Κοινωνία

Επεισόδια και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο – Γενική απεργία την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου

Καζάνι που βράζει θυμίζουν Λέσβος και Χίος καθώς τα επεισόδια και οι συγκρούσεις κατοίκων και ΜΑΤ συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Γενική απεργία έχει κηρυχθεί για την Τετάρτη.

Το σκηνικό έντασης για το μεταναστευτικό που είχε στηθεί από χτες το βράδυ σε Λέσβο και Χίο συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα το βράδυ.

Κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ πλοία με άνδρες των ΜΑΤ έφτασαν χτες βράδυ στα νησιά.

https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/219262042798815/

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Καράβα της Λέσβου

Στη Λέσβο, τα επεισόδια επικεντρώθηκαν σε δύο σημεία που οδηγούν την επιταγμένη έκταση της Καράβας.

Στην Καράβα Μανταμάδου, οι οδομαχίες που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, συνεχίζονταν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, όπως μετέδωσε το stonisi.gr.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ στον δρόμο βγήκε και το ειδικό όχημα ΑΙΑΝΤΑΣ που προχωρά σε εκτόξευση νερού.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, ενώ καταγράφηκε επίθεση από διαδηλωτές σε περιπολικό.

https://www.facebook.com/watch/?v=187614255800084

Δακρυγόνα και κρότου – λάμψης στο Διαβολόρεμα

Νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν στο Διαβολόρεμα με δυνάμεις των ΜΑΤ να πετούν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Πετροπόλεμος στη Λέσβο
© Φωτογραφία : Manos Skrivas / SOOC
Πετροπόλεμος στη Λέσβο
Επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Λέσβου και των ΜΑΤ στην περιοχή Διαβολόρεμα
© Φωτογραφία : Manos Skrivas / SOOC
Επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Λέσβου και των ΜΑΤ στην περιοχή Διαβολόρεμα

Από τα επεισόδια σημειώθηκαν μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος.

Επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Λέσβου και των ΜΑΤ
© Φωτογραφία : Manos Skrivas / SOOC
Επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Λέσβου και των ΜΑΤ

Καζάνι που βράζει και η Χίος

Νέος γύρος επεισοδίων με χημικά και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων και στη Χίο, σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Φλώρι και του «17», στο Αίπος όπου εξελίχθηκαν επεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ.

https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/187614255800084/

Η γυναίκα τραυματίσθηκε από βολή δακρυγόνου στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το τοπικό ΜΜΕ. Η 16χρονη διακομίσθηκε επίσης στο νοσοκομείο με γδαρσίματα από τα συρματοπλέγματα.

Νωρίτερα, συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του νησιού. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα με πέτρες, λάστιχα και μηχανήματα στη διασταύρωση του δρόμου Πιτυούς με την Ε.Ο. Χίου – Βολισσού. Ακολούθησε σύγκρουση με δυνάμεις των ΜΑΤ και τελικά οι διαδηλωτές υποχώρησαν.

Η ίδια εικόνα επικράτησε τα ξημερώματα της Τρίτης και στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου εκεί όπου κάτοικοι και δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν ουκ ολίγες φορές, φθάνοντας στο σημείο ρίψης ρουκετών και πετρών από τη μία πλευρά και χημικών και δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας. Εξαιτίας της ρίψης χημικών προκλήθηκαν τρεις εστίες πυρκαγιάς οι οποίες κατασβέστηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία Χίου ενώ 3 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Γενική απεργία την Τετάρτη

Γενική απεργία προκηρύχθηκε την Τετάρτη σε Χίο και Λέσβο, μετά από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι της Περιφέρειας καταδικάζουν τη βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν  τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών. Καταγγέλλουν τις επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των οδών», αναφέρει η απόφαση της σύσκεψης.

sputniknews

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας