Κοινωνία Οικονομία

Eφορία: Οι εκκρεμότητες που πρέπει να «κλείσουν» οι φορολογούμενοι μέχρι τα τέλη του μήνα / λογαριασμός που ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ!

Με το κλείσιμο του οικονομικού έτους, εκπνέουν και οι προθεσμίες για την καταβολή φόρων και τελών που βεβαιώθηκαν την περασμένη χρονιά όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο συνολικός λογαριασμός για μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιοκτήτες οχημάτων και επιχειρήσεις, ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου

Ειδικότερα έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν ή να ενταχθούν σε ρύθμιση:

Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 (περίπου 350 εκατ. ευρώ).

Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2021 (300 εκατ. ευρώ).

Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2023 και η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία. Οι συνολικές εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων εισπράττεται αυτές τις ημέρες.

Οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά προηγούμενων ετών και αδυνατούν να καταβάλλουν τους φόρους, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος, αρκεί να έχουν υποβάλλει τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

Η πληρωμή του ΦΠΑ Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Υπάρχουν και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες αφορούν μεν μικρό αριθμό φορολογουμένων, αλλά είναι σημαντικές για την τσέπη τους.

Μεταξύ αυτών:

Η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2022.

Η υποβολή δήλωσης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην αλλοδαπή.

Η υποβολή δήλωσης για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

Οι φορολογούμενοι που θα αφήσουν απλήρωτους φόρους να έχουν υπόψη τους ότι μετά την έλευση της τελευταίας προθεσμίας, τα υπόλοιπα καθίστανται ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.

Να σημειωθεί, τέλος, η ένατη υποχρέωση: Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι σύζυγοι που αποφάσισαν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση για χωριστή δήλωση

banner-article

Ροη ειδήσεων