Άρθρα Κόσμος

“Παρέλαση στη Μόσχα, απελπισία στο Μπαχμούτ” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν πως η πόλη-φρούριο του Μπαχμούτ θα πέσει οριστικά στα χέρια των Ρώσων μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς ακόμη και Δυτικοί αναλυτές παραδέχονται ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές αδυνατούν ακόμη και να υποχωρήσουν από τις τελευταίες οχυρές θέσεις τους στις δυτικές συνοικίες της πόλης
Πιο τεταμένη από ποτέ η ατμόσφαιρα στην επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης. ● Ζήτημα λίγων ημερών η πτώση του Μπαχμούτ σε ρωσικά χέρια καθώς καταρρέει η ουκρανική άμυνα.

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία γιορτάστηκε χτες στη Μόσχα η 78η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γιορτή βέβαια δεν ήταν τόσο μεγαλειώδης όπως συνήθως, από τον φόβο μιας νέας επίθεσης με drones ή εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο Πούτιν πάντως ήταν εκεί, όπως και οι ηγέτες πολλών πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών (Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Αρμενία), ενώ σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ τα πραγματικά τιμώμενα πρόσωπα ήταν 500 Ρώσοι στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία. Και βέβαια, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, η πατροπαράδοτη λαϊκή παρέλαση του «Αθάνατου Συντάγματος» αναβλήθηκε για δεύτερη χρονιά, ενώ οι παριστάμενοι περιορίστηκαν σε μόλις επτά χιλιάδες άτομα, αντί για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες που συνήθως κατακλύζουν την Κόκκινη Πλατεία.

Στην καθιερωμένη ομιλία του, πάντως, ο Πούτιν τόνισε ότι «το μέλλον και η ασφάλεια της Ρωσίας εξαρτώνται από τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» και στη συνέχεια κατηγόρησε τις «δυτικές ελίτ και τους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης» πως «προκαλούν τις συγκρούσεις, παίζουν με τους λαούς και διχάζουν τις κοινωνίες, προκαλώντας αιματηρές συγκρούσεις και πραξικοπήματα… Αυτοί σπέρνουν το μίσος, τη ρωσοφοβία και τον επιθετικό εθνικισμό (…) Τα δυτικά έθνη ξέχασαν ποιος κατέστρεψε τον ναζισμό, ποιος υπερασπίστηκε την πατρίδα τους, ποιος απελευθέρωσε τους λαούς της Ευρώπης. Κάποιες χώρες καταστρέφουν τα σοβιετικά μνημεία (…) Δημιουργούν μια πραγματική λατρεία του ναζισμού», είπε. Και κατέληξε πως «στόχος των εχθρών μας είναι η διάλυση και η καταστροφή της χώρας μας (…) Προσπαθούν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (…) Και η Ουκρανία έχει γίνει όμηρος των φιλοδοξιών τους».

Ενώ στη Μόσχα συνέβαιναν αυτά, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν από τα ξημερώματα νέες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις, συνεχίζοντας την προσπάθεια να ακυρώσουν στην πράξη την προαναγγελθείσα αλλά συνεχώς αναβαλλόμενη ουκρανική εαρινή αντεπίθεση, που μάλλον –σύμφωνα και με χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντένις Σμιχάλ και του υφυπουργού Αμυνας Χαβρίλοφ– μετατίθεται οριστικά για το καλοκαίρι και βλέπουμε… Οι Ουκρανοί επιτελείς ανακοίνωσαν βέβαια πως κατέρριψαν όλους τους πυραύλους που στόχευαν το Κίεβο, αλλά στην πρωτεύουσα καταγράφηκαν πολυάριθμες ισχυρότατες εκρήξεις.

Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν πως η πόλη-φρούριο του Μπαχμούτ θα πέσει οριστικά στα χέρια των Ρώσων μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς ακόμη και Δυτικοί αναλυτές παραδέχονται ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές αδυνατούν ακόμη και να υποχωρήσουν από τις τελευταίες οχυρές θέσεις τους στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Τόσο η πρώτη γραμμή όσο και τα ουκρανικά μετόπισθεν (Μπογκντανόφκα, Ιβανίφσκε, Τσάσιβ Γιαρ, Ορέχοβο-Βασιλίφκα) βομβαρδίζονται ανηλεώς από αεροπορία –που χρησιμοποιεί πλέον όλο και περισσότερο βαριές βόμβες ολίσθησης FAB-500, που ανατινάζουν με ακρίβεια ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα– και πυροβολικό. Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στον κυριολεκτικά σπαρμένο από καμένα ουκρανικά οχήματα «δρόμο του θανάτου» προς το Τσάσιβ Γιαρ, δυτικά του Κρόμοβο, αλλά το πιθανότερο είναι πως ελλείψει κάποιας θεαματικής αντεπίθεσης, θα δούμε σύντομα την επανάληψη του περσινού σεναρίου με την ατιμωτική παράδοση του τάγματος Αζόφ στη Μαριούπολη…

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων