Κοινωνία

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Την απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «διενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων» δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, (τεύχος Β΄, φύλλο 1884, της 30ης Μάιου 2017) την υπ΄ αριθμ. 41756 οικ./2017/2017 απόφαση του που αφορά «την διενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων».

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 41756 οικ./2017/2017 απόφαση του κ. Κοντονή, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μπορούν να συμμετέχουν (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα) όσοι είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ), ενώ παράλληλα καθορίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο ρόλος των συμβολαιογράφων κλπ.

Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου κλπ, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. Η εν λόγω αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: «ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης». Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και σχετικά έγγραφα.

Ακόμη, μεταξύ άλλων προβλέπεται, ότι ο εγγεγραμμένος στα ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, επιλέγει στην σχετική ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του ακινήτου ή του κινητού που πλειστηριάζεται, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού
προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

avgi.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων