Επιστήμη

Η “dream team” κατά της άπνοιας

2014-11-12-Epistimi-apnoia

Της Μαρίας Λίτου

Εχοντας κατακτήσει πανελλαδική πρωτιά στην αντιμετώπιση της άπνοιας στον ύπνο, η ομάδα της Β΄ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» συνεχίζει να καινοτομεί. Πριν από 9 μήνες πραγματοποίησε με επιτυχία για πρώτη φορά στη χώρα μας εμφύτευση συσκευής νευροδιεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου σε νεαρό ασθενή με σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

Οσοι υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό δυσκολεύονται όταν κοιμούνται. Η αναπνοή τους διακόπτεται για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα, τον χρόνο δηλαδή που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο αναπνοές. Οι χειρουργικές μέθοδοι, που συνιστώνται σε ασθενείς με σύνδρομο ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, δεν θεωρούνται πλήρως αποτελεσματικές και η ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή της κλινικής καθηγητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη αναζήτησε νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει το σύνδρομο. Εβαλε στόχο να διατηρήσει ανοιχτό τον αυλό του φάρυγγα κατά τον ύπνο, μέσω της διέγερσης του υπογλωσσίου νεύρου.

«Στόχος της διέγερσης είναι να αυξηθεί ο τόνος των μυών της γλώσσας και του φάρυγγα για να διατηρηθεί ανοιχτός αεραγωγός κατά τον ύπνο, χωρίς όμως να ξυπνά ο ασθενής», εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης. Το σύστημα που ανέπτυξαν αποτελείται από επεξεργαστή- γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών που εμφυτεύεται στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα. Επιπλέον, ένα ηλεκτρόδιο διέγερσης μεταφέρει το ερέθισμα στο υπογλώσσιο νεύρο και ένα αισθητήρα, που λαμβάνει ερέθισμα από το θωρακικό τοίχωμα όταν ο ασθενής εισπνέει και συγχρονίζει την εισπνοή με την έκλυση του παλμού προς το νεύρο. Το σύστημα τοποθετείται με χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία, οι γιατροί ρυθμίζουν τη συσκευή με τηλεχειριστήριο και η μπαταρία επαναφορτίζεται με επαγωγή. Ηδη, η συσκευή εμφυτεύτηκε σε 4 ασθενείς και η ομάδα ετοιμάζεται να επεκτείνει την εφαρμογή καθώς το υψηλό κόστος, 30.000 ευρώ, καλύπτεται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας