Άρθρα Πολιτική

«Η κυβέρνηση των «αρίστων» βάζει ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» / γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος

 Η φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν ότι η Υγεία είναι  Κοινωνικό αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους του κέρδους. Για εκείνη την εποχή το ΕΣΥ  ήταν μια τεράστια τομή για το Ελληνικό κράτος και ακόμη και σήμερα ότι θετικό έχει το ΕΣΥ στηρίζεται σε  εκείνα τα γερά θεμέλια που έβαλε αυτός ο νόμος

 Η βάση για ένα οργανωμένο σύστημα υγείας μπήκε το 1983 ( Νόμος 1397/83)  από την κυβέρνηση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και   με υπουργό τον επίσης αείμνηστο  Γεώργιο Γεννηματά. Μέχρι τότε λειτουργούσαν πάνω από 70 Ασφαλιστικά Ταμεία, οι κλίνες ήταν μόνο έξι (6/1000) κατοίκους και οι υγειονομικοί που υπηρετούσαν τότε στην Δημόσια υγεία ήταν  εκατό ανά χίλιους κατοίκους (100/1000)  κατοίκους. Πριν το ΕΣΥ τα πράγματα στην Δημόσια Υγεία ήταν τραγικά και εάν αρρώσταινε ένα μέλος της οικογένειας  από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα,θα έπρεπε να πουλήσει κάποιος την αγελάδα  για να μπορέσει να βρει την υγεία του όπως, μας έλεγαν συχνά οι προπάπποι μας.

Η φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν ότι η Υγεία είναι  Κοινωνικό αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους του κέρδους. Για εκείνη την εποχή το ΕΣΥ  ήταν μια τεράστια τομή για το Ελληνικό κράτος και ακόμη και σήμερα ότι θετικό έχει το ΕΣΥ στηρίζεται σε  εκείνα τα γερά θεμέλια που έβαλε αυτός ο νόμος. Τότε θεμελιώθηκαν και τα ΚΥ και για πρώτη φορά η Ελληνική επαρχία, είχε δίπλα της Δημόσιες Δομές Υγείας που πρόσφεραν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ΝΔ τότε δεν ψήφισε τον εξαιρετικό αυτό νόμο , ίδρυσης του ΕΣΥ.

Βέβαια από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, ήρθαν πάρα πολλά νομοσχέδια που πρόσφεραν κάτι στο ΕΣΥ  η  γκρέμισαν κάτι από την Δημόσια περίθαλψη, αφού δώσανε κάποια κομμάτια στον Ιδιωτικό  τομέα. Από το 2015- 2020 που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να ανατάξει  το ΕΣΥ, νοικοκύρεψε τα οικονομικά των Νοσοκομείων και έδωσε ελεύθερη πρόσβαση σε 2.500.000  εκατομμύρια ανασφάλιστους  και αύξησε την χρηματοδότηση από το 4,5% του ΑΕΠ σε 5,2% και σε συνθήκες μάλιστα  μνημονίων .

Το 1993 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έφερε έναν παραπλήσιο νόμο για να μπορούν οι γιατροί να είναι πλήρως αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, με συνέπεια να έχουμε γιατρούς δύο ταχυτήτων και οι ρυθμίσεις του ήταν στην ουσία μια   παταγώδη αποτυχία και κλυδωνίστηκε επικίνδυνα το ΕΣΥ. Σήμερα ο υιός Μητσοτάκης και η εμπνευστής του Νομοσχεδίου Κ. Γκάγκα χωρίς να παραδειγματιστούν από την παταγώδη αποτυχία του παραπλήσιου Νομοσχεδίου, έφεραν προς ψήφιση και δυστυχώς ψηφίστηκε σήμερα, πάρα τις σφοδρότατες αντιδράσεις επί της αρχής , μόνο με τις ψήφους των Βουλευτών της Ν.Δ.  Τι καταστροφικό φέρνει για την Δημόσια υγεία αυτό το νομοσχέδιο, δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ κάτω από κάποιες προϋποθέσεις  να χειρουργούν σε Ιδιωτικές κλινικές, επιτρέπει να γίνονται χειρουργεία στα Νοσοκομεία με αμοιβή το απόγευμα και επιτρέπει σε Ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα Νοσοκομεία.

Τι σημαίνει με λίγα λόγια η εφαρμογή  του νομοσχεδίου, ότι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κάνει την υγεία «εμπόρευμα». Γιατί οι ασθενείς πλέον, εκ των πραγμάτων, θα αναγκάζονται να επισκέπτονται ιδιωτικές δομές υγείας και να επιβαρύνονται οικονομικά, καθώς το νομοσχέδιο Μητσοτάκη –  Πλέυρη δυσκολεύει την πρόσβαση στη δημόσια υγεία και τα περιστατικά πλέον θα διαχωρίζονται σε όσα έχουν «οικονομικό ενδιαφέρον» και σε όσα δεν έχουν. Οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα επιλέγουν μια νέα εργασιακή σχέση με το δημόσιο, που θα τους επιτρέπει να εργάζονται και εκτός ΕΣΥ, μοιραία θα προτιμούν να συναντούν τους ασθενείς με «οικονομικό ενδιαφέρον» σε ιδιωτικές δομές.

Εν κατακλείδι η εφαρμογή  αυτού του νόμου θα επιφέρει, διάλυση στην ουσία του ΕΣΥ αφού θα έχουμε γιατρούς δύο ταχυτήτων, ο ασθενής θα αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και  μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που οι οικονομική κρίση μεγαλώνει λόγω της ενεργειακής κρίσης και δεν θα μπορεί να  το κάνει και αυτό και μοιραία θα κινδυνεύει η ζωή του ή θα την χάνει.

Η  λύση είναι λοιπόν είναι: Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, μη εφαρμογή του Νομοσχεδίου στην πράξη, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι θα το καταργήσει. Σταδιακή αύξηση των κονδυλίων για την υγεία από το 5% στο ΑΕΠ να φθάσει  σταδιακά στο 7%. Μεγάλη αύξηση στους μισθούς των γιατρών και των υγειονομικών και  ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας.

Η υγεία είναι Κοινωνικό Αγαθό. Το ΕΣΥ είναι μια τεράστια κατάκτηση του Ελληνικού Λαού και πρέπει να παραμείνει αμιγώς στον Δημόσιο Τομέα, για να προσφέρει Δωρεάν Περίθαλψη στον Ελληνικό Λαό!!!!

                                                       Βασίλης Κωνσταντινόπουλος

                                                Μέλος της Νομαρχιακής Σύριζα Ημαθίας ,

Υπεύθυνος Θεματικής  Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ

Μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου  Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας

 

banner-article

Ροη ειδήσεων