Εκδηλώσεις Νάουσα

Νάουσα / Εκδήλωση – διάλεξη: “1822 και οι Χάρτες της Επαναστατικής περιόδου” | Κυριακή 5 Ιουνίου

Η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος» διοργανώνει  εκδήλωση- διάλεξη, ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, με τον με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ  κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο  με θέμα:

“1822 και οι Χάρτες της Επαναστατικής περιόδου”.

Η εκδήλωση, η οποία υποστηρίζεται από τον Δήμο Νάουσας, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, ώρα 19.00 μμ στην αίθουσα Διαλέξεων & Προβολών του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Κτήριο ΒΕΤΛΑΝΣ).

Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα είναι διαθέσιμη από το κανάλι της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας στο YouTube στην παρακάτω διεύθυνση: (https://www.youtube.com/channel/UCN45HMhOkRVFd-P970cmDgA)

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος (1948) είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ. To 1979 εξελέγη από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τακτικός Καθηγητής της Έδρας Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, όπου υπηρέτησε 36 χρόνια, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2015. Από το 2006 ιδρυτής και εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις συναφείς με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών.

Εκτός από τις δραστηριότητες στις γεωχωρικές επιστήμες και τεχνολογίες, ιδιαίτερα στις απεικονίσεις, το μακρύ ζωηρό ενδιαφέρον του για τις τέχνες και τις επιστήμες του ανθρώπου (π.χ. ιστορία, λογοτεχνία, κινηματογράφος, θέατρο) έδωσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας γραμμής σκέψης, που οδήγησε στις συγκλίσεις που προσφέρει η χαρτογραφική κληρονομιά, ένα πεδίο που συνδυάζει την ιστορική και μορφωτική παράδοση των χαρτών και της χαρτογραφίας με το σημερινό κυρίαρχο ρεύμα της ψηφιακότητας.

Όραμά του για τον 21ο αι. είναι μια δημιουργική επαναπροσέγγιση της τεχνολογίας με τα ανθρωπιστικά θέματα  και αντίστροφα, ώστε να αναπτυχθούν σύνθετες και ελκυστικές κοινές περιοχές σκέψης, μελέτης, έρευνας και ανάπτυξης προς όφελος και της τεχνολογίας και των ανθρωπιστικών θεμάτων, που αποτελούν όλο και περισσότερο μέρος της ψηφιακής πολλαπλότητας

Το 2008 ανακάλυψε την ύπαρξη δύο διαφορετικών τύπων (A και Β) της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και παραλλαγών τους, του κορυφαίου έργου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της χαρτογραφίας του. Η ύπαρξη των δύο τύπων της Χάρτας του Ρήγα παρέμενε άγνωστη στους ιστορικούς από το 1797.

 Από την Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας

«Αναστάσιος Μιχαήλ ο λόγιος»

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας