Οικονομία

Το ΙΚΑ «πάγωσε» τις αποφάσεις για νέες συντάξεις

 

«Πάγωμα» στην έκδοση νέων συντάξεων, αναδρομικά από 1/1/2015 και για όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί βάζει το ΙΚΑ λόγω αδυναμίας έγκυρου και οριστικού υπολογισμού τους μετά τη ψήφιση του νέου νόμου, ο οποίος προβλέπει, σε εφαρμογή του ν. 3863/10, τη χορήγηση ενός τμήματος σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από την 1η/1/2011 και μετά, με βάση χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλογία τηςς των 360 ευρώ.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε πριν απο λίγες ημέερς και η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλώνουν ότι έχουν τις 4.500 ημέρες ασφάλισης. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες, κυρίως σε όσους είναι Κάτω των 67 το ΙΚΑ δεν θα εκδίδει ούτε προσωρινή ούτε κανονική σύνταξη!
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Παύλος Χαϊκάλης, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (βασικής και αναλογικής σύνταξης), που αποτελούσε πάγια απαίτηση των δανειστών και έως τώρα δεν εφαρμοζόταν, αφού δεν γινόταν αποδεκτή από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Στρατούλη.
Στο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος τρόπος υπολογισμού της κατώτατης σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Η κατώτατη σύνταξη χορηγείται για χρόνο ασφάλισης το λιγότερο 15 ετών ή σε περιπτώσεις αναπηρίας με ποσοστό άνω του 80% ή όταν προκύψει κάποιο εργατικό ατύχημα, που θα στερεί τη δυνατότητα εργασίας από τον εργαζόμενο.
Ταυτόχρονα στην ίδια εγκύκλιο επαναλαμβάνεται ότι η βασική σύνταξη έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, θα διατηρηθεί στα 360 ευρώ. Επειδή όμως η βασική σύνταξη προκύπτει ως αποτέλεσμα της πορείας του ΑΕΠ, είναι πιθανό το 2016 να υποχωρήσει, εάν η ελληνική οικονομία μπει τελικά, ξανά σε φάση ύφεσης.
Η βασική σύνταξη καταβάλλεται στις εξής περιπτώσεις ασφαλισμένων: *Όσοι δεν κατάφεραν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου να συμπληρώσουν ούτε τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών (4.500 ένσημα) και παράλληλα έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια διαμονής στη χώρα. Η περίπτωση αυτή «φωτογραφίζει» ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι ούτε τα απαιτούμενα ένσημα διαθέτουν, συνήθως είναι πολύ πάνω από τα 67 έτη, διαβιούν μόνιμα στην Ελλάδα πάνω από μία 10αετία, ενώ έχουν και εισοδηματικό όριο (ατομικό ετήσιο εισόδημα 4.320 ευρώ ή 8.640 ευρώ, εάν πρόκειται για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα). *Στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης, από την ημερομηνία χορήγησής της. συνταξιουχοι πορεία1401867400
Η βασική σύνταξη μειώνεται στις εξής περιπτώσεις: *Συνταξιούχοι γήρατος, οι οποίοι από το 15ο έως το 67ο έτος ηλικίας έχουν διαμείνει κάποια χρόνια εκτός Ελλάδος. Για κάθε έτος από αυτά τα χρόνια που έζησαν στο εξωτερικό μειώνεται κατά 1/35 η βασική τους σύνταξη. *Για όσους λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (γήρατος ή αναπηρίας). *Για όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγο θανάτου (ο/η σύζυγος, τέκνα) *Ανασφάλιστοι και όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει 15 έτη προϋπηρεσίας (ή 4.500 ένσημα) ή δεν πληρούν το όριο της διαμονής ή το εισοδηματικό κριτήριο.
Όσοι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να λάβουν περισσότερες από μία συντάξεις, θα τους χορηγηθεί μόνο μία βασική σύνταξη. Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος ή ο δικαιούχος σύνταξης, έχει δικαίωμα να λάβει μία πλήρη και μία μειωμένη σύνταξη, θα λάβει πλήρες το ποσό της βασικής σύνταξης, το οποίο θα καταβληθεί από το φορέα που χορηγεί την πλήρη σύνταξη (πχ ΙΚΑ).
Η αναλογική σύνταξη θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου του κάθε ασφαλισμένου, με βάση έναν συντελεστή που θα προέρχεται από το χρόνο ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση το όριο που τίθεται είναι η 1.1.2011 και έτσι για όσους ασφαλιστούν μετά την παραπάνω ημερομηνία, τότε η σύνταξή του θα υπολογιστεί βάσει συγκεκριμένης κλίμακας, που περιλαμβάνει τις Ημέρες Ασφάλισης και το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ως εξής:

www.dikaiologitika.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων