Βέροια Παιδεία Ρεπορτάζ

«Η ευθύνη του πολίτη απέναντι στη Δημοκρατία» το μήνυμα του 1ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά από οχτώ χρόνια, μια ιδέα του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Δημοτικού Συμβούλου, του Νίκου Μαυροκεφαλίδη, υλοποιήθηκε σήμερα.

Πρώτη πανηγυρική συνεδρίασή σήμερα, 24 Μαρτίου του 2017,του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Βέροιας, με γεμάτη την αίθουσα των συνεδριάσεων από παιδιά γονείς και καθηγητές. Μια συνεδρίαση, η οποία και αποτέλεσε προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με στόχο την ενεργοποίηση των εφήβων ως μελλοντικών πολιτών.

Πρόεδρος της εναρκτήριας συνεδρίασης ο Απόστολος Κακλαμάνης, Πρόεδρος για χρόνια της Ελληνικής Βουλής και εμπνευστής της Βουλής των Εφήβων.

Δίπλα του ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος, με παρόντες τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Σοφιανίδη, το Νίκο Μαυροκεφαλίδη, την Προϊσταμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης Αναστασία Μαυρίδου, τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Θόδωρο Κακαγιάννη, τη Σύμβουλο Φιλολόγων Χριστίνα Αραμπατζή, την Πρόεδρο των Φιλολόγων Ευγενία Καβαλάρη και τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΔΣ Γιώργο Γουλτίδη, οι οποίοι και χαιρέτισαν, λέγοντας:

Πέτρος Τσαπαρόπουλος: Έχω την τιμή και τη χαρά να προλογίσω μια εμπνευσμένη ιδέα του Νίκου Μαυροκεφαλίδη, μια προσπάθεια που αγκαλιάζει η Β/θμια με τους καθηγητές της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων είναι ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ένταξη των μαθητών στα κοινά(…) Νιώθω περήφανος, γιατί μυούμε τους μαθητές στους κανόνες της Δημοκρατίας(…)

Κώστας Βοργιαζίδης: (Θεωρώντας εξαιρετική τιμή την παρουσία του Απόστολού Κακλαμάνη τον καλωσόρισε στην πόλη και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους μαθητές)

(…) Η συγκεκριμένη εμπειρία θα ενισχύσει το δημοκρατικό πνεύμα. Θα μπορέσετε να εκφράσετε την αμφισβήτησή σας αλλά και τα οράματα. Θα βιώσετε πώς μέσα από τις διαφορετικές σκέψεις και θέσεις εκφράζεται η σύνθεση(…)

Αναστασία  Μαυρίδου: Ελπίζουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα της Β/θμιας και του Δήμου να γίνει θεσμός. Η παρουσία του εμπνευστή της Βουλής των Εφήβων, κ. Κακλαμάνη, κάνει το θεσμό σημαντικότερο.

(…)Είναι μια εμπειρία που θα σας βοηθήσει να μπείτε στη ζωή. Η φωνή της γενιάς σας πρέπει ν΄ ακουστεί πιο δυνατά. Κάθε γενιά πρέπει να κερδίσει μόνη της τη θέση της στην Ιστορία(…)

Γιώργος Σοφιανίδης: Ευτυχής συγκυρία το ότι έχουμε κοντά μας τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος αποτελεί πρότυπο της πολιτικής ζωής(…)

Θ’ ακούσουμε τους προβληματισμού σας, γιατί σε λίγο θα έχετε το δικαίωμα του εκλέγειν, αντιμετωπίζοντας μια σκληρή πραγματικότητα.

Νίκος Μαυροκεφαλίδης: (…) Οι ιδέες πεθαίνουν, όταν τις εγκαταλείπουμε. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε το 2009 αλλά δεν ευοδώθηκε. Το 2016 ξεκίνησε η προσπάθεια για υλοποίησή της και σήμερα είναι πια πραγματικότητα.

Άνοιξη, εποχή της προσδοκίας, παραμονή της 25ης Μαρτίου και το πιο ελπιδοφόρο σύνολο της κοινωνίας, οι νέοι, είναι κοντά μας.

Τη σημερινή μέρα λαμπρύνει η παρουσία του Απόστολου Κακλαμάνη, που αποτελεί οδοδείκτη στην πολιτική ζωή του τόπου(…) Ελπίζω κάθε χρόνο να χτυπά η καρδιά των εφήβων σ’ αυτόν το χώρο.

Χριστίνα Αραμπατζή: Συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες(…) Συνεχίστε να αγωνίζεστε παιδιά για τα κοινά. Είμαι σίγουρη ότι οι ιδέες σας θα βρουν ευήκοα ώτα.

Ευγενία Καβαλάρη: Μαζί με σας, παιδιά, μοιραζόμαστε το ταξίδι για τη γνώση. Για μας είναι σημαντική η διαπαιδαγώγησή σας στη Δημοκρατία. Η συμμετοχή είναι κάτι που μας αφορά άμεσα, αναμένουμε τη φρέσκια ματιά σας(…)

Γιώργος Γουλτίδης: Νιώθω συγκίνηση γιατί ο Απόστολος Κακλαμάνης ήταν ο φάρος, για να δημιουργήσουμε το φοιτητικό κίνημα(…) Προσδοκούμε οι μαθητές να γίνουν ενεργοί πολίτες και ως προς το εκλέγειν και ως προς το εκλέγεσθαι.

Θόδωρος Κακαγιάννης: Χαιρετίζουμε τις εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε σας. Δεν πρέπει να σας στερούμε το χρόνο.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης μίλησε, με την πείρα ζωής των 81 του χρόνων αλλά και με την πολιτική εμπειρία που διαθέτει, σαν ένας άλλος ομηρικός Νέστορας στα παιδιά, χωρίς χειρόγραφο, με λόγο απλό και ζεστό για πολλή ώρα, φέρνοντάς τα κοντά του.

«Κοιτάξτε, αγόρια και κορίτσια, η ζωή όλων μας, και η δική μας και η δική σας, δεν είναι μια ευθεία. Έχει ανηφόρες, κατηφόρες και στραβοπατήματα. Άλλωστε αυτός είναι ο άνθρωπος.»

Αφού μίλησε για τη θέση που έχει στη ζωή την κοινωνική και την πολιτική και η ορμή των νέων αλλά και η πείρα των μεγαλύτερων, έκανε τη σύγκριση ανάμεσα στις παλιότερες γενιές και τη σημερινή, καταλήγοντας πως τον πονά το ότι η νέα γενιά έχει να αντιμετωπίσει απροετοίμαστη τόσα δεινά.

«Σήμερα ας αποτελέσει αυτή η συνάντηση την αρχή μιας προσπάθειας για το μέλλον. Η μάχη και ο αγώνας είναι σημαντικότερα από το αποτέλεσμα. Ας είναι η 24η Μαρτίου η μέρα της αρχής μιας ειρηνικής επανάστασης, που κάνουν οι νέοι άνθρωποι(…)

Εσείς που είστε τώρα εδώ εκπροσωπείτε όλους τους συμμαθητές σας(…) Ας αξιοποιηθεί λοιπόν αυτή η συνάντηση όχι για ατομικά οφέλη. Ενεργός πολίτης είναι όχι εκείνος που επιδιώκει τι τον συμφέρει, αλλά εκείνος που επιδιώκει να κάνει τη χώρα του πραγματική Δημοκρατία. Το μήνυμα της σημερινής συνάντησης είναι ‘η ευθύνη του πολίτη απέναντι στη Δημοκρατία’. Μ’ αυτό το μήνυμα κηρύσσω την έναρξη των εργασιών.»

Στη συνέχεια πήραν το λόγο τα παιδιά, εκπλήσσοντας με τη διαύγεια του λόγου τους, τη δροσιά, την παρρησία, αλλά και τον προβληματισμό που τον χαρακτήριζε.

Τα θέματα που τα απασχόλησαν στην αρχή της συνεδρίασης αναφέρονταν στην πόλη και τα προβλήματά της, και στο σύντομο χρόνο που είχε το καθένα στη διάθεσή του όχι μόνο εντόπισαν προβλήματα, αλλά πρότειναν και λύσεις.

Όσοι ήμασταν σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας αισθανθήκαμε την αλήθεια των στίχων του πολύ αγαπημένου τραγουδιού της νεολαίας

Έχε το νου σου στο παιδί
γιατί όσο υπάρχει το παιδί
υπάρχει ελπίδα…     

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας