Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

“ΝΔ: Η καλή φορονεράιδα της πλουτοκρατίας” / γράφει ο Μιχάλης Παναγιωτάκης

Ο φόρος επί των μερισμάτων για τον οποίο κόπτεται η ΝΔ ήταν ήδη πολύ χαμηλός επί ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα (τον είχε ανεβάσει στο15% αρχικά και μετά τον μείωσε στο 10% για κάποιον ακατανόητο λόγο) και η ΝΔ τον έριξε στο 5% που είναι σχεδόν ευρωπαϊκό ρεκόρ μη-φορολόγησης μερισμάτων
Η φορολογία μερισμάτων είναι χαμηλή στην Ελλάδα και παρότι λέει ο Σκέρτσος και το άθροισμα φόρου μερίσματος και εταιρικού είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε..
Στα κανάλια έχουν αμολήσει λυτούς και δεμένους για να στηρίξουν φωνασκώντας και ασχημονώντας όχι απλά την ΝΔ, ως φορέα οικονομικών εξυπηρετήσεων στο κεφάλαιο, αλλά την ίδια την ιδέα της αναλογικής φορολόγησης ώστε να οδηγήσουν τη φορολόγηση σε έναν εξισωτικά ισοπεδωτικό δρόμο που θα περιλαμβάνει μόνο οριζόντιους φόρους στην εργασία και έμμεσους φόρους στην κατανάλωση, ενώ θα αφήνει στο απυρόβλητο τα επιχειρηματικά κέρδη. Πρόκειται για πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία τουλάχιστον στην Δυτική Ευρώπη, την ένταση της οποίας συναντάς μόνον εν μέρει σε χώρες τις Βαλτικής. Αν τα κανάλια λειτουργούν σαν ιεροψάλτες αυτής της τρομακτικής αντίληψης, ο Ευαγγελιστής της είναι ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, νυν άνθρωπος του ΣΕΒ στην κυβέρνηση, Άκης Σκέρτσος.

Αποκαλυπτικά στοιχεία που προκαλούν: Το 0,7% των Ελλήνων κατέχει το 42% των καταθέσεων (77δις), όταν το 72,5% μόλις το 1,4% ή (2,6 δις)!

Ελάτε να πάρετε σχεδόν αφορολόγητα μερίσματα

Ο φόρος επί των μερισμάτων για τον οποίο κόπτεται η ΝΔ ήταν ήδη πολύ χαμηλός επί ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα (τον είχε ανεβάσει στο15% αρχικά και μετά τον μείωσε στο 10% για κάποιον ακατανόητο λόγο) και η ΝΔ τον έριξε στο 5% που είναι σχεδόν ευρωπαϊκό ρεκόρ μη-φορολόγησης μερισμάτων. Ο σχετικός χάρτης είναι ο παρακάτω:

https://files.taxfoundation.org/20230327150330/Dividend_2023.png
Οι μόνες χώρες με μικρότερο φόρο επί των μερισμάτων στην ΕΕ (μηδενικό): η Εσθονία και η Λετονία. Στις χώρες της ΕΕ που δεν περιλαμβάνονται στον χάρτη: μόνο η Βουλγαρία έχει ίδιο φόρο (5%), η Ρουμανία έχει 8% και η Κροατία 10%

Η έωλη θεωρία βέβαια που εκπορεύεται από το Μαξίμου, είναι πως αθροιστικά με τον εταιρικό φόρο η επιβάρυνση φτάνει στο 27%, που υποτίθεται πως είναι υψηλό αθροιστικά ποσοστό. Από τη μια βέβαια αυτού του είδους η επιχειρηματολογία είναι κάτι που υπάρχει στην πλέον μόνο στην ακραία πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (αλλά αξίζει να σημειώσουμε πως τα μερίσματα στις ΗΠΑ φορολογούνται σαν εισόδημα, και άρα έχουν μέγιστο συντελεστή το 37%). Αφετέρου η ΝΔ κατορθώνει να έχει και τον ΟΟΣΑ ακόμα στα αριστερά της καθώς ο οργανισμός έχει συστήσει ακριβώς την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων, ενώ πλέον βρίσκεται να κατηγορεί και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για αριστερισμό περίπου, επειδή τολμά να ζητήσει να πλησιάσει η φορολόγηση των εισοδημάτων από επιχειρηματικά κέρδη, εκείνη της εργασίας.

Αλλά ακόμα και αν δεχτεί κανείς αυτή την έωλη αντίληψη η εικόνα δεν αλλάζει. Ιδού και οι συντελεστές φορολογίας επιχειρήσεων ανά την Ε.Ε..

https://files.taxfoundation.org/20230213102903/Euro_CIT_2023.png

Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο Σκάι, κατακεραυνώνοντας το ΠΑΣΟΚ και τον εκπρόσωπό του κ. Μάντζο, ο οποίος είχε διατυπώσει τη θέση του κόμματός του για φόρο στα μερίσματα 11%, έκανε τις πράξεις για να βγάλει ένα αποτέλεσμα που θεωρεί προφανώς – ως πρώην, νυν και αεί άνθρωπος του ΣΕΒ – παράλογα υψηλό:

«Αυτό το οποίο λέει το ΠΑΣΟΚ είναι 22% φορολογικός συντελεστής συν άλλο 11% που θα έρθει με τον φόρο μερισμάτων, θα πάει στο 33%»

Άκης Σκέρτσος

Αν δούμε το πώς διαμορφώνεται ο ευρωπαϊκός χάρτης αυτού του αθροίσματος στο οποίο ο κ. Σκέρτσος δίνει ιδιαίτερη σημασία, ακόμα και στο 11% να ανέβαινε ο συντελεστής και πάλι εκεί μαζί με τις φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με τα ημιαποικιακά επίπεδα φορολόγησης κεφαλαίου θα παραμέναμε:

Για την ακρίβεια η Ελλάδα θα παρέμενε κάτω από Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία και φυσικά Τουρκία, ενώ θα υπολειπόταν όλων των χωρών της Δύσης μακράν, καθώς σήμερα με το 27% που διαφημίζει ο κ. Σκέρτσος, βρίσκεται μόνο πάνω από Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία:

Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει λοιπόν κατά τον Σκέρτσο σε επίπεδα φορολόγησης κεφαλαίου κοντά σε εκείνα της Ουγγαρίας του Όρμπαν και της Βουλγαρίας. Ακόμα και η εξαιρετικά άνιση Βρετανία των Τόριδων μοιάζει να φορολογεί σκληρά το κεφάλαιο και τα κέρδη συγκριτικά με την Ελλάδα…

Αν και η συσχέτιση δεν συνεπάγεται πάντα αιτιακή σχέση, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς πως τουλάχιστον οι φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν κάπως να πάνε την χώρα σε επίπεδα (Δυτικής) Ευρώπης (και ούτε καν), ενώ της ΝΔ θέλουν να μας κρατήσουν βαθιά στην Ανατολική, εκεί που βρεθήκαμε σε πάρα πολλούς πλέον δείκτες όπως π.χ. τους νεκρούς από COVID-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων.

banner-article

Ροη ειδήσεων