Ελλάδα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκαν 3 ακόμα οικισμοί / κλείνει ξανά η Εγνατία

Ειδικότερα, πριν από λίγα λεπτά εστάλη μήνυμα με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του οικισμού Άβαντας, να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα, είχε σταλεί και άλλο μήνυμα του 112 καλώντας τους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαϊστρου να απομακρυνθούν επίσης προς Αλεξανδρούπολη.

Σε μήνυμα που προηγήθηκε προς του κατοίκους της Αλεξανδρούπολης δόθηκε η οδηγία να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα εξαιτίας των πυκνών καπνών.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ήταν το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά αυτή την ώρα καίει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δασική έκταση σε ρεματιά βορείως και δυτικά του Μαϊστρου.

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Πλέον επιχειρούν :

– 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,

– 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και

– 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

– 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,

– 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,

– υδροφόρα οχήματα,

– βυτιοφόρα οχήματα και

– οχήματα γενικής χρήσεως.

Τιτάνια μάχη της Πυροσβεστικής

Στην περιοχή, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιχειρεί μεγάλος αριθμός επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων (176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 48 υδροφόρα οχήματα), ενώ ρίψεις πραγματοποιούν 15 εναέρια μέσα. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί επίσης εθελοντές και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Κλείνει ξανά η Εγνατία – Διακοπή δρομολογίων

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα, τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σχετικά ενημέρωση της Hellenic Train.

Οι Αρχές κάνουν έκκληση σε πολίτες και οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών για την ασφάλειά τους.

Ο πρώτος απολογισμός

Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για ζημιές σε τουλάχιστον 4 σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια ιστορική εκκλησία που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί και σε επιχειρήσεις αλλά και σε ένα μοναστήρι περιμετρικά.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας