Πολιτική

Ανασχηματισμός μετά το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ;

Μπροστά σε ένα ριζικό ανασχηματισμό οδηγείτε η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις απώλειες στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

“Λαβωμένο” από 39 βουλευτές, το κυβερνητικό κέντρο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα ανασυνταχθεί, ώστε να προχωρήσει την εφαρμογή της νέας συμφωνίας.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο κάτι που όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου έπεται της υπογραφής της συμφωνίας.

Το ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος σφραγίστηκε χθες από μια μεγάλη μερίδα βουλευτών οι οποίοι καταψήφισαν ανοιχτά το νομοσχέδιο ευθυγραμιζόμενοι όμως με την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που χθες ανακοίνωσαν τη διαφωνία τους με τις επιλογές της Κυβέρνησης. Αντίστοιχες είναι και οι αντιδράσεις από τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες εναντιώνονται στο νέο μνημόνιο.

Σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr βουλευτές που καταψήφισαν (ή και κάποιοι που υπερψήφισαν) ενδέχεται να παραδώσουν την έδρα τους, μεταξύ αυτών-όπως έχουν δηλώσει- η Νάντια Βαλαβάνη και ο Δημήτρης Κοδέλας.

Εκτός κυβέρνησης θα μείνουν οι τρεις υπουργοί που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος, ενώ πληροφορίες επιμένουν πως στο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός των κομματικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωση Σακελλαρίδη

Νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προέβη στην εξής δήλωση:

«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας