Πολιτική

Ψήφο εμπιστοσύνης ναι, πίστωση χρόνου όχι

2014-07-25-politiki-psifos-nai-pistosi-oxi

Η διαδικασία στη Βουλή δεν άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της κυβέρνησης

κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία που επιθυμούσε με τους δανειστές.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Η επόμενη μέρα από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους μπροστά σε ένα νέο κύμα αμφισβήτησης. Η πίστωση χρόνου που πήραν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος είναι μικρότερη από αυτή που προσδοκούσαν, και μάλιστα με πολλές προϋποθέσεις.

Η πολιτική αβεβαιότητα της κυβέρνησης εν όψει της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει επικαλύψει πλέον τον σχεδιασμό Σαμαρά-Βενιζέλου. Με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να θυμίζουν κινούμενη άμμο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση νέων τακτικών κινήσεων. Η συζήτηση στη Βουλή, παρά τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε τις αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος και κυρίως τις διεργασίες που συντελούνται στους βουλευτές της συμπολίτευσης, με αποκορύφωμα τα σενάρια περί σχηματισμού νέας κυβέρνησης ευρύτερης κοινοβουλευτικής συνεργασίας.

Συναγερμός στο Μαξίμου
Η ανακίνηση των σεναρίων που παραπέμπουν στο προηγούμενο της κυβέρνησης Παπαδήμου πριν από τρία χρόνια, έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν αυτά τα σενάρια στην αγωνία των ανεξάρτητων βουλευτών μπροστά στο ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες την άνοιξη. Την ίδια εντύπωση όμως δίνουν και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι δεύτεροι μάλιστα ευθέως, κάνοντας λόγο ακόμη και για αποχώρηση του κ. Σαμαρά προκειμένου να διευκολύνει τις εξελίξεις. Η κατηγορηματική διάψευση από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες κλείνει προσώρας αυτή τη συζήτηση, ωστόσο η ζημιά για το κυβερνητικό σχήμα ήδη θεωρείται μεγάλη.

• Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης θα μετρήσει τις διαθέσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ αναφορικά με τη διακοπή της παρουσίας του ΔΝΤ στα τέλη Δεκεμβρίου. Τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον δεν ήταν τόσο θερμά όσο περίμενε η ελληνική κυβέρνηση και το αίτημα αναμένεται να εξεταστεί και να κριθεί μετά τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης από την τρόικα τον Νοέμβριο.

• Το κυβερνητικό σχέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας δεν θα είναι αρνητική, αναμένεται να τεθεί στο τελευταίο Eurogroup τον Δεκέμβριο. Με μία δεύτερη προϋπόθεση, ότι και τα stress tests των τραπεζών θα είναι ικανοποιητικά και η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα κλείσει μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των δύο εβδομάδων.

Πέραν όμως των οικονομικών δεδομένων, είναι πλέον σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την κυβερνητική εικόνα. Ο πρωθυπουργός θεωρούσε ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα διαμορφωθούν συνθήκες στοιχειώδους ηρεμίας μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, μέχρις ότου πέσει στο τραπέζι η πρόταση των εταίρων, όμως οι συνθήκες που επικρατούν μόνον αίσθηση ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας δεν αποπνέουν.

Τα τελευταία γκάλοπ, ακόμη και αυτά που έγιναν από φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνουν τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την επιταχυνόμενη φθορά της κυβέρνησης. Το κρισιμότερο όμως στοιχείο, όπως βλέπουν τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι αυτή η φθορά είναι αποτέλεσμα των ενδοκυβερνητικών τριβών και της αδυναμίας των δύο κυβερνητικών εταίρων να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ζόρια…
Σ’ αυτές τις συνθήκες η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, καθίσταται δυσκολότερη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες αναβολές έως ότου αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, δηλαδή μετά την προεδρική εκλογή και τις πιθανές πλέον εθνικές εκλογές. Τα περιθώρια ελιγμών του πρωθυπουργού είναι ελάχιστα, και αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκτραχυνθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς εξετάζει εισηγήσεις για ανασχηματισμό, με αφορμή την αντικατάσταση του Δημ. Αβραμόπουλου. Ωστόσο, οι επιφυλάξεις από την πλευρά του Ευάγγ. Βενιζέλου καθιστούν εκ προοιμίου περιορισμένο το εύρος των αλλαγών. Η δεύτερη επιλογή που εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να σταλεί το μήνυμα κομματικής πειθαρχίας με αποπομπή όποιου στελέχους αμφισβητήσει την κυβερνητική σταθερότητα και το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας