Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις

Ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος και η γενναιότητα του τέλους

Δεν είναι εύκολο για κανέναν να αντιμετωπίζει το επερχόμενο τέλος, πολύ περισσότερο όταν αυτό έχει προκαθοριστεί ιατρικά.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, διεθνούς φήμης αστροφυσικός, με σπουδές στην Αμερική, διευθυντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, δεν ήταν απλά μεγάλος επιστήμονας ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος.

Χιούμορ αστείρευτο, ακόμη και στο διάστημα της αναμονής του θανάτου από τον καρκίνο του στο πάγκρεας, αγάπη για τους ανθρώπους, φιλοσοφική θεώρηση των πάντων, ακόμη και του θανάτου.

Στη Βέροια τον συναντήσαμε πριν από χρόνια να παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο “Είμαστε αστρόσκονη”. Αστραφτερός στο μυαλό, λαμπρός επιστήμονας, γλυκύτατος άνθρωπός, με φιλοσοφική διάθεση πάνω στα ανθρώπινα και τότε. ( faretra)

Δυο μέρες πριν το θάνατό του ζήτησε από τα παιδιά του με απόλυτη ηρεμία να αναρτηθεί στο fb του η φράση“That’s all Folks! Σε ελεύθερη μετάφραση “αυτό ήταν παιδιά!”.

Γενναιότητα; Γνώση του κόσμου “αυτού του κόσμου του μικρού και του μεγάλου”; Όλα μαζί;

Η αυλαία έπεσε, όπως ταίριαζε σ΄έναν μεγάλο ερευνητή αλλά και σ’ έναν πολύ ωραίο άνθρωπο!

……………………

*Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρεν-θέσεις.

………………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων