Απόψεις Περισσότερο διαβασμένα Χιουμοριστικά

Η γκρίνια μέρες καραντίνας και το ειδικό χάπι Matsuhita

Είναι γεγονός ότι η μεγάλης διάρκειας καραντίνα που μας επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, αλλά και τα νέα προβλήματα που πρόσθεσε η πανδημία, στα ζευγάρια, κυρίως οικονομικά, είχε, ανάμεσα στα άλλα, σαν αποτέλεσμα η καθημερινή γκρίνια στην οικογένεια να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με πολύ δυσάρεστες, δυστυχώς, συνέπειες.

Κι όμως υπάρχει φάρμακο που μας θωρακίζει από τη γκρίνια, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί, πιθανότατα για να μην επιβαρύνει τα ταμεία.Το χάπι Matsuhita, όπως λέγεται, όχι μόνο σε θωρακίζει από τη γκρίνια αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι και ευχαριστημένος, με αποτέλεσμα αφενός η σχέση στα ζευγάρια να γίνεται από καλή έως και άριστη και αφετέρου ο αριθμός των διαζυγίων να μειώνεται συνεχώς.

Σήμερα στις ΗΠΑ το φάρμακο Matsuhita, εκτός από την κλασική του μορφή, το χάπι, κυκλοφορεί σε ενέσιμη μορφή αλλά και σε υπογλώσσια για έκτακτες περιπτώσεις.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στις πρωτοποριακές έρευνες του αργεντινοϊάπωνα Καθηγητή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Tufts University Boston, Massachusetts, του Eusebio Matsuhita.

Οι σημαντικές έρευνες του Καθηγητή του Tufts οδήγησαν τους ειδικούς επιστήμονες του ιδίου Πανεπιστημίου στην ανακάλυψη του φαρμάκου κατά της γκρίνιας, το οποίο προς τιμήν του ονομάστηκε χάπι Matsuhita.

Επίσης ένα σημαντικός παράγοντας στην όλη έρευνα είναι η ανακάλυψη του δείκτη Matsuhita, ο οποίος προσδιορίζει και τα ασφαλή όρια αντοχής. Στις αρχικές έρευνες σαν ανώτατη τιμή του δείκτη, για ασφαλή διαβίωση προσδιορίστηκε το 5, όμως στις νεώτερες έρευνες που έγιναν πάλι από τον ίδιο καθηγητή το όριο κατέβηκε στο 3.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σε ειδική  πρες κόμφερανς τον Ιούνιο του 2015. Η Φαρέτρα είχε δημοσιεύσει τότε εκτενή αποσπάσματα από τις  δηλώσεις του Καθηγητή, αλλά το θέμα δυστυχώς από τα ελληνικά ΜΜΕ θάφτηκε, λόγω του ότι η τότε  ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά με τους δανειστές μας, διαπραγμάτευση  που μας οδήγησε στο 3ο μνημόνιο, που από ότι φάνηκε απ’ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων το αποδέχτηκε με ανακούφιση.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε αυτούσιο το πολύ ενδιαφέρον κείμενο που δημοσιεύσαμε τότε με τίτλο:  Ο δείκτης Matsuhita μπαίνει στις ζωές μας;

Ο δείκτης Matsuhita μπαίνει στις ζωές μας;

Πρωτότυπη επιστημονική έρευνα του αργεντινοϊάπωνα Καθηγητή E. Matsuhita

 Εν αναμονή της κυοφορούμενης συμφωνίας -που από ότι φαίνεται θα “βγει” με καισαρική- για να περιορίσουμε κάπως την αγωνία μας, αν και βέβαια είναι γνωστά πλέον τα βασικά της σημεία, βαδίζοντας συνεχώς και αδιαλείπτως σε μια ατέρμονη πορεία σωτηρίας, ας ενημερωθούμε και για κάτι πολύ σοβαρό, για κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει βασικό στοιχείο στην καθημερινότητά μας. Ας κάνουμε μια αναφορά σε μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη επιστημονική έρευνα του Αργεντινοϊάπωνα καθηγητή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Tufts University Boston, Massachusetts, του Eusebio Matsuhita.

Ο Καθηγητής, παρατηρώντας ότι ο αριθμός των διαζυγίων στις ΗΠΑ αυξάνει εκθετικά και επικίνδυνα, σκέφτηκε να διενεργήσει ειδική έρευνα, η οποία όχι μόνο θα βοηθούσε στην αντιστροφή αυτού του φαινομένου, αλλά ταυτόχρονα και στη βελτίωση των σχέσεων των ζευγαριών που περνούν κρίση και εν γένει στις σχέσεις όλων των ζευγαριών, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η βάση της έρευνας του στηρίχτηκε πάνω σε μια ευφυή ιδέα. Να τεθούν χωριστά στους δύο συζύγους, ώστε να μη γνωρίζει ο ένας την απάντηση του άλλου, δύο απλά ερωτήματα. 1ο πριν πόσα χρόνια τελέσατε τους γάμους σας; Και 2ο πόσα χρόνια αισθάνεστε παντρεμένος; Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν σε 7524 ζευγάρια, ένα ικανοποιητικό για αρχή δείγμα, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης

Το σημαντικό “βήμα” του Καθηγητή σ’ αυτήν την αρχική ιδέα ήταν η σκέψη του να διαιρέσει τους αριθμούς των δύο απαντήσεων που θα έδινε ο κάθε ερωτώμενος και να καταλήξει σ’ έναν δείκτη, καθαρό αριθμό.

Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε πέντε χρόνια παντρεμένος και είχε την ίδια αίσθηση, αυτός για τον Καθηγητή, έχει δείκτη1. Εάν ένα άλλος με τα ίδια χρόνια παντρεμένος είχε την αίσθηση του γάμου για 15, τότε σ’ αυτή την περίπτωση ο δείκτης είναι 3. Ομοίως για έναν τρίτο με 10 χρόνια γάμου που αισθανόταν παντρεμένος μόνο πέντε, τότε ο δείκτης είναι 0,5!

Οι συνεργάτες του Καθηγητή, ενθουσιασμένοι από την ιδέα του, έδωσαν στον εν λόγω δείκτη το όνομα του, Matsuhita, κι απ’ ότι έγινε γνωστό ο ίδιος με σεμνότητα το αποδέχτηκε.

Προχθές η διοίκηση του πανεπιστημίου Tufts εκτιμώντας την πρωτοπόρο έρευνά του, οργάνωσε προς τιμήν του σχετική πρες κόμφερανς. Εδώ, αξίζει να αναφερθεί, και είναι προς τιμήν της, ότι η νέα ΕΡΤ, ύστερα από εισήγηση του δίδυμου Δ. Τσακνή και Λ. Ταγματάρχη, με τη σύμφωνη γνώμη των “θεσμών”, εκπροσωπήθηκε από ειδικό απεσταλμένο.
Στην πρες κόμφερανς, ο Καθηγητής, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά σχετική με τη γέννηση αυτής της ιδέας, καθώς και την όλη πορεία των ερευνών, δέχτηκε με ευχαρίστηση να απαντήσει στα ερωτήματα των δεκάδων δημοσιογράφων απ’ όλον τον κόσμο που συμμετείχαν σ’ αυτήν, κυριολεκτικά κατακλύζοντας το χώρο.

Στις απαντήσεις των ερωτημάτων τους, ο Αργεντινοϊάπωνας Καθηγητής, σύνδεσε την αυξημένη τιμή του δείκτη Matsuhita όχι μόνο με τον κίνδυνο διάλυσης του έγγαμου βίου στα ζευγάρια, αλλά και με την ψυχική υγεία τους, με ότι φυσικά αυτό συνεπάγεται. Είπε “με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ως όριο κόκκινου συναγερμού θέτουμε το σημείο να έχει ο ένας εκ των δύο συζύγων δείκτη τουλάχιστον 5”, αποφεύγοντας πάντα από σεμνότητα να πει, “5 Matsuhita”.

Στη συνέχεια, απαντώντας και σ’ άλλα ερωτήματα, είπε: “αυξημένος κίνδυνος δημιουργείται στη σχέση των ζευγαριών, όταν συμβαίνουν απότομες μεταβολές του δείκτη. Θα πρέπει ο ρυθμός μεταβολής του εν λόγω δείκτη να μην ξεπερνάει κάποιο όριο”, το οποίο όμως δεν κατονόμασε. “Επίσης αυξημένη επικινδυνότητα υπάρχει, όταν ο δείκτης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκεται πάνω από το ανώτερο φυσιολογικό του όριο, το 5” τόνισε με έμφαση ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Καθηγητής δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σε κάποια απ’ τα ερωτήματα και κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Δεν είπε για παράδειγμα αν ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό των ανδρών ή των γυναικών, όπου συνάντησε τους πιο αυξημένους δείκτες. Όπως επίσης, ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι δείκτες Ματσουχίτα που βρέθηκαν σ’ αυτή την έρευνα. Όμως, παραδέχτηκε ότι βρέθηκαν πράγματι πολύ υψηλοί. “Το ευχάριστο ή δυσάρεστο, βέβαια, που συμβαίνει σε κάποιες εξ αυτών των περιπτώσεων, αν μπορεί κανείς να το πει έτσι”, τόνισε ο Dr E. Matsuhita, “είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, ενώ έχει πολύ υψηλό δείκτη, το έχει αποδεχτεί και το θεωρεί φυσιολογικό. Και βέβαια, δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει γι αυτά τα άτομα αν εισηγηθούμε ή όχι θεραπεία”.

Στο ερώτημα αν στην έρευνα βρέθηκε δείκτης Matsuhita κάτω της μονάδας, ο Καθηγητής απλώς χαμογέλασε, ενώ σ’ αυτό, εάν ή όχι ευελπιστεί σε θεραπεία, απάντησε καταφατικά. “Βεβαίως, είπε!” και αποκάλυψε ότι αυτήν τη στιγμή, σε συνεργασία και με άλλους Καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων του ιδίου Πανεπιστημίου, γίνονται εντατικές έρευνες, που είναι σε πολύ καλό δρόμο, για την ανακάλυψη ειδικού φαρμάκου που θα κατεβάζει το δείκτη σε φυσιολογικά επίπεδα με απώτερο στόχο, βέβαια, ο δείκτης μετά από χρόνια θεραπεία να τείνει στο 1. Συμπληρώνοντας στη συνέχεια με νόημα ότι “κανένα φάρμακο από μόνο του δεν θεραπεύει, αν δεν κάνει σχετικές προσπάθειες και ο ίδιος ο ασθενής”!

Σ’ αυτό το σημείο ο Έλληνας απεσταλμένος της ΕΡΤ ρώτησε αν θα κυκλοφορήσουν τα πρωτότυπα φάρμακα για τη θεραπεία του σύνδρομου Ματσουχίτα, όπως το ονόμασε, και στην Ελλάδα ή αν θα υπάρξουν μόνο γεννόσημα. Ο Καθηγητής απάντησε ότι αυτό δεν το γνωρίζει, αλλά όπως είπε πιστεύει ότι αυτό εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι πληροφορίες μου λένε, είπε, ότι είναι μια απ’ τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης να κυκλοφορήσουν μόνο πρωτότυπα.

Φανερά ενθουσιασμένος ο Έλληνας ανταποκριτής απ’ την απάντηση, συνέχισε την ερώτηση αν η έρευνα θα επεκταθεί και στην Ελλάδα, κι ο Dr E. Matsuhita απάντησε: “Σε χώρες όπως Μαλαισία, Μαδαγασκάρη, Γουατεμάλα, Φύρομ, Ταϊβάν, Αλβανία, Ελλάδα, δεν ενδείκνυται αυτό και συνέχισε με σπασμένα ελληνικά, “εγκώ αγκαπώ Ελλάντα, σουβλάκι, τζατζίκι, Περικλής, μουζάκα, Ακρόπολις, κοκορέτσι”, κλείνοντας την πρες κόμφερανς μ’ αυτόν τον πράγματι εντυπωσιακό τρόπο, διαφημίζοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας σ’ όλο τον κόσμο!

Πάντως, είναι γεγονός ότι ο δείκτης Ματσουχίτα, είτε το θέλουμε είτε όχι, μπαίνει στις ζωές μας. Καθημερινό θα είναι πλέον ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντάει ο καθένας μας χωρίς φόβο και πάθος και πάντα με το χέρι στην καρδιά. Πόσο Ματσουχίτα έχεις; Ή πόσος είναι σήμερα ο Ματσουχίτας σου;

ΥΓ. α) Νωρίς το πρωί κυκλοφόρησε φήμη ό τι ο Dr Eusebio Matsuhita προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ, φήμη που όμως μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί!
β) Όπως επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί και η φήμη ότι δέχτηκε πρόσκληση από την ελληνική κυβέρνηση να επισκεφτεί επίσημα το συντομότερο δυνατόν την Ελλάδα!
γ) Και βέβαια, πάντα εν αναμονή του πρωθυπουργικού διαγγέλματος για τη συμφωνία, με την ελπίδα ότι κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω κι απ’ αυτή την κόκκινη γραμμή και θα επιβάλει στους “εταίρους θεσμούς” τη θέση της, ώστε στην Ελλάδα να κυκλοφορούν αποκλειστικά και μόνο πρωτότυπα χάπια Ματσουχίτα.

Η πιστή μετάφραση, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση δια χειρός Αλιθέρση

Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το φάρμακο Matsuhita, αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες για την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ*

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας