Γενικά

Επίσκεψη της Φρ. Καρασαρλίδου σε συνεταιρισμούς της Νάουσας

——-

Από το Πολιτικό Γραφείο της Βουλευτή  Φρόσως Καρασαρλίδου  πήραμε το δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

—————

Επίσκεψη της Φρόσως Καρασαρλίδου σε συνεταιρισμούς της Νάουσας και ενημέρωσή τους για την απάντηση του Υπουργείου για τον ΕΛΓΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσω Καρασαρλίδου πραγματοποίησε επίσκεψη στους συνεταιρισμούς της Νάουσας Α.Σ.Ν και ΑΣΕΠΟΠ, όπου είχε συναντήσεις με τους προέδρους (Ταμπακιάρη Κ., Πασχούλα Α.) και μέλη των Δ.Σ, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αντωνιάδη Μ., αλλά και με αγρότες παραγωγούς.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή τους σχετικά με τις απαντήσεις του Υπουργείου στην Ερώτηση της βουλευτή για τις αποζημιώσεις στις καταστροφές από τους παγετούς και τις χαλαζοπτώσεις, αλλά και την ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών ως πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω Covid 19.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ένταξη των προϊόντων του αγροκτήματος Νάουσας σε καθεστώς πληρωμής αποζημιώσεων αυξημένο έως 30%, ως ΠΟΠ, μετά από την παρέμβασή της με Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενημέρωσε τους προέδρους των συνεταιρισμών για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και την κατάθεση φακέλου στον ΕΛΓΑ.  Επίσης αναφέρθηκε στις ανεπαρκείς απαντήσεις του Υπουργείου όσον αφορά στην ενίσχυση των συνεταιρισμών, οι οποίοι κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι των Συνεταιρισμών διατύπωσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μεγάλη απώλεια παραγωγής (60% μείωση), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αγορών, αλλά και τη μείωση του προσωπικού.

Ζητήθηκε η ενίσχυση των εργαζομένων, η άμεση αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, η επιδότηση συστημάτων αντιχαλαζικής προστασίας και η άμεση αποζημίωση των παραγωγών.

Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους, αφού το ποσό που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό είναι 170 εκατ. για όλη την Ελλάδα και για διάφορες καλλιέργειες, επομένως το ποσό που θα φτάσει στην Ημαθία δεν αρκεί ούτε για 3 χωριά. Το ποσό των 3000 €/στρ, που διακινήθηκε ως φήμη, έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό του αγροτικού κόσμου από το θέμα των αποζημιώσεων και τη δημιουργία φρούδων ελπίδων.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα διαθέτοντας μεγαλύτερο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έκανε η Ισπανία, και όχι να αρκείται στα ψίχουλα και στις ψεύτικες υποσχέσεις.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας