Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου: Η παράδοση της βασιλόπιτας και η παρουσίαση του συλλεκτικού ημερολογίου 2024

Με την συμμετοχή πολλών Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού που γέμισαν τον χώρο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του εστιατορίου «ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ» στη Βέροια, η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου που συνδυάστηκε με την παρουσίαση του ετήσιου συλλεκτικού ημερολογίου για το  έτος 2024. Μεταξύ πολλών άλλων στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι πολιτευτές Ημαθίας Λίνα Τουπεκτσή και Νίκος Τσιαμήτρος.

Του παρευρεθέντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου Βασίλης Χασιώτης,  απευθύνοντας στη συνέχεια ευχές για το νέο έτος και ενημερώνοντας για τις προσεχείς δραστηριότητες του ΠΟΞ με επόμενη εκδήλωση την ετήσιο χορό που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Sala Ελιά» στις 9 Μαρτίου 2024.

Στη συνέχεια ο  ιερέας  του Ιερού Ναού  Προφήτη  Ηλία Ξηρολιβάδου, π. Ιωάννης Κιουλές ευλόγησε κι έκοψε την βασιλόπιτα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης  μοιράστηκαν σε όλους ατομικά κομμάτια βασιλόπιτας. 

Το τυχερό νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι της Τασούλας Κόγια, η οποία παρέλαβε ως δώρο ένα μαργαριταρένιο κολιέ που φιλοτέχνησε και πρόσφερε η Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Δήμητρα Κουτόβα.

Ακολούθησε η παρουσίαση του συλλεκτικού ημερολογίου του 2024 με θέμα «Η κύκλος του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο», από τον Αναστάσιο Βασιάδη ο οποίος και επιμελήθηκε την διαμόρφωση του.

Ο ομιλητής αφού έκανε σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τις παραδόσεις του Ξηρολιβάδου  και του ΠΟΞ, αναφέρθηκε στις εκδόσεις των συλλεκτικών ημερολογίων που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνδέονται με την ιστορική και κοινωνική συνέχεια του χωριού Ξηρολίβαδο.

Ο Α. Βασιάδης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στον πρωταρχικό ρόλο που διαδραμάτιζε η ορεινή κτηνοτροφία για τον οικογενειακό και ευρύτερο βιοπορισμό, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της παραγωγής και επεξεργασίας του μαλλιού.

Ακολούθησε από τον ομιλητή, περιγραφή των σταδίων  παραγωγής και επεξεργασίας του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο ως κτηνοτροφικού χωριού, που αποτελούσε αποκλειστική ενασχόληση των γυναικών.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τις επιλεγμένες φωτογραφίες του ημερολογίου, που προέρχονται από τα οικογενειακά αρχεία ξηρολιβαδιώτικων οικογενειών, στις οποίες απεικονίζονται γνωστά πρόσωπα σε στιγμές ενασχόλησης στον «Κύκλο του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο»

Η παρουσίαση του ημερολογίου ολοκληρώθηκε με ευχαριστήρια αναφορά στους χορηγούς που υποστήριξαν την έκδοση του.

Οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του Ξηρολιβάδου που παρευρέθησαν στην εκδήλωση αποχώρησαν με έκδηλα συναισθήματα, ικανοποίησης  χαράς και νοσταλγίας, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον ετήσιο χορό  που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Sala Ελιά» στις 9 Μαρτίου 2024, ενώ κυριαρχούσαν οι ευχές για καλή καλοκαιριάτικη αντάμωση στο αγαπημένο χωριό.

banner-article

Ροη ειδήσεων