απαγγείλουμε τα ποιήματά μας, αλλά επικοινωνούσαμε, συζητούσαμε, επισκεπτόμασταν εμπνευσμένα μέρη, συναντούσαμε ανθρώπους όχι μόνο ελίτ. Τέτοιες πρακτικές είναι σήμερα αδύνατες. Τα ταξίδια ήταν μια οικονομική αποστολή για να εξοικονομήσουμε χρήματα σε έναν κόσμο που χτυπάει κάθε πόρτα της ζωής μας.

————————

Σημείωση Φαρέτρας

Το παραπάνω κείμενο αποτέλεσε την ομιλία του Ashraf Aboul-Yazid  στην τελετή βράβευσής του  στο Ευρασιατικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας LIFFt που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα φέτος στην Κωνσταντινούπολη. Ακολουθεί το βραβευμένο ποίημα.

Να θυμίσουμε ότι ξεχώρισαν από την κριτική  επιτροπή  Ενενήντα συγγραφείς και ποιητές, τα έργα των οποίων θα συμπεριληφθούν στον πρώτο τόμο της Ζωντανής Ανθολογίας των Συγγραφέων του Κόσμου. Ανάμεσά τους  βρίσκεται και ο Έλληνας ποιητής Δημήτρης Π. Κρανιώτης.

Ένας δρόμος στο Κάιρο

Του Ashraf Aboul-Yazid (Ashraf Dali), Αίγυπτος

Ο άνθρωπος που επέστρεψε στο σπίτι του,
Στο σύντομο διάλειμμά του,
Δεν έχει παρά μόνο δύο ημέρες:
Μια μέρα για την άφιξή του,
Και μια μέρα για να ετοιμαστεί για την αναχώρηση.
Μια μέρα για να κλάψει όταν βλέπει εκείνην,
Και μια μέρα για να κλάψει εκείνη στη σκηνή του αποχαιρετισμού.
Μια μέρα για να ανοίξει την αγκαλιά του για τους φίλους του,
Και μια μέρα για να αγκαλιάσει την οφθαλμαπάτη τους.
Μια μέρα για να τους πει για τον πόλεμο,
Και μια μέρα για τις ιστορίες των θυμάτων του πολέμου.
Μια μέρα για τη ζωή,
Και μια μέρα για έναν αιώνιο θάνατο.

Ο άνθρωπος που επέστρεψε στην πατρίδα,
στο σύντομο διάλειμμά του, θυμάται:
Όταν άρχισε ο πόλεμος,
Του έβαλαν στόχους στα μάτια,
Του έκλεισαν το στόμα με
το ακροφύσιο από το τανκς,
και πώς πέθανε πριν μυρίσει…
το μπαρούτι.

Ο άνθρωπος που επέστρεψε στο σπίτι,
στο σύντομο διάλειμμά του,
τον υποδέχτηκε ένας δρόμος στο Κάιρο,
και δύο πεζοδρόμια,
…όπου έριξε στην απόσταση μεταξύ τους…
την στάχτη του εξόριστου εγκαταλελειμμένου σώματός του,
Μετρώντας τα χαρτιά που κάηκαν
στους χαμένους πολέμους,
κάτω από τη πυροσβεστήρες και τους κολώνες του φωτός.
Ο άνθρωπος που επέστρεψε στην πατρίδα,
Στο σύντομο διάλειμμά του,
είναι παρόμοιος με αυτό το δρόμο όπου…
οι πομπές της θλίψης περνούν,
αφήνοντας μόνο πόνο.
Ένας δρόμος στο Κάιρο
εγκαταλελειμμένος για δύο χιλιάδες χρόνια,
γεμάτος ξερά δέντρα και ανθρώπους,
Γεμάτος με ένα μείγμα λάσπης και οστών,
που όμως πάντα μοιάζει με ποτάμι,
Καθώς η ζωή μοιάζει με το θάνατο!
Ο άνθρωπος που επέστρεψε στο σπίτι του,
στο σύντομο διάλειμμά του,
είναι απλά ένας δρόμος στο Κάιρο,
με μπαλκόνια απελπισμένα,
Με χαμένους πολέμους να χορεύουν μέσα του,
Με τα πόδια του να βυθίζονται στο αίμα και στα πτώματα,
Αυτών των σκοτωμένων που κοιμούνται στην καρδιά του.
αφού τελειώσουν να παίζουν το ρόλο τους μετά το πέρας των ειδήσεων.
Ο άνθρωπος που επέστρεψε στο σπίτι του,
στο σύντομο διάλειμμά του,
αναζητά ένα όραμα
στο χέρι που απλώνεται ανάμεσα σε δύο πόλεις,
Με γραμμές που σχεδιάστηκαν από τα χρόνια,
φτιαγμένες από άμμο και ανέμους.
Ο άνθρωπος που επέστρεψε στο σπίτι του,
στο σύντομο διάλειμμά του, ρωτάει:
“Πόσοι τελευταίοι πόλεμοι θα είναι αρκετοί;”

A Street in Cairo

By Ashraf Aboul-Yazid (Ashraf Dali), Egypt

The man who returned home,
In his short break,
Does not have but two days:
A day for his arrival,
And a day for getting ready for departure.
A day to cry on seeing her,
And a day for her to cry on the farewell scene.
A day to open his arms for friends,
And a day for hugging their mirage.
A day to tell them about the war,
And a day for their tales of the war’s victims.
A day for life,
And a day for an eternal death.
The man who returned home,
In his short break, remembers:
When the war started,
They put targets on his eyes,
They closed his mouth with
the tank nozzle,
and how he died before smelling
the gunpowder.

The man who returned home,
In his short break,
Is welcomed by a street in Cairo,
And two sidewalks,
Where he poured in the distance between them
The sands of his exiled deserted body,
Counting the papers burned in
The lost wars,
Under the fire and light poles.
The man who returned home,
In his short break,
Is similar to this street where
The processions of sadness pass,
Leaving noting but pain.
A street in Cairo
Deserted for two thousands years,
Full of dried trees and people,
Filled with a mixture of mud and bones,
But it always looks like a river,
As life looks like death!
The man who returned home,
In his short break,
Is just a street in Cairo,
With balconies of despair,
With lost wars dancing inside him,
With feet sinking in blood and dead bodies,
Those killed ones that sleep in his heart
After finishing their roles in the news.
The man who returned home,
In his short break,
Is seeking a vision
In the hand spread between two cities,
With lines sketched by years,
Made of sands and winds.
The man who returned home,
In his short break, is asking:
“How many last wars will be enough?”

 

Το πρωτότυπο κείμενο της ομιλίας

The Utopia & Dystopia of Literary Festivals

Ashraf Aboul-Yazid, Egypt

World cultures have been practicing literary festivals in different forms for many centuries. If we call them festivals or conferences or forums in modern times, such elite gatherings had different names in the past, but they were still showing a sort of similarity with its new forms.

In Arabic culture, in pre-Islamic era, the Arabian Peninsula has been home to the premier art of Arabic language; poetry which was deeply connected to values of bravery, nobility, eloquence and, at times, sensitivity. More than 15 centuries ago, poets from the Arabian Peninsula used to accompany merchants attending the Akaz Market. Surprisingly, they would have the world first anthology; as they were hanging their handwritten poems on the Kaaba in Mecca city, as a tradition. There were the seven wonders of poetry art (or ten- in another narrative history), called Mu’allaqat, or the suspended poems. Names of those early poets are still considered the fathers of great poetry: Antarah ibn Shaddad, Al-Khansa, Imru’ al-Qais, Samaw’al ibn ‘Adiya and Zuhayr bin Abi Sulma, and their poems that full of wondrous stories of adventures, great achievement and bravery.

More than a century ago, the Arabic culture has been introduced to a new form of cultural and literary gatherings, the saloons. Men and women figures in Arab countries, basically Egypt, had their own saloons to receive icons of literature and art at certain locations. It could be a home, a garden, a boat, a coffee shop or a club. Fans and lovers of those figures could join from time to time, not to participate in talks but to enjoy listening and watching the grand names, face to face. Most famous names connected with those saloons were Mai Ziada, Abbas Mahmood Al Akkad and Naguib Mahfouz.

The need to establish a pan Arab gathering was raised after the flourishing of cultural journalism. Magazines, such as Al Hilal in Cairo, inspired the poets and writers to come together, not only on the printed pages, but in life. A wave of literary conference started to be formed, arranged at the highest level, under the patronage of governors, kings and presidents.

In the last four decades, a poetry festival has become a common event everywhere, organized by official and non-official authorities. Ministries of cultures shared literary clubs, universities and media organizations the responsibility for holding such festivals.

But the recent easy progress and growth of poetry festivals has mostly come from the online culture. Two years ago, if we referred to the phrase “Online Culture”, it would be restricted to all activities transferred from actual life to be broadcasted via any internet platform. This year, the same Online Culture phrase could easily mean the actual actions of culture totally practiced online.

I am bringing two forms of these practices, which used to perform on ground, for years, in India and Egypt. Both were bringing cultural figures from distant destinations around the world, to perform a type of culture for a live audience.

After the spread of Covid-19, and the lockdown forcing cultural activities to stop, the two organizers were left for two options; to cancel their mega annual events, or to find an alternative. The second solution was a success that gave a life kiss for the Egyptian society and Indian movement to continue their missions in a distinguished style.

The use of Web conferencing as an umbrella term covers various types of online meetings and collaborative services including webinars (“web seminars”) and web meetings. It is made possible by internet technologies that may allow real-time point-to-point communications from one sender to many receivers. It offers data streams of text-based messages, voice and video chat to be shared simultaneously, across geographically dispersed locations.

In the 1870s, scientists presented the first concepts of video conferencing as part of an extension of audio devices. It started with the video telephone in the late 1920s with the AT&T Company Bell Labs and John Logie Baird. The first company experimented with video phones in 1927, while video conferencing experiments were launched in the late 1930s in Germany, with still images. The mega spread of video conferencing began with the computer revolution of the 1980s.

The first commercial webcam, introduced on the market in August 1994, was called QuickCam, which was compatible with Mac. A PC version was released the following year. Time Magazine named QuickCam one of the top computer devices of all time in 2010.

One of the most popular video conferencing platforms has been Skype. Although it has professional limitations, Skype is popular because it’s a free cross-platform service. The video chat service first appeared on the market in 2003 and was acquired by eBay a few years later. It was sold to investors in 2009 then acquired by Microsoft in 2011.

Via Facebook, instagram, YouTube, Google meeting, zoom and many other platforms, both free and paid, made it possible to act virtually as if actors on the ground. Last month 90 Journalists from 50 countries with different time zones could be invited by JAK to attend the World Journalists Conference 2020.

In India, Kritya Poetry Festival, established in 2005, came with certain objectives; to promote the aesthetic experience through poetry and the allied art forms, provide a common forum for poetry-lovers all over the world to come together, show case their talent and exchange views, to allow free expression through poetry and the allied arts regardless of class, creed, colour or country, to encourage new talent without compromising on quality, to create an awareness of the past masters with due tributes and to establish and strengthen a fraternity of peace and mutual understanding through the medium of poetry.

The first round there were 13 poets from outside India, along the years more poets were invited to recite poems , not only for literary circles, but the poets were visiting hospitals, prisons, schools and religious places to read poetry for all.

In the pandemic era, Rati Saxena, the founder poetess of Kritya, invited 150 poets, may be equally the same number of poets who could participate, adding more number of local poets. The tough time proved that human beings can utilize technology to advance in their mission. Recorded videos and live talk shows could be followed live from the Kritya’s YouTube channel and Facebook Pages, open for all, and documented with the chance of recording them.

In Egypt, the online transfer seemed more difficult; because the symposium was dedicated for the art of painting, so the seventh international Burullus Symposium for painting on walls and boats (which was launched on October 1, 2020, for 2 weeks, with the participation of more than 65 Egyptian artists, and artists from other 20 countries), had to get help from technology to go online.

The forum, in its previous years, used to have painting on the walls of Burullus City in Kafr el-Sheikh Governorate, and drawing on boats; which would be exhibited later in Cairo for a sale to fund the forum. This year the online addition has been introduced to follow the activities with the participation of artists in Egypt and abroad.

The Supreme Organizing Committee of the forum consists of artist Abdel Wahab Abdel Mohsen, the president of the Forum; artist Iman Ezzat; Ramy Shehab and Islam Abdul Wahab are among the committee members. Dr. Abdel Mohsen launched the International Forum for Arts in Burullus 7 years ago, as a bridging point between art, artists and citizens in a daily life contact within a tiny city and a humble village.The forum also gave the artists a chance to practice living and working in a green environment. The artists’ paintings came out their frames to act like street arts, establishing a needed communication with people. The choice of boats is a symbol for fishing, which is completely connected to the common fishermen of Burullus, which its lake is connected to the Mediterranean Sea.

Live scenes and short films of the artists’ activities could mark a huge success, boats from India, Italy, Tunisia, among others, were shown vividly. The only disadvantage is that they cannot travel for show in Cairo; something internet cannot handle easily!

But if organizers were able to create their own Utopia out of the Dystopian reality, there could be another dark face. We are luck to gather today, face to face, but this is currently impossible for hundreds and thousands who used to travel and meet. Events’ sponsors are less interested to support online events than offline ones. We were not only travel to recite our poems, rather we were communicating, discussing, visiting inspiring places, meeting folks not only elites. Such practices are currently impossible. Travel has been an economic mission to save money for in a world that knocks at every and each door of our lives.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας