Πολιτισμός Σχόλια Τοπικά

Το συγκινητικό τραγούδι του Μητροπολίτη στη μνήμη των Μικρασιατών γονιών του

Μια από τις δυνατότερες στιγμές της χθεσινής παράστασης του “Έρασμου” για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν και το τραγούδι του Μητροπολίτη Βεροίας στην μνήμη των Μικρασιατών γονιών του, που τους το αφιέρωσε αυθόρμητα πάνω στη σκηνή του Χώρου Τεχνών.

Η παράσταση, που προηγήθηκε, ήταν υψηλής ποιότητας, αποτέλεσμα πολλής δουλειάς και ευαισθησίας και ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τον Χώρο Τεχνών χθες το βράδυ, για να την παρακολουθήσει.

Η Γραμματέας του Έρασμου, δημοσιογράφος Μαργαρίτα Δαμιανίδου, κάλεσε τον Μητροπολίτη να βραβεύσει την Κατερίνα Πασιοπούλου, ψυχή της εκδήλωσης, κι εκείνος συγκινημένος θέλησε στη συνέχεια να αποκαλύψει στο κοινό πως είναι παιδί κι αυτός ξεριζωμένων Μικρασιατών, αφηγούμενος το πώς ήρθαν στην Ελλάδα, με ταλαιπωρίες και αθεράπευτη πάντα νοσταλγία για τον τόπο τους.

Απρόσμενα, όμως, του ζητήθηκε να τραγουδήσει, (όλοι ξέρουμε πως διαθέτει εξαιρετική φωνή), κι εκείνος δέχτηκε, λέγοντας πως θα είναι το δικό του μνημόσυνο στους γονείς του.

Απόλυτη σιωπή, καθώς η φωνή του γεμάτη συγκίνηση γέμισε τον χώρο…

Στου Βοσπόρου τ’ αγιονέρια,
κάτω απ’ την Αγιά Σοφιά
μια γερόντισσα στενάζει
μπρος στην Παναγιά
Σώπα μάνα μ’
πες μας για τη συμφορά

Στου Βοσπόρου τ’ αγιονέρια,
κάτω απ’ την Αγιά Σοφιά
ήρθε ένα Σμυρνιό καράβι
μαύρα τα πανιά
Σώπα μάνα μ’
πες μας για τη συμφορά […]

Αλλά και η συγκίνηση του κοινού ήταν έντονη και διάχυτη και με όσα είχαν προηγηθεί με την εκδήλωση και με το τραγούδι που καταχειροκροτήθηκε, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την επικοινωνία που έχει ο Μητροπολίτης με τον κόσμο, καθώς τον διακρίνει η απλότητα και η πραότητα του χαρακτήρα του.

far
Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων