Πολιτισμός

Eκδήλωση – συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη από το ΚΚΕ

Politismos-kke-afieroma-mikis-90xronia

Τιμήθηκαν τα 90 χρόνια ζωής και δημιουργίας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Σε κλίμα συγκίνησης και στο κατάμεστο Θέατρο Πέτρας έγινε η εκδήλωση – συναυλία που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει τα 90 χρόνια ζωής και δημιουργίας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Politismos-kke-afieroma-mikis-90xronia2Και ο ίδιος ο συνθέτης ήταν εκεί, συγκινημένος απηύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα, ενώ εκ μέρους της ΚΕ απηύθυνε μήνυμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας .
Η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη όταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρέδωσε στον Μίκη Θεοδωράκη αντίγραφο από τα αρχεία του Κόμματος με το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μίκη, το Δεκέμβρη του 1969, από τις φυλακές του Ωρωπού, που ήταν φυλακισμένος

Με μια ωραία έκπληξη από τη μεριά της Μαρίας Φαραντούρη ξεκίνησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, όταν η ερμηνεύτρια είπε το τραγούδι «Κι εσύ να λείπεις» από τις «Γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, που αφιέρωσε ο Μίκης στον Χαρίλαο Φλωράκη, αλλά αφιερώνεται και σε όλους τους αγωνιστές που «έφυγαν» και που συνεχίζουν να μας εμπνέουν.

Politismos-kke-afieroma-mikis-90xronia3Πριν την έναρξη της συναυλίας προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, για τη μουσική, τις νότες και τα λόγια που άγγιξαν εκατομμύρια ανθρώπους. Για την κοινωνική και πολιτική δράση του στους λαϊκούς αγώνες, στις Πορείες Ειρήνης, στο ιδρυτικό Συνέδριο των Λαμπράκηδων, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Με τη φωνή της Βέρας Κρούσκα και του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου μεταφερόμαστε στα πρώτα του χρόνια, στην απόφασή του να γίνει μουσικός, στη συμμετοχή του στο ΕΑΜ, στις μάχες του Δεκέμβρη, στις εξορίες και τις φυλακές. Χρόνια που τον σημαδεύουν και αποτυπώνονται στα έργα του. Συγκλονιστική η στιγμή που η οθόνη γεμίζει με την παρουσία του Μ. Θεοδωράκη και του Γ. Ρίτσου να συζητούν και να θυμούνται τη μελοποίηση του «Επιταφίου», για την αφιέρωση που του έκανε ο ποιητής: «Το βιβλίο τούτο κάηκε από τον Μεταξά στα 1938 κάτω από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός».

Η συνέχεια επί σκηνής με τους μουσικούς: Νίκο Κρέτση μπουζούκι, Γιώργο Καλτσούνη τρομπέτα, Δημήτρη Κουφαλάκο φυσαρμόνικα – φαγκότο, Λεωνίδα Κυρίδη μπάσο, Δημήτρη Μαργιολά μπουζούκι, Νεοκλή Νεοφυτίδη πιάνο, Νίκο Πανά τρομπόνι, Θύμιο Παπαδόπουλο πνευστά, Δήμο Πολυμέρη ακορντεόν, Γιάννη Σαρίκο ντραμς, Γιώργο Σαρίκο κρουστά, Τάσο Βιτσεντζάτο τρομπέτα και Κώστα Σταυρόπουλο κιθάρα. Σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Μανώλη Ανδρουλιδάκη. 

Politismos-kke-afieroma-mikis-90xronia4Ένας – ένας οι τραγουδιστές ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τραγούδια αγαπημένα, πολυτραγουδισμένα… «Όμορφη πόλη», «Δραπετσώνα», «Σαββατόβραδο»… Τραγούδια που μας έχουν εμπνεύσει, συντροφεύσει τόσο στους αγώνες μας, όσο και στις πιο προσωπικές, καθημερινές μας στιγμές… «Της εξορίας», «Μέρα Μαγιού», «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», Τραγούδια από το «Μαουτχάουζεν», τη «Ρωμιοσύνη», το «Άξιον Εστί» και άλλα πολλά.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Βασίλης Λέκκας και η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύουν μοναδικά τραγούδια μεγάλων μας ποιητών και στιχουργών, των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Θεοδωράκη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Ερρίκου Θαλασσινού, Μιχάλη Γκανά και Δημήτρη Χριστοδούλου.

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων