Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Όταν το Σχολείο εμπνέει, οι μαθητές δημιουργούν – Η Ποιητική Ομάδα του 1ου Λυκείου Βέροιας παρουσίασε τη συλλογή της

Δήμητρα Σμυρνή

Με την ποίηση γίνεται

Ταξίδι
Στα υγρά σοκάκια της μνήμης
εκεί που κόκκινες γραμμές απαγορεύουν
…………………..
Στη ζωή
που με αφορμή το θάνατο τη ζεις.

Έγραψαν αντί προλόγου στη συλλογή τους οι μαθητές του 1ου Λυκείου, που αποτελούν την Ποιητική Ομάδα του Σχολείου, μια ομάδα 13 παιδιών που δούλεψε για οχτώ μήνες πάνω στην ποίηση, προσεγγίζοντάς την το καθένα με τη δική του οπτική και τη δική του ευαισθησία. Στο τέλος της χρονιάς  έφτασαν να μετατρέψουν την ατομική αλλά και συλλογική τους προσέγγιση σε μια μικρή ποιητική συλλογή με τίτλο «Με την ποίηση γίνεται».

Αυτήν την ποιητική συλλογή παρουσίασαν χθες στον ιδιαίτερο Πολυχώρο «Εκτός χάρτη», που τόσο ταιριάζει σε τέτοιου είδους καλλιτεχνικές και πνευματικές αναζητήσεις.

Με γεμάτο ασφυκτικά το χώρο, παιδιά και καθηγητές μαζί, σε μια ατμόσφαιρα ψυχικής ανάτασης και ζεστής ανθρώπινης επαφής, όπου η μουσική είχε τη δική της θέση πλάι στην ποίηση,  χάρισαν  μια βραδιά δροσερή, ανάλαφρη και προπαντός γόνιμη από κάθε άποψη.

Γιατί; Γιατί απέδειξε για μια ακόμη φορά πως όταν υπάρχουν εμπνευσμένοι δάσκαλοι, τότε οι μαθητές τους κάνουν μικρά θαύματα, κι όταν υπάρχουν παιδιά που έχουν ανοιχτές τις κεραίες της ευαισθησίας τους, τότε οι μικρές δημιουργίες τους κάνουν τα μάτια των δασκάλων να λάμπουν.

Έτσι ήταν χθες, που οι μικροί ποιητές διάβασαν ποιήματά τους, άλλοτε με συστολή, άλλοτε με χιούμορ, πάντα όμως μ’ έναν αφοπλιστικό αυθορμητισμό, που γοήτευσε τους πάντες.

Πλάι τους μια κιθάρα, μια φυσαρμόνικα και τρεις φωνές «μοίρασαν» μουσική μαζί με την ποίηση, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Εξαιρετικές οι επιλογές των τραγουδιών, που περνούσαν μέσα από μια μεγάλη γκάμα του έντεχνου, για να καταλήξουν στο ηπειρώτικο τραγούδι, εξαιρετικοί και οι Χριστίνα Παντελίδου, Λέμη Γατοπούλου, Στέργιος Μποζίνης και Μίλτος Χαλαϊδόπουλος, που τα απέδωσαν. Ποιήματά τους διάβασαν οι:

Στολτίδου Μαρία, Γαλανομάτη Βάσω, Εκτώρογλου Ελένη, Παζαρτζικλής Διονύσης, Θεμελάκος, Μοτσιοπούλου Μαρία, Λυδία, Νίτσα Ντούκη, Μπατζιόλα Κατερίνα, Χατζηδημητρίου Σταυρούλα, Χαλαϊδόπουλος Μίλτος, Γατοπούλου Μαρία και Γατοπούλου Λέμη.

Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δε θα μπορούσε να γίνει, αν στο πλάι των παιδιών δεν στέκονταν οι καθηγητές τους, ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, γνωστός για την αγάπη του στην ποίηση και για την προσπάθειά του να την κάνει βίωμα των μαθητών του – ήδη από το 2015 δημιουργεί ποιητικές ομάδες στο σχολείο του- και η Θεανώ Μιχαηλίδου.

Ανάμεσα στον κόσμο που καταχειροκρότησε τα παιδιά η Προϊσταμένη της Β/θμιας Εκπαίδευσης Αναστασία Μαυρίδου, ο Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος, η Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Ελισάβετ Τάρη, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Μαρία Σουμελίδου, οι ποιητές Θανάσης Μαρκόπουλος, Βασίλης Δασκαλάκης και Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας Πέτρος Ρίστας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευγενία Καβαλάρη, η Πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Μπέτσα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας Γιάννης Μητριτώνης και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Μια βραδιά ποίησης “αινιγματικής σαν τη νεότητα”, μια βραδιά ποίησης, που “δεν είναι μόνο μέσο επικοινωνίας, αλλά είναι πάθος, πόθος, χαρά και οδύνη”, όπως χαρακτηριστικά γράφει προλογίζοντας τη συλλογή της Ομάδας ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Χρήστος Σκούπρας.

Μια βραδιά δημιουργίας που μας ξάφνιασε όλους ευχάριστα και μας θύμισε πως «όσο υπάρχει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…»

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας