Θέματα Παιδείας Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη: “Το παιδί στην παράδοση” / Μια πλούσια και ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα πλούσια σε εισηγήσεις και απόψεις, με ένα ιδιαίτερο θέμα, τη σχέση παιδιού και παράδοσης, φιλοξένησε σήμερα το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη σε συνδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας και των Φίλων του Εθνογραφικού.  

Η ημερίδα ξεκίνησε με ξενάγηση των συνέδρων και επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνογραφικού Κέντρου και στις συλλογές που αυτό στεγάζει.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με προεδρεύοντα τον Αντώνη Κ. Τσιπρόπουλο, ο οποίος έδωσε το λόγο στον Γιώργη Μελίκη. Αυτός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ενημέρωσε για τις δράσεις που αναπτύσσονται στο Εθνογραφικό Κέντρο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Ε.Κ. – Κ.Ε.Μ. Ι. Μοσχόπουλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Πρώτος ο Ευάγγελος Αυδίκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε την εισήγησή του “Σερφάροντας στο δάσος του εικονικού κόσμου με καπετάνιο την εκπαιδευτική διάσταση του λαϊκού πολιτισμού”. Συνεχάρη το έργο που επιτελείται στο Εθνογραφικό Κέντρο Γ. Μελίκη και διατύπωσε τη θέση του ότι απέναντι στην παιδοκεντρική αμηχανία της εποχής μας, ένα μουσείο μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία και τον λαϊκό πολιτισμό.

Στηλίτευσε τον «εγγράμματο αναλφαβητισμό» και τη σιωπή που μας επέβαλε η τεχνολογία. Επικεντρώθηκε στην έλλειψη αφήγησης στην επικοινωνία των ανθρώπων, η οποία για να αναπτυχθεί θέλει χρόνο και χαλάρωση. Η διακοπή της συνέχειας της μετάδοσης εμπειρίας των γενεών αντικαταστάθηκε με την ψυχρή μετάδοση πληθώρας πληροφοριών. Απέναντι σ’ όλα αυτά κρίνει ότι το Εθνογραφικό Κέντρο συνδέει την εκπαιδευτική διαδικασία με την αφηγηματική κοινότητα.

Η Δρ. Ευθυμία Γώτη, προϊστάμενη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας, είχε θέμα εισήγησης “Παιδί και Παράδοση: Θεωρητικές παραδοχές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις”. Μίλησε για τη σχέση του παιδιού με την παράδοση και την κοινότητα. Σχετικά με την διαγενεακή μετάδοση της παράδοσης και την σύνδεση της οικογένειας με τις ρίζες, παρέθεσε τα στοιχεία από ένα ερωτηματολόγιο σχετικών θεματικών που υποβλήθηκε σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Σ’ αυτό εκφράσθηκαν υψηλά ποσοστά θετικών απόψεων των εκπαιδευτικών, αλλά και γονέων, αν και εμφανίσθηκαν και μικρά ποσοστά άρνησης στους γονείς.

Τόνισε τον θετικό ρόλο που παίζουν οι συζητήσεις θεμάτων παράδοσης στο σπίτι, αλλά και οι δράσεις των πολιτιστικών-λαογραφικών συλλόγων. Μεγάλη ενίσχυση προσφέρουν οι επισκέψεις στα μουσεία. Η έρευνα από τα ερωτηματολόγια κατέδειξε το υψηλό ποσοστό θετικής επίδρασης της οικογένειας, του σχολείου και της τοπικής κοινότητας στην διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των παιδιών μέσα από την παράδοση.

Η Ελευθερία Γκαρτζονίκα, Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής μίλησε για τις “Παραδοσιακές χορευτικές πρακτικές και παιδική ηλικία”. Ανέφερε ότι ο χορός είναι σημαντική μορφή έκφρασης και ψυχαγωγίας, που παλιά ήταν ενταγμένος στη δημώδη και αγροτική κοινωνία.

Ο χορός συνέβαλε στο φυσιολογικό πλαίσιο ένταξης των παιδιών στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Επισήμανε ότι ο χορός  έχει ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων στον συντονισμό με την μουσική, διότι συμβάλουν στην ένταξη των παιδιών στην ομάδα και την σταδιακή μύησή τους στην λαϊκή παράδοση.

Η Ζωή Βεσυροπούλου, Διδάσκουσα ΣΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, χοροδιδάσκαλος, εισηγήθηκε “Τα παραδοσιακά παιχνίδια κινητικής αναψυχής ως εργαλείο για την ψυχοσωματική ανάπτυξη παιδιών ηλικίας 5-12 χρόνων”. Ανέφερε ότι τα παιδικά παιχνίδια προάγουν την υγεία, την ευεξία, τις δεξιότητες, συμβάλλουν στην κοινωνική συμμετοχή, στη συναισθηματική ισορροπία και στη δημιουργική φαντασία. Το παιχνίδι με απλούς κανόνες θεμελιώνει την κοινωνικότητα, την κατανόηση των άλλων, την αίσθηση του ανήκειν στην ομάδα, στην αυτογνωσία και την υπευθυνότητα.

Η εισήγηση των Γιάγκογλου Δήμητρας, Γιάγκογλου Ευθυμίας, Τεζεράκη Κυριακής, Τζίμα Αγορίτσας, νηπιαγωγών, ήταν “Το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Έρευνας Μάσκας” ως πηγή εκπαιδευτικής δημιουργικότητας. Το παράδειγμα του 12ου Νηπιαγωγείου Βέροιας”.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την εμπειρία της επίσκεψης και ξενάγησής τους στον 3ο όροφο του Εθν. Κέντρου όπου είναι οι μάσκες. Τις κατέγραψαν, πήραν συνέντευξη από τον Γιώργη Μελίκη. Όταν επέστρεψαν στο σχολείο τους έφτιαξαν δικές τους μάσκες εμπνευσμένα από όσα είδαν στο μουσείο.

Με τη βοήθεια των νηπιαγωγών έκαναν ένα παιγνίδι-ερωτηματολόγιο με χρήση καρτών για τις κατάλληλες απαντήσεις. Επίσης κατέγραψαν όλες τις δράσεις τους σε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε και ήταν η μέγιστη βιωματική εμπειρία της χρονιάς τους. Οι δράσεις τους απέσπασαν τα συγχαρητήρια των κ. Ε. Αυδίκου, αλλά και του Γ. Μελίκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει την εργασία αυτών των παιδιών.

Μετά από διαλογική συζήτηση ο κ. Αντ. Τσιπρόπουλος κήρυξε την λήξη των εργασιών της ημερίδας από την οποία όλοι οι σύνεδροι δήλωσαν ότι αποχώρησαν σοφότεροι.-

Γιάννης Μοσχόπουλος

Φωτογραφίες: faretra.info

Επισυνάπτουμε το video από την ημερίδα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας