Κόσμος

ΗΠΑ: Εκατοντάδες μαζικές πορείες κατά της χρήσης όπλων

————-

Περισσότερες από 450 πορείες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε πόλεις των ΗΠΑ, με τους πολίτες να διαδηλώνουν ενάντια στη βία από τη χρήση όπλων και να ζητούν από το Κογκρέσο να αναλάβει δράση νομοθετώντας. Αρκετές χιλιάδες Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους.

Οι φετινές κινητοποιήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία μετά τους δεκάδες θανάτους σε Νέα Υόρκη, Τέξας και αλλού μόνο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τις διαδηλώσεις διοργανώνει το σωματείο March for Our Lives (MFOL) που ιδρύθηκε από μαθητές που κατόρθωσαν να επιβιώσουν από το μακελειό που έγινε το 2018 σε γυμνάσιο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα. Μεταξύ των πόλεων όπου θα γίνουν οι κινητοποιήσεις είναι η Ουάσιγκτον, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.

Από την προετοιμασία για τη συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον

AP Photo/Alex Brandon

Να σημειωθεί ότι η πορεία της οργάνωσης το 2018 στην Ουάσιγκτον, λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία 17 ατόμων στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Πάρκλαντ, έφερε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για να πιέσουν το Κογκρέσο να νομοθετήσει ενάντια στη χρήση όπλων, πράγμα στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, προφανώς και υπό την πίεση του λόμπι των όπλων.

Ορλάντο, Φλόριντα

AP Photo/John Raoux

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει καλέσει το Κογκρέσο να απαγορεύσει τα επιθετικά πυροβόλα όπλα, να επεκτείνει τους ελέγχους ιστορικού και να εφαρμόσει άλλα μέτρα ελέγχου των όπλων, ενώ δήλωσε ότι υποστήριξε τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε:

«Σήμερα, νέοι σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν και πάλι πορεία με το @AMarch4OurLives για να καλέσουν το Κογκρέσο να εγκρίνει κοινή λογική νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Αμερικανών και των κατόχων όπλων. Συμφωνώ μαζί τους επαναλαμβάνοντας την έκκλησή μου προς το Κογκρέσο: κάντε κάτι».

Ουάσιγκτον

AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Και πρόσθετε ότι το Κογκρέσο χρειάζεται να αποφασίσει τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση όπλων επίθεσης και γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας
  • Ενίσχυση των ελέγχων ιστορικού
  • Θέσπιση νόμων για την ασφαλή αποθήκευση όπλων και νομοθεσία που να ορίζει «σήματα κινδύνου»
  • Κατάργηση της ασυλίας των κατασκευαστών όπλων όσον αφορά την ευθύνη

«Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε ξανά τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε.

Ουάσιγκτον

AP Photo/Jose Luis Magana

Η φετινή εκδήλωση στην Ουάσιγκτον έχει ένα απλό μήνυμα προς τους πολιτικούς ηγέτες, σύμφωνα με τους διοργανωτές: Η αδράνειά σας σκοτώνει ανθρώπους.

«Δεν θα σας επιτρέπουμε πλέον να καθίσετε με το κεφάλι σας ενώ οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν», δήλωσε ο Τρέβον Μπόσλι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της MFOL.

Μεταξύ άλλων πολιτικών, η MFOL έχει ζητήσει απαγόρευση των όπλων επίθεσης, καθολικούς ελέγχους ιστορικού για όσους προσπαθούν να αγοράσουν όπλα και ένα εθνικό σύστημα αδειοδότησης, το οποίο θα καταγράφει τους κατόχους όπλων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια δικομματική ομάδα διαπραγματευτών της Γερουσίας έχει δεσμευτεί να καταλήξει σε συμφωνία, αν και δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία. Η προσπάθειά τους επικεντρώνεται σε μάλλον ήπιες αλλαγές της νομοθεσίας, όπως η παροχή κινήτρων στις Πολιτείες να εγκρίνουν νόμους για την «κόκκινη σημαία» που επιτρέπουν στις αρχές να κρατούν όπλα από άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα για τους άλλους.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη ένα σαρωτικό σύνολο μέτρων, αλλά η νομοθεσία δεν έχει καμία πιθανότητα να προχωρήσει στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι στον έλεγχο της οπλοχρησίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν το δικαίωμα στην οπλοφορία που προστατεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας