Άρθρα Υγεία

Δημόσια Υγεία και ΕΚΑΒ / γράφει η Εύη Βέλλιου

Βέλλιου Εύη

γιατρός-νευρολόγος

υποψήφια βουλευτής

Ν. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ

Εν μέσω της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας, στις 4 Ιουνίου, 63χρονη πεθαίνει στο νησί της Κω σε καρότσα αγροτικού ψάχνοντας ασθενοφόρο! Στις 6 Ιουνίου 19χρονη έγκυος αφήνει την τελευταία της πνοή, όχι σε ακριτικό νησί αλλά στη Ν. Μάκρη Αττικής, για τον ίδιο λόγο! Οι δύο πρόσφατες περιπτώσεις-γιατί υπάρχουν και παλιότερα παρόμοια εγκληματικά συμβάντα- αφορούν μία πραγματικότητα για την υγεία και περίθαλψη του λαού μας που δε φτιασιδώνεται. Αφορούν τις μεγάλες ελλείψεις σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή ακόμη και την ανυπαρξία τους, τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η προπαγάνδα και οι τόνοι ψεύδους καλά κρατούν, ελέω εκλογών, για να πειστούν εργατικά και λαϊκά στρώματα πως η πραγματικότητα είναι ειδυλλιακή και όχι ζοφερή. Τα γεγονότα αποδεικνύουν πως η κατάσταση σχετικά με την υγεία και την περίθαλψη του λαού μας είναι τραγική και σε αυτό τον τομέα. Οι παραπάνω εικόνες θανάτου απλών ανθρώπων, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, δεν αποτελούν μεμονωμένα ή τυχαία περιστατικά. Κανείς δεν μπορεί και δε δικαιούται να τις παρουσιάσει ως τέτοιες, και εάν το κάνει ψεύδεται ασύστολα. Είναι η σκληρή πραγματικότητα όπως τη βιώνουν οι κάτοικοι των περισσότερων νησιών μας, μικρών και μεγάλων. Είναι η πραγματικότητα και της ηπειρωτικής χώρας, ακόμα και των μεγαλύτερων αστικών κέντρων. Αποδείξεις υπάρχουν πολλές κι οι αριθμοί για το δυναμικό των ΕΚΑΒ είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Ένα ασθενοφόρο στη βάρδια στις περισσότερες περιπτώσεις. Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού , με μόλις 196 προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια ενώ αποχώρησαν 500 εργαζόμενοι . Άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη- ΝΔ να προχωρήσει σε προσλήψεις , ακόμη και κατά την πανδημία. Εκατοντάδες οι εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ που δε γνωρίζουν αν θα εξακολουθούν να εργάζονται το 2024. Ελάχιστα ασθενοφόρα, ακόμη και στην Αθήνα και αλλού, σε λειτουργία με μεγάλο αριθμό ακίνητων λόγω βλάβης.

Αυτήν την κατάμαυρη κατάσταση έχουν δημιουργήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Σήμερα κόπτονται υποκριτικά για την υγεία του λαού. Αυτήν τη δραματική κατάσταση εκμεταλλεύονται Μητσοτάκης- ΝΔ και μιλούν για «νέο ΕΣΥ» που θα δώσει λύσεις. Λένε ψέματα στο λαό μας. Κρύβουν τις επιδιώξεις τους για παράδοση της υγείας και περίθαλψης των εργαζόμενων- και στο ειδικότερο κομμάτι των ΕΚΑΒ- στους ιδιώτες. Αυτοί προβλέπεται να καλύψουν τα κενά και να εμφανιστούν ως «σωτήρες».

Η πραγματικότητα είναι μία. Στον κόσμο που δημιουργούν με τις πολιτικές τους και η υγεία και περίθαλψη θα είναι μόνο για λίγους κι εκλεκτούς, για όσους θα μπορούν να πληρώσουν τη διακομιδή τους. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό που περιμένει τους ασθενείς θα είναι η … «διαλογή»!

Απέναντι στην πολιτική αυτή οφείλουμε να αντισταθούμε. Να μη δεχτούμε την απαξίωση της ζωής μας. Καμία αυταπάτη για τα σχέδια όσων ζητούν να κυβερνήσουν. Γνωρίζουμε τι πράττουν. Κανείς συμβιβασμός αλλά μαζικός, οργανωμένος, αγώνας για ένα στελεχωμένο και εξοπλισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού.

Οι αγώνες του λαού θα κρίνουν το μέλλον! ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΨΗΦΙΣΤΕ Μ-Λ ΚΚΕ

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο