Υγεία

Ε. Φιλόπουλος, πρ. Αντικαρκινικής Εταιρείας: Αν έρθει η διάγνωση δεν σημαίνει το τέλος της ζωής

Με αφορμή την απώλεια της Φώφης Γεννηματά που απεβίωσε από επιπλοκές της επάρατης νόσου μίλησε στην ΕΡΤ ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, θέλοντας να καθησυχάσει τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού.

Εφτάμιση χιλιάδες είναι τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στη χώρα μας κάθε χρόνο αποκάλυψε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής αυτών των ασθενών.

«Γινόμαστε και εμείς αποδέκτες της αγωνίας από πολλές γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού που θεωρούν ότι πλέον εφόσον μια πολιτικός που έδινε τη μάχη και επιδεινώθηκε ξαφνικά η κατάστασή της και αυτές θα έχουν μια παρόμοια μοίρα. Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση και ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί», τόνισε ο κ. Φιλόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, «η Φώφη Γεννηματά είχε μια νόσο που είχε επιθετικά χαρακτηριστικά, αλλά την άφησε να ζήσει 13 χρόνια. Είχε πλήρη ζωή χωρίς να αποκοπεί από την κοινωνία, από την οικογένειά της, από πουθενά. Έζησε τη ζωή της και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα. Αν έρθει η διάγνωση δεν σημαίνει το τέλος της ζωής τους. Οι ασθενείς με καρκίνο δεν είναι άνθρωποι που ξαφνικά θεωρούνται τελειωμένοι. Ο καρκίνος του μαστού, συνήθως, πάει πάρα πολύ καλά».

Σύμφωνα με το ειδικό «η γυναίκα που έχει καρκίνο του μαστού με μετάδοση μεταλλαγμένων γονιδίων που κληρονομήθηκαν, είναι μειοψηφία. Είναι περίπου 5% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού».

Ποιες γυναίκες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες γυναίκες μπορούν να κάνουν γονιδιακό έλεγχο για να δουν αν κινδυνεύουν να νοσήσουν ο κ. Φιλιπόπουλος  τόνισε ότι είναι όλες όσες έχουν πολλούς συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού με καρκίνο, ιδιαίτερα σε νεαρότερη ηλικία.

«Ο καρκίνος του μαστού αρχίζει να εμφανίζεται τακτικότερα από την ηλικία των σαράντα ετών. Σε νεότερες ηλικίες είναι πολύ σπάνιος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να τον φοβούνται τόσο. «Ο καρκίνος του μαστού έχει πολύ μεγάλη επιβίωση και με τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής και των άλλων θεραπειών έχει πολύ ελάχιστη επίδραση στο σώμα και στην ποιότητα ζωής».

Και όπως εξήγησε ο κ. Φιλόπουλος, στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 35.000 γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και έχουν ξεπεράσει τα πέντε χρόνια από τη διάγνωση και θεραπεία.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας