Βέροια Υγεία

“Οκτώβριος, μήνας πρόληψης καρκίνου του μαστού”- Συνέντευξη τύπου φορέων της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Με εκπροσώπους τους τον Αντιδήμαρχο Θεόφιλο Κορωνά, Πρόεδρο του ΚΑΠΑ, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Σοφιανίδη, Πρόεδρο της ΚΕΠΑ, Θεοδωρίδη Δημήτριο, Διευθυντή του ΠΕΔΥ, τον Διαμαντόπουλο Βασίλη, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, και Βαλκαφιώτη Έφη, γραμματέα του « Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας», οι παραπάνω φορείς ενημέρωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου για τις δραστηριότητές τους το μήνα Οκτώβριο, που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα ο Θ. Κορωνάς ενημέρωσε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα ευαισθητοποιήσουν το κοινό, αναφερόμενος διεξοδικά σ’ αυτές.

Τελετή έναρξης των εκδηλώσεων με ειδικούς φωτισμούς στην πόλη (7/10).Μαστογραφία με υπέρηχο 30 ατόμων (9/10). Η ίδια δράση  για 15 άτομα του Δήμου Μακεδονίδος (21/10). Εκδήλωση στην Ιπποκράτους με πεζοπορία όλων των παρευρισκομένων (22/10). Συνάντηση στήριξης των συγγενών των καρκινοπαθών με παρουσία ψυχολόγων-ψυχιάτρων στο Ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα (24/10). Ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2/11).breast_pop_up

Ο Γ. Σοφιανίδης πρόσθεσε πως η συνεργασία με το ΚΑΠΑ, εφόσον ζητήθηκε, ήταν δεδομένη και πως η ΚΕΠΑ, πέρα από το ζητούμενο «Η πρόληψη σώζει», θα δώσει και μια άλλη αισιόδοξη νότα στην καμπάνια.

Ο Δ. Θεοδωρίδης, υπενθυμίζοντας το ρητό «Κάλλιον προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν», τόνισε πως αποτελεί υποχρέωση η ενημέρωση των πολιτών. Το ΠΕΔΥ ανταποκρίνεται κι αυτήν τη φορά στο κάλεσμα του Δήμου.

Η Β. Καραδήμου, ακτινολόγος- ακτινοδιαγνώστρια του ΠΕΔΥ, πρόσθεσε πως κοινός στόχος όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι να κυκλοφορούν όσο το δυνατόν λιγότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού στη Βέροια.

Ο Β. Διαμαντόπουλος, πέρα από το θέμα της ενημέρωσης, που αποτελεί μέρος του ρόλου των γιατρών, όπως επεσήμανε, η πρόληψη είναι πολύ ωφέλιμη, γιατί βρισκόμαστε μέσα στην οικονομική κρίση.

«Αν πάρουμε υπόψη μας ότι στην Ελλάδα μία στις οχτώ γυναίκες πλήττεται από τον καρκίνο του μαστού, καταλαβαίνουμε το ρόλο της πρόληψης» είπε.

Η Ε. Βαλκαφιώτη, αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς, κατέληξε: «Ο Σύλλογός μας ασχολείται με την πρόληψη μέσα από την ενημέρωση, προσπαθώντας να φτάσουμε μέχρι και το πιο απομονωμένο χωριό.»

Ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικά με την απαιτούμενη συχνότητα της μαστογραφίας και την αξία της ως προληπτικού μέσου.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας